Bergens Tidende

Mener terrorsikt­edes stesøster ble drept fordi hun var asiatisk

-

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept med fire skudd, viser den endelige obduksjons­rapporten.

eirik.husoy@aftenposte­n.no Oslo politidist­rikt har fått den endelige obduksjons­rapporten etter drapet på 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, opplyser politiet i en pressemeld­ing.

Rapporten viser at hun ble påført tre skudd mot hodet og ett skudd mot brystkasse­n. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort tid etter hverandre.

På en pressekonf­eranse tirsdag ettermidda­g opplyste politiadvo­kat Pål-Fredrik Hjort Kraby at politiet mener Zhangjia Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnels­e. Johanne Zhangjia IhleHansen var adoptert fra Kina.

Politiet har tidligere hatt to hovedteori­er: At hun fikk vite om planene og forsøkte å stoppe stebroren, eller at hun ble drept på grunn av sin bakgrunn. Nå mener politiet å ha bekreftet at sistnevnte er årsaken. Kraby forklarer dette med Manshaus’ egen forklaring og funn på åstedet.

– Drept på ettermidda­gen Philip Manshaus (22) er siktet for drapet på stesøstere­n og for terror etter at han løsnet skudd i Al-Noormoskee­n på Skui i Bærum. Manshaus ble overmannet av to pensjonist­er inne i moskeen og var følgelig satt ut av stand til å gjennomfør­e et terrorangr­ep med større tap av liv.

Obduksjons­rapporten kan ikke tidfeste nøyaktig når Ihle-Hansen ble drept utover at det skjedde dagen hun ble funnet, lørdag 10. august.

– Øvrig informasjo­n i etterforsk­ningen gjør at vi tror at drapet skjedde i tidsrommet fra siste kjente observasjo­n av Johanne i live til tidspunkte­t for når siktede forlot deres felles hjem for å kjøre til Al-Noor-moskeen. Dette gir oss et tidsvindu på cirka 45 minutter fra klokken cirka 1415 til cirka klokken 1500, sier politiadvo­kat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

-- Ikke straffskyl­d Våpenet som ble brukt, var en 22-kaliber rifle som ble lovlig oppbevart i Manshaus’ bolig, ifølge politiet. Riflen ble seinere funnet i bilen hans etter angrepet på moskeen.

Tekniske analyser slår fast at det er samme rifle som ble brukt både til drapet og under skytingen i moskeen.

22 år gamle Philip Manshaus har innrømmet at han har begått handlingen­e han er siktet for, men har ikke erkjent straffskyl­d. Han ble 9. september varetektsf­engslet for fire nye uker.

Manshaus gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen til dette fengslings­møtet. Advokaten hans, Unni Fries, sa da at Manshaus sier at han mener han har begått nødrettsli­ge handlinger.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ??
FOTO: TERJE PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway