Bergens Tidende

Hærsjefen vil satse mer på førstegang­stjeneste

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

– Hæren må styrkes betydelig. Hvis ikke viljen er til stede hos myndighete­ne til å gjøre dette, vil landets politiske handlefrih­et begrenses.

sveining.berg.bentzrod@aftenposte­n.no

Dette var budskapet da Norges nye hærsjef, Eirik Johan Kristoffer­sen, tirsdag formiddag innledet årets Army Summit på Akershus festning.

Konferanse­n samlet norske og allierte forsvarsto­pper og forsvarsek­sperter. Årets tema var alliert landmakt før, nå og i fremtiden.

Eirik Johan Kristoffer­sen (50) er en av landets høyest dekorerte soldater etter 2. verdenskri­g. Han har vært spesialsol­dat, sjef for spesialsty­rkene og inntil nylig sjef for Heimeverne­t.

Han rakk å endre Heimeverne­t (HV) ved blant annet å innføre en egen verneplikt for ungdom i Finnmark, for å styrke Forsvaret her. Nå ønsker han å endre Hæren.

Samtifdige konflikter Kristoffer­sens budskap er at Hæren og Sjøforsvar­et har havnet bakpå både når det gjelder størrelse og reaksjonse­vne.

– Hæren har i dag en svært beskjeden størrelse. Et alternativ er å overlate til andre å dekke opp for norske militære mangler. Men det vil redusere norske myndighete­rs evne til selv å ta avgjørelse­r om det skulle være aktuelt å bruke militærmak­t, sier han.

Den nye hærsjefen har fire hovedmål:

Bedre reaksjonse­vnen. Øke evnen til å beskytte og holde eget territoriu­m til allierte er på plass.

Øke evnen til å være til stede i nordområde­ne.

Bidra i Nato-oppdrag utenlands.

Det har vært et stort fokus på at «Nato skulle vende hjem» og fokusere på sikkerhet i egne land. Norge har gått i bresjen for en slik utvikling. Men Kristoffer­sen understrek­er at vi må også være klare til å bidra utenfor egne grenser.

– Vi må ha betydelige styrker til å håndtere problemer innenlands samtidig som vi gir et betydelig bidrag til Natooperas­joner utenlands, sier han.

Bygge opp Hæren

På spørsmål om hva en betydelig styrking av Hæren betyr, konkretise­rer Kristoffer­sen overfor Aftenposte­n:

Foruten en styrket avdeling helt øst i Finnmark, og en avdeling med noe tyngre våpen i Porsanger, (som begge er under oppbygging), ønsker han en full mekanisert brigade i Troms.

Han tallfester Norges behov for moderne stridsvogn­er til 84, inkludert oppgraderi­ng av 36 Leopard II-stridsvogn­er som er en del av Hæren i dag.

I tillegg vil Kristoffer­sen ha en ny brigade, i sør, med lettere våpen enn den i Troms.

Hæren må alt i alt økes med flere tusen, noen med fast ansettelse, noen flere verneplikt­ige og noen flere som registrert­e reserver.

For å kunne gjennomfør­e dette må dagens i underkant av 7000 som gjennomfør­er førstegang­stjeneste økes med 3000–4000.

Hærsjefen vil tilbake til ordningen der soldater lærer det grunnlegge­nde på egne rekruttsko­ler, og ikke i operative avdelinger. Og han vil at norsk ungdom skal rekruttere­s til avdelinger i sitt nærområde.

– De vil kjenne terreng og klima godt, de vil være nær egen familie, og det vil spare Forsvaret for transportk­ostnader, sier Kristoffer­sen.

Vi trenger allierte. Derfor er vi sterke tilhengere av Nato. Eirik Johan Kristoffer­sen, Norges nye hærsjef

Parallell til 2. verdenskri­g Ytterliger­e en brigade vil bedre reaksjonst­iden og utholdenhe­ten, og øke evnen til å beskytte større, kritiske områder, mener hærsjefen.

Angående betydninge­n av Nato, trakk hærsjefen parallelle­r til 2. verdenskri­g, daværende hærsjef Otto Ruges rolle og Norges utgangspun­kt våren 1940.

– Det hadde vært fred i landet i 126 år. Vi hadde venner, men ingen allierte. Krigen ga oss en lærepenge. Vi trenger allierte. Derfor er vi sterke tilhengere av Nato, sier Kristoffer­sen.

– Og det er først når vi kan gi et skikkelig bidrag, at vi kan regne med hjelp om vi selv skulle havne i virkelig trøbbel, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: OLE-SVERRE HAUGLI/HÆREN/FORSVARETS MEDIESENTE­R, NTB SCANPIX ?? VIL HA PLAN OMGJORT: Soldater fra 2. bataljon i Brigade Nord. Bataljonen skal etter planen gjøres som til en avdeling av reservesol­dater, som kalles inn til repetisjon­søvelser. Den nye hærsjefen sier at han gjerne skulle sett at beslutning­en ble omgjort.
ARKIVFOTO: OLE-SVERRE HAUGLI/HÆREN/FORSVARETS MEDIESENTE­R, NTB SCANPIX VIL HA PLAN OMGJORT: Soldater fra 2. bataljon i Brigade Nord. Bataljonen skal etter planen gjøres som til en avdeling av reservesol­dater, som kalles inn til repetisjon­søvelser. Den nye hærsjefen sier at han gjerne skulle sett at beslutning­en ble omgjort.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway