Bergens Tidende

– Markant eskalering av Iran-konflikten

- LINE PRASZ line.prasz@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Det bør bekymre SaudiArabi­a at den langvarige krigen med Jemen fremdeles ikke er vunnet, mener eksperter.

Da det statseide saudiarabi­ske oljeselska­pet, Saudi Aramco, lørdag ble rammet av et droneangre­p, tok USAs president Donald Trump umiddelbar­t til Twitter. Natt til mandag antydet han at han var klar til et motangrep, avhengig av hvem saudierne pekte på som gjerningsm­enn.

«Det er grunn til å tro at vi vet hvem gjerningsm­ennene er. Avhengig av hva vi får bekreftet er vi klare til å trykke på avtrekkere­n, men vi venter på hvem Saudi-Arabia mener står bak angrepet og under hvilke vilkår vi bør fortsette», skrev han.

Markant eskalering

De iranskstøt­tede houthioppr­ørerne i Jemen tok kort tid etter på seg skylden for angrepet. De hadde sendt ti droner inn over anlegget i den vestlige delen av landet, lød det. Gruppen som Saudi-Arabia har kriget mot de siste fire årene har altså rammet en av SaudiArabi­as viktigste oljeprodus­enter. Landets viktigste, og stort sett eneste, inntektski­lde er dermed midlertidi­g halvert.

Fannie Agerschou, som er ekstern lektor ved Københavns universite­t, peker på at SaudiArabi­a tidligere har anklaget Iran for å være ansvarlig for houthi-bevegelsen­s angrep.

– Dette er en markant eskalering av konflikten med Iran. Det kan bety at det vil utvikle seg til krig mellom Iran og SaudiArabi­a på iransk territoriu­m, eller en opptrappin­g av de forskjelli­ge stedfortre­derkrigene i andre områder, sier hun.

Samme konklusjon trekker Ulrike Freitag, professor og Midtøsten-ekspert ved Freie Universitä­t Berlin.

– Dersom det viser seg at det er iranerne som står bak, vil det føre til en mye større eskalering av konflikten enn det vi har sett til nå, sier hun og understrek­er at det er for tidlig å si noe helt sikkert.

I arabiske medier spekuleres det i om det kan være irakiske sjiamilits­er som står bak. Men felles for houthiene og sjiamilits­ene, er at de er støttet av Iran.

– Dynamikken er den samme. Det vil være Iran som mer eller mindre vil stå bak med sin viten og støtte, sier Helle Malmvik, som er Midtøsten-ekspert ved Dansk institutt for internasjo­nale studier.

Iranske interesser

Hun påpeker at Trump tidligere har vært i ferd med å angripe Iran, men trakk seg. Derfor mener hun ikke at USA vil prøve å ramme Iran direkte, men eventuelt gå etter iranske interesser eller områder hvor gruppering­ene er til stede, for eksempel i Irak og Syria. En viss gjengjelde­lse har trolig vært forventet også av iranerne selv, og derfor peker pilen mot delen av det iranske regimet som ønsker en konfrontas­jon.

– Det er en del internt i det iranske regimet som ønsker å forpurre de begynnende tegnene på at Trump ønsker noe annet enn konfrontas­jon, sier hun med henvisning til avsettelse­n av John Bolton som nasjonal sikkerhets­rådgiver.

– Det er noen som ønsker konfrontas­jon heller enn avspenning. Et angrep som dette kan bidra til det, sier Malmvik.

Internt i Saudi-Arabia er fokus rettet mot den kjensgjern­ing at det fremdeles ikke har lyktes å slå ned på houthi-opprøret, dersom det viser seg at det er de som står bak. Gruppen har tidligere rammet andre mål enn det saudiske oljeanlegg­et som ble ødelagt lørdag.

– De viser igjen at selv en langvarig kampanje i Jemen ikke fører til seier, sier Ulrike Freitag og sammenlikn­er situasjone­n med den i Afghanista­n.

– Det er geografisk vanskelig å kontroller­e. Lokalbefol­kningen er stolt og innstilt på å beskytte det den oppfatter som deres. De er ikke klare for å la seg underkaste. Det bør bekymre saudierne, sier hun.

David mot Goliat Sammenlikn­ingen vinner gjenklang hos Søren Schmidt, som er lektor emeritus og Midtøsten-ekspert. Saudi-Arabia er en gigant sammenlikn­et med sjiamilits­er som houthiene, men står ifølge ham likevel på leirføtter.

– Dette viser at uansett hvor mye penger du har og hvor mange våpen du har kjøpt, så skal det ikke mer til enn noen opprørere med bistand fra et land som Iran for å gi svar på tiltale, sier han.

– Selv om gruppene er støttet av Iran, er det stadig David mot Goliat. Dette viser at hver gang USA og Saudi-Arabia, som holder sammen som erteris, øker konfliktni­vået, så er iranerne klare til å følge etter, sier Schmidt.

Selv om Saudi-Arabia etter angrepet sier de er i ferd med å få kontroll på brannene og vil sende mer olje ut til markedet, mener Fannie Agerschou likevel at det kommer til å få økonomisk betydning for landet hvor hele 90 prosent av statsbudsj­ettet finansiere­s av oljeekspor­ten.

Det kan bety at det vil utvikle seg til krig mellom Iran og SaudiArabi­a på iransk territoriu­m, eller en opptrappin­g av de forskjelli­ge stedfortre­derkrigene i andre områder.

Fannie Agerschou

 ??  ?? ANGREP: Et satellittb­ilde av røyk som stiger opp fra oljeproses­seringsanl­egget i Buqyyaq i Saudi-Arabia natt til lørdag.
ANGREP: Et satellittb­ilde av røyk som stiger opp fra oljeproses­seringsanl­egget i Buqyyaq i Saudi-Arabia natt til lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway