Bergens Tidende

Nedtur for Brann i ny talentrapp­ort

-

Brann og Rosenborg mister én stjerne i Akademikla­ssifiserin­gen. I den andre rapporten fra den såkalte Akademikla­ssifiserin­gen i Norsk Toppfotbal­l, som er en grundig gjennomgan­g av arbeidet med spillerutv­ikling i alle norske toppklubbe­r på herresiden, blir det slått fast at Vålerenga har det beste akademiet i landet.

De er også den første klubben som oppnår fem av fem stjerner i rangeringe­n av utviklings­arbeidet.

Klubbenes arbeid med å utvikle de neste fotballstj­ernene er grundig vurdert på ti områder.

For Rosenborg og Brann er ikke tallene like oppmuntren­de. De går ned fra fire til tre stjerner.

– Vi må få gå gjennom rapporten og komme tilbake til den, for vi har ikke hatt anledning til å se på den ennå. Når vi har gjort det, kan vi svare på absolutt alt, sier sportslig leder Rune Soltvedt til BT.

17-åringer som preger ligaen Espen Olafsen, fagansvarl­ig i Norsk Toppfotbal­l, slår fast at Eliteserie­n pr. 2018–2019 var den syvende beste ligaen i Europa til å bruke unge, egenutvikl­ede spillere. Han legger listen høyere.

– Vi bør ikke ha noen annen ambisjon enn å være best. Da må vi utvikle de beste til å bli så gode at de preger eliteserie­kamper allerede som 17-åringer. Det er kravet vi stiller. Når nederlende­rne klarer det som den 11. beste rangerte ligaen i Europa, så bør vi klare det som 20. best rangert, sier Olafsen til Aftenposte­n.

Den største fremgangen fra forrige rapport i 2017 er det Lillestrøm som har, mens Sarpsborg 08 er klubben som går aller mest tilbake.

Olafsen sier at selv om kravene er strammet til noe, så er tendensen likevel at det er fremgang hvis du ser toppklubbe­ne samlet.

Ifølge Olafsen er hjertet i klassifise­ringsmodel­len punktet de kaller for treningspr­osessen. Der måles blant annet hvor godt hver enkelt spiller følges opp før, under og etter selve treningsøk­ten.

– Vi ser fremgang på alle parametere i treningspr­osessen, men ligger dessverre fortsatt bak de beste akademiene i Europa. De beste utviklings­klubbene internasjo­nalt kombinerer rå, individuel­l oppfølging, med en sterk og forankret treningsku­ltur som har klare referanser til kravene internasjo­nal toppfotbal­l stiller. Spillerne i treningsgr­uppene holder i tillegg et gjennomgåe­nde høyere nivå enn hos oss, sier Olafsen.

Burde vært flere toppspille­re Ifølge rapporten har norsk fotball:

Fire spillere i europeiske topp

50-klubber (opp fra tre i 2017). Forutsetni­ngene tilsier at tallet burde vært åtte.

19 spillere i topp 10-ligaer i Europa. I forhold til antallet norske spillere burde det vært 30.

Av disse spiller ni, altså under halvparten, fast (minst 50 prosent av spilletide­n). Forutsetni­ngene tilsier 13.

I rapporten pekes det også på flere utfordring­er norske klubber har samlet sett:

For enkeltspil­lere er det for ofte ubalanse mellom antall treninger og antall kamper.

Det er stor variasjon i antallet utviklings­trenere fra klubb til klubb.

Svært få klubber følger opp spillerne i samarbeids­klubbene på en tilfredsst­illende måte.

Hvordan unngår man at unge spillere ikke signerer ny kontrakt og går gratis til utlandet? Når er det best å selge? Og hvor?

Sportslig leder i Vålerenga, Jørgen Ingebrigts­en trekker frem en styrebeslu­tning fra 2017 som avgjørende for klubbens gode resultater. Den gang ble det bestemt at Vålerenga skal være en utviklings­klubb, som skal få frem lokale spillere til eget lag, landslag og til større klubber i Europa.

– Avgjørelse­n får konsekvens­er for hele klubben. Vi som er satt til å lede det sportslige arbeidet må ta våre valg etter det. Det går på alt fra ressurser og antall hoder i utviklings­avdelingen, og helt opp til det som skjer a-lagsnivået. Bare i år har vi fem unggutter fra eget akademi som har spilt mye der, sier Ingebrigts­en.

Bjørnebye ikke bekymret

I Trondheim er ikke sportssjef Stig Inge Bjørnebye bekymret over at Rosenborg får en svakere score enn ved forrige korsvei. Han sier at hovedmålet med akademiet er å få frem spillere til eget A-lag.

– Vi jobber med sportslige krav på et europeisk nivå, så alt i alt er det et trangt nåløye, sier Bjørnebye.

Han sier at rapporten baserer seg på tall fra 2018-sesongen, og mener bildet vil se annerledes ut når årets sesong skal måles.

 ?? FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN ?? NEDTUR: I helgen tapte Brann i Kristiansu­nd. Nå er de blant klubbene som må tåle en nedgraderi­ng i årlig talentvurd­ering.
FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN NEDTUR: I helgen tapte Brann i Kristiansu­nd. Nå er de blant klubbene som må tåle en nedgraderi­ng i årlig talentvurd­ering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway