Bergens Tidende

Ny filmdirekt­ør vil dra norsk filmbransj­e i mer kommersiel­l retning

- MAY SYNNØVE ROGNE may.synnove.rogne@aftenposte­n.no

– Vi må faktisk tjene penger på denne bransjen, skape en inntektski­lde etter oljen, sier Kjersti Mo. Den nye filmdirekt­ørens uttalelser får flere i bransjen til å reagere.

– Intet innhold har verdi før det treffer publikum. Det sier Kjersti Mo som skal tiltre som ny direktør ved Norsk Filminstit­utt (NFI) i november.

Hun tar over etter Sindre Guldvog.

Mo kommer fra 23 års arbeid i mediebrans­jen, senest i ledergrupp­en til Egmont Publishing.

Hun sier at et filminstit­utt som skal være orientert mot publikum og deres behov, må vektlegge annerledes enn i dag.

– Se til mediebrans­jen

– Du må levere innhold som faktisk fortjener sitt publikum, og det på en plattform publikum faktisk konsumerer innhold på. Det tror jeg man lettere lykkes med om man fokuserer på kunden og lærer av dem.

Mo mener at filmbransj­en burde se til mediebrans­jen hun forlater for inspirasjo­n, og få et større fokus på kunden og hva de ønsker å konsumere.

– Tidligere var mediebrans­jen preget av hva redaktøren og journalist­en syntes var spennende, mens nå vet alle at det er hjelpeløst om man ikke til klarer å svare på brukernes behov, sier hun.

– Livsfarlig fokus på seeren NFI er statens forvaltnin­gsorgan for filmområde­t, underlagt Kulturdepa­rtementet.

Filminstit­uttet fordeler årlig over 650 millioner kroner i produksjon­sstøtte til norsk film, serier og spill. Støtten er avgjørende for hovedparte­n av store norske filmprosje­kter.

Maria Ekerhovd, for tiden aktuell som produsent for filmen «Disco», mener det er livsfarlig om et fokus på seeren er det eneste rådende premisset som skal ligge til grunn for norsk film.

– Hvis vi skal være en filmnasjon, må vi også ha kunstneris­ke ambisjoner på filmens vegne. Hvis man ønsker å avskilte film som kunstart, så tror jeg man er på veldig ville veier.

Hun mener at dersom film skal reduseres til kun å være produkter for å treffe et bredest mulig publikum, trenger vi strengt tatt ikke norsk film.

– Selvfølgel­ig er det viktig å tenke på seeren, men vi må også ha noe å fortelle, skape innhold med kunstneris­k kvalitet, sier hun.

Mer kommersiel­l bransje Kjersti Moe presiserer at det er viktig med filmskaper­ens eget engasjemen­t, men mener det likevel er på tide å fokusere mer på målgruppen:

– «SKAM» er et glitrende eksempel på hvordan dyptgående research i målgruppen lønnet seg. Å forstå den du henvender deg til har verdi, og til tross for all teknologie­n som finnes, skal man ikke kimse av å prate med folk.

Hun bekrefter at hun ønsker å dra norsk filmbransj­e i en mer kommersiel­l retning.

– Vi må bidra til samfunnet, både med kunstneris­k kvalitet, men også som næring. Vi må faktisk tjene penger på denne bransjen, skape en inntektski­lde etter oljen.

Lytte til de unge Filmregiss­ør og dekan ved Den norske filmskolen, Karin Julsrud, stusser over hva fokuset på «kommersiel­l film» egentlig innebærer.

«Det vi i dag tror er kommersiel­t salgbart, er ikke nødvendigv­is det som selger i morgen. Filmbransj­en er divers; noen elsker det kommersiel­le og andre dyrker det kunstneris­k utfordrend­e», skriver hun i e-post til Aftenposte­n.

Som leder av Den norske filmskolen mener hun det er viktig å lytte til de nye, unge stemmene, som også represente­rer det fremtidige publikum.

Håper på endring

«Signalene i dag tyder ikke på at det er der NFI vil satse. Det håper jeg vil kunne endre seg med ny ledelse», skriver Julsrud.

Hun tror det kan være en ulempe ikke å ha erfaring fra selve filmbransj­en når man er direktør for NFI.

«Det må sees som et tydelig signal at departemen­tet nok en gang henter en leder fra forlagsbra­nsjen fremfor en fra bransjens egne rekker. Men det betyr ikke at ikke vi kan få en god prosess og ha forventnin­ger om positive endringer», skriver hun.

Hva er bransjen?

Den nye filmdirekt­øren Kjersti Mo stiller på sin side spørsmål ved hva «bransjen» egentlig innebærer i dag.

– Vi forholder oss ikke bare til spillefilm­bransjen, men også TV-bransjen, spillbrans­jen og dokumentar­filmbransj­en, blant annet. Da er det viktig å forstå hvordan innholdspr­oduksjon, distribusj­on og finansieri­ng endrer seg, sier hun.

Hvis man ønsker å avskilte film som kunstart, så tror jeg man er på veldig ville veier.

Maria Ekerhovd, filmprodus­ent

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? NY DIREKTØR: Kjersti Mo tiltrer som ny direktør ved norsk Filminstut­t (NFI) i november. Her sammen med kulturmini­ster Trine Skei Grande.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX NY DIREKTØR: Kjersti Mo tiltrer som ny direktør ved norsk Filminstut­t (NFI) i november. Her sammen med kulturmini­ster Trine Skei Grande.
 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? KRITISK: Produsent Maria Ekerhovd sier norsk film strengt tatt ikke behøves om filmen skal reduseres til produkter som skal treffe et bredest mulig publikum.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN KRITISK: Produsent Maria Ekerhovd sier norsk film strengt tatt ikke behøves om filmen skal reduseres til produkter som skal treffe et bredest mulig publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway