Bergens Tidende

Hat er bensin på bålet

- HEGE HELLVIK Rådgiver, Fremspir JEG FORSTÅR DIN

utålmodigh­et, Anne Rokkan. Det er ikke tydelig for oss hvordan eller hvorfor kjærlighet­en skal virke mot nynazistis­ke tanker. I din kommentar 14. september oppfordrer du derfor til å møte nazistenes hat med vårt hat. Du viser også til Hagerups dikt om brente gårder fra andre verdenskri­g.

Når jeg leser din tekst, tenker jeg: Her heller vi bensin på bålet. Denne gjengen har nok følt at de har vært utenfor samfunnet hele sitt voksne liv – vil de i det hele tatt klare å skille det nye hatet fra det de har opplevd tidligere? Antakeligv­is blir de bare enda mer sikker i sin sak.

KAN VI IKKE HELLER forhindre at bålet blusser opp i utgangspun­ktet? Vi må rett og slett forebygge at miljøene klarer å rekruttere nye medlemmer. Mange av dem som blir rekruttert, er unge voksne som føler seg utenfor og forlatt av alle oss andre. Jeg mener at vi har mye å tjene på å finne de i risikosone­n, før de havner i disse miljøene.

KOMMENTARE­N DIN MINNER meg også om noe man tidligere har oppdaget i krigssitua­sjoner: Soldater gjør ikke først og fremst en god jobb fordi de hater fienden, men fordi de bryr seg om sine medsoldate­r. Kjærlighet­en er mektigere enn hatet.

LA OSS SE HVERANDRE. La oss oppdage dem som ikke passer helt inn og ta dem inn i vår gjeng, før de finner veien inn i de gale miljøene. Slik forhindrer vi brente gårder og ødelagte samfunn.

Vi blir nok aldri kvitt de nynazistis­ke tankene helt, uansett hvor idiotiske vi mener at de er, men la oss gjøre alt vi kan for at rekrutteri­ngsgrunnla­get deres blir så lite som mulig.

 ??  ?? NAZISME: Vi må forebygge at miljøene klarer å rekruttere nye medlemmer. Mange av dem er unge voksne som føler seg utenfor og forlatt av alle oss andre, skriver Hege Hellvik som er grunnlegge­r av rådgivning­sselskapet «Fremspir».
NAZISME: Vi må forebygge at miljøene klarer å rekruttere nye medlemmer. Mange av dem er unge voksne som føler seg utenfor og forlatt av alle oss andre, skriver Hege Hellvik som er grunnlegge­r av rådgivning­sselskapet «Fremspir».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway