Bergens Tidende

Pass på PELSKLINGE­N!

Tro det eller ei, men det lakker og lir mot jul. Det er kanskje årets hyggeligst­e sesong for dyrene våre, men også den farligste.

- Tekst GUNILLA GRANQUIST

Noen tror at katter merker hvilke planter som er giftige å ta en bit av, og at de unngår dem, men det er en seiglivet myte.

Katter er, som vi alle vet, nysgjerrig­e av natur og nye vekster i hjemmet kan være så spennende at de må tygge og smakes på. Desverre er et uttall av juleblomst­er giftige for katter.

Så om du likevel vil ha dem i hus, så må du passe på at katten ikke klarer å sjekke dem ut. Og om du oppdager at planten er blitt gnagd på så gjør du klokt i å ta en telefon til veterinære­n. Det er mengden katten får i seg som vil avgjøre hvor alvorlig forgiftnin­gen kan være. Fremfor alt er liljevekst­er (utenom ampellilje som det går utmerket å ha i hus som et alternativ til kattegress) ekstremt giftige for katten og en stor meng

de kan i verste fall føre til nyresvikt. I undersaken på denne siden kan du se andre vekster du skal være forsiktige med.

SNØRER OG SNOP

Gavepapir og gavebånd rundt julegavene er tilsynelat­ende artige leker for katten. Men vær obs på at ikke katten surrer seg inn og får gavebåndet rundt halsen. Gavebånden­e kan også forårsake tarmskader om katten tygger det i seg.

Pleier du å sette frem rosiner til gløggen? Og lar sjokoladee­sken ligge åpent fremme? Mange vet ikke at rosin kan ta livet av katter. Og selv om det kanskje er usansynlig at katten vil ta seg en konfektbit, så bør du holde øye med esken. Sjokolade inneholder alkaloidet teobromin som er giftig for katter – og hunder – selv i små doser, og jo høyere innhold av kakao det er i sjokoladen, desto verre kan forgiftnin­gen bli.

Vi må også nevne de levende lysene. Det kan faktisk skje at nysgjerrig­e katter starter husbranner. Plasser derfor stearinlys ute av rekkevidde for kattene, eller velg lykter.

Sist, men ikke minst – nyt den kommende tiden med pusen din. Er det noe de fleste katter setter pris på, så er den en skikkelig sofahøytid som den vi snart går inn i.

 ??  ?? Ampellilje fungerer fint som alternativ til kattegress.
Ampellilje fungerer fint som alternativ til kattegress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway