Bergens Tidende

Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS

-

OSLO: Virke er bekymret for at landets nei til EØS-partier vokser. Ifølge en ny rapport kan Norge tape 48 milliarder kroner bare det første året ved å gå ut. Virke og Nyanalyse har beregnet effekten av norsk utmelding fra EUs indre marked. Hovedfunne­ne er:

Samlet norsk verdiskapn­ing (BNP) reduseres med 1,3 prosent og vil tilsvare cirka 48 milliarder kroner i tapt produksjon for Norge i 2020. Det ifølge et såkalt moderat mellomalte­rnativ basert på analyser av brexit. Verdien av eksporten reduseres med 9,4 prosent, eller cirka 80 milliarder kroner, i 2020.

Verdien av importen går ned med åtte prosent, tilsvarend­e cirka 93 milliarder kroner, i 2020.

Analysene baserer seg på brexit-analyser fra Peterson Institute for Internatio­nal Economics, som har vist at utmelding fra det indre markedet vil koste Storbritan­nia dyrt.

Administre­rende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier det bekymrer ham at en av fire i kommuneval­get stemte på partier som ønsker Norge ut av EØS.

– Vi V har a partier pa t e i dette landet som vil skape en norsk brexit med tap av milliarder mill i verdiskapi­ng som konsekvens. ko På vegne av nærin næringsliv­et vil vi advare på det sterkeste mot politikk som vil ta Norge ut av EØS-avtalen, sier Kristensen.

Senterpart­iet, Rødt og Sosialisti­sk Venstrepar­ti har programfes­tet at de vil erstatte EØS-avtalen med handelsavt­aler. Alle reagerer på Virkes advarsel.

– Det er useriøst av Virke å sammenlikn­e norsk utmelding av EØS med brexit, sier Senterpart­iets parlamenta­riske leder Marit Arnstad til NTB.

Silje Kjosbakken, 2. nestleder i Rødt, kaller Virke-utspillet «ren skremselsp­ropaganda», mens Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV, sier Virke-utspillet viser hvorfor det trengs en god og uavhengig offentlig utredning av hva Norge vil tape og vinne på å erstatte EØS-avtalen med en annen avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway