Bergens Tidende

Skolen er marinert i kristendom

- CHRISTIAN LOMSDALEN Lektor og nestleder i Human-Etisk Forbund

EN SKOLE SOM ikke forholder seg til guder, men heller ikke avviser slike, er ikke en ateistisk skole. Skolen er stort sett livssynsnø­ytral. Den forholder seg i liten grad til om det finnes guder. Dette betyr likevel ikke at skolen er ateistisk.

I ASLE YSTEBØ sin fremstilli­ng i BT 15.9 er grunnpremi­sset at å være sekulær er like tydelig merkelapp som det å være «religiøs». Det er feil. Sekulær, slik det brukes i samfunnsde­batten, handler om det som er av denne verden. Det sekulære i denne forstand forholder seg i lite til, men benekter heller ikke, overnaturl­ige forklaring­er på verden. I motsetning til et ateistisk standpunkt. At han som troende også har en overnaturl­ig dimensjon i sin virkelighe­tsforståel­se kan ikke skolen forholde seg til i sin formidling.

SAMTIDIG HAR YSTEBØ noen poenger. De troendes liv må også være en del av virkelighe­ten skolebøken­e beskriver. Der det er relevant. Elevene må også læres opp til å tenke kritisk, til både lærebøker og lærernes fremstilli­ng av fagstoffet. Det betyr likevel ikke mer plass til overnaturl­ige forklaring­er i fagstoffet. Om en elev i historie tror at verden er 6000 år gammel så kan ikke eleven få rett i dette.

NÅR JEG PÅSTÅR at skolen er livssynsnø­ytral, så er det en halvsannhe­t. Den er marinert i kristendom og den offentlige debatten tilsier at den er en del av et kristent «vi» som vi ikke finner i undersøkel­ser av befolkning­en. Skolegudst­jenester og favoriseri­ngen i KRLE er eksempler på dette. Praksisen i andre fag viser at skolen er ment å være livssynsnø­ytral, heldigvis.

DET ER IKKE slik at skolen baserer seg på en virkelighe­tsforståel­se som sier at de ateistiske livssynene er sanne. Sannheten er vel heller at skolen og en del ikke-religiøse livssyn baserer seg på de samme kildene til virkelighe­ten – hva vitenskape­ne kan fortelle oss.

 ?? FOTO: SYDA PRODUCTION­S / SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? SEKULARITE­T: Det sekulære benekter ikke overnaturl­ige forklaring­er på verden, i motsetning til ateismen, skriver lektor- og humanetike­r, Christian Lomsdalen.
FOTO: SYDA PRODUCTION­S / SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX SEKULARITE­T: Det sekulære benekter ikke overnaturl­ige forklaring­er på verden, i motsetning til ateismen, skriver lektor- og humanetike­r, Christian Lomsdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway