Bergens Tidende

Spilte inn juleplate i Bergen med fullt orkester

HERBORG KRÅKEVIK

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Hun har tent tre adventslys foran vokalbåsen. Og julehefter ligger fremme. Herborg Kråkevik vil så gjerne fremkalle høytidsste­mning, selv om gradestokk­en har passert 20 pluss.

– Egentlig hadde jeg planlagt at jeg skulle kjøpe julegaver til alle i orkesteret, som skulle ligge på notebordet, men det får bli til neste jul, sier Kråkevik og legger til:

– Det er typisk at når jeg endelig skal spille inn juleplate, så er det tre varmeste dagene i Bergen på denne siden av sommeren.

Sluttet å spille inn plater

I løpet av tre augustdage­r ble hele albumet spilt inn, med fullt symfoniork­ester og mange gjestevoka­lister som hun ennå ikke vil røpe navnet på.

I 2012 ga hun ut «Jul i stova», men dette blir ingen oppfølger.

– Jeg har egentlig sluttet med å spille inn musikk. Mange andre ting og prosjekter har føltes viktigere, samtidig som at musikkverd­enen har forandret seg så mye. Det er en annen måte å jobbe på, sier Kråkevik etter endt innspillin­gsøkt i Grieghalle­ns storsal.

Albumet tar utgangspun­kt i «Juleroser», juleheftet hun har gitt ut de siste fem årene.

– Arbeidet med det tar mer og mer av tiden min, sier Kråkevik.

I hvert hefte har det vært med en nyskrevet julesang. Det startet med Odd Nordstogas «Maria på vei». Etter det har Anne Grete Preus, Julian Berntzen/Erik Hillestad, Mari Boine og årets bidragsyte­re, Mathias Eick/ Lars Saabye Christense­n, kommet med nye julesanger.

– Vi snakket allerede i starten om at når vi hadde nok låter, så skulle vi spille det inn på et album. Hele ideen med «Juleroser» er å bidra til nytt julestoff i fortelling­er, dikt og julesanger. Da må vi få det ut. Dette blir en slags julegave til alle dem som leser heftet, sier Kråkevik.

Preus døde før innspillin­gen Men det er også en sorg over henne. Anne Grete Preus døde dagen før innspillin­gsstart.

– Jeg visste at vi skulle starte innspillin­gen med hennes sang, og hadde håpet at jeg nådde å sende den til henne. Hun var veldig spent på å høre den med Harmonien. Dessverre rakk vi det ikke, sier Kråkevik stille.

Noen gamle sanger får plass på albumet, som «Det hev ei rose sprunget», «Du grønne glitrende tre» og «Fra fjord til fjære». Alt i en symfonisk innpakning.

– Jeg pratet med flere orkestre. Plutselig sa Harmonien: «Vi setter av tre dager i august. Kom!». Jeg har møtt en enormt positiv holdning. Vi har skrevet arrangemen­t, planlagt vokalister. Det tar tid å kna til et sånt prosjekt.

– Er dette første gangen du har jobbet med et fullt symfoniork­ester på denne måten?

– Ja. I hvert fall på et album. Jeg hører orkesteret helt nydelig i båsen der jeg står på scenen, men de kan ikke høre meg. for vi må kunne redigere vokal i ettertid. Det er jo trist. Grieghalle­n er et fantastisk rom. Orkesterkl­angen er vidunderli­g, sier Kråkevik begeistret.

– Velsignels­er og forbannels­er Albumet kommer ikke før til neste høst. Da blir det også stor juleturné, med to spesielle slippkonse­rter i Grieghalle­n med orkesteret og gjestearti­ster.

– Dette blir faktisk min første skikkelige juleturné. Jeg har alltid tenkt at det tar andre seg av, så jeg ville ikke blande meg inn. Men nå føler jeg at jeg kan fylle juletradis­jonene med noe nytt. – Hvordan gjør du dette? – «Juleroser» er noe gammeldags og vakkert, men det skal handle om livet akkurat nå. Jeg tror at for eksempel Vigdis Hjorth og Geir Gulliksen har skrevet historier til «Juleroser» som vil bli stående. Julen en full av velsignels­er og forbannels­er – og kan derfor være en utømmelig kilde for enhver forfatter, mener Kråkevik.

Utsatte «Lavransdat­ter» Egentlig skulle hun ha spilt Kristin Lavransdat­ter på Bergenhus festning i august sammen med skuespille­re, Edvard Grieg Kor, Edvard Grieg Ungdomskor og Sjøforsvar­ets musikkorps. Men hele prosjektet ble utsatt til neste år.

– Dette var veldig skuffende for oss og publikum i Bergen, men jeg er sikker på at vi tjener på utsettelse­n. Jeg tror ikke vi hadde kommet i mål i år, for produksjon­en er så stor og uprøvd utendørs. Nå skal vi øve inn det hele på Akershus festning, der de har mer erfaring med denne typen utendørsop­psetninger. Slik kan vi i august få gitt Bergen den forestilli­ngen byen fortjener etter den utrolige suksessen vi hadde på DNS i fjor, sier Kråkevik.

Hun bor fremdeles i Danmark med mann og to døtre – nå i småbyen Viborg på Jylland. Der utvikler hun stadig nye prosjekter.

– Jeg skriver på to ting for meg selv, uten at jeg vil røpe hva.

– Dette hadde vi veldig lyst til Sist Bergen Filharmoni­ske Orkester spilte inn juleplate var i 1987 med Sissel Kyrkjebøs «Glade jul». Det er tidenes meste solgte album i Norge (cirka 600.000 eksemplare­r).

– Vi hadde veldig lyst til å være med på Herborg Kråkeviks album. Timeplanen gikk opp fordi en planlagt innspillin­g med tidligere sjefdirige­nt Andrew Litton ikke ble noe av. Plateselsk­apet Grappa dekker utgiftene til solister, dirigent og leie av salen. Vi stiller med orkester, sier kommunikas­jonssjef Henning Målsnes i BFO.

 ??  ??
 ??  ?? SAMARBEID: Herborg Kråkevik takker dirigent Torodd Wigum for jobben.
SAMARBEID: Herborg Kråkevik takker dirigent Torodd Wigum for jobben.
 ??  ?? JUL: Herborg Kråkevik gjør sitt for å fremkalle julestemni­ng på ettersomme­ren.
JUL: Herborg Kråkevik gjør sitt for å fremkalle julestemni­ng på ettersomme­ren.
 ??  ??
 ??  ?? BERGEN: Hans Marius Hoff Mittet og Herborg Kråkevik i «Kristin Lavransdat­ter» på DNS. Begge blir med på Bergenhus neste år.
BERGEN: Hans Marius Hoff Mittet og Herborg Kråkevik i «Kristin Lavransdat­ter» på DNS. Begge blir med på Bergenhus neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway