Bergens Tidende

– Jeg må alltid skrive en ny låt for Bergen

-

HVA: «Jeg reiser alene» med Jon Niklas Rønning

NÅR: 20.–21. september

HVOR: Ole Bull Scene

HVORFOR: 40-åringen fra Oslo har hatt suksess med komikerduo­en «Bye og Rønning», med musikalsk satire på radio og TV, og som frittalend­e skribent – men han er også en mye brukt tekstforfa­tter i Bergen.

Artister som Kvinner på randen, Marit Voldsæter, Bjarte Hjelmeland, Christine Hope og andre har nytt svært godt av hans skriverier i show som har solgt flere hundre tusen billetter.

– Jeg glemmer aldri at Marit ringte meg da jeg var 24 år og ukjent, og spurte om jeg ville skrive tekster til Kvinner på randens avskjedssh­ow. De var nasjonalsk­atter, så jeg ble beæret. Men lite visste jeg da at den ene sangen Trond Hanssen og jeg skrev, skulle bli den siste kvinnene noensinne fremførte sammen, sier Rønning.

Dette var i Florø, i desember

2005.

– Tårene trillet. Det var sterkt. Og noe jeg fremdeles er stolt av.

Da Voldsæter gikk solo, med «Med ræven i fatle» året etter, bidro Rønning med seks numre, blant annet det som ble en snakkis, «Hallelujak­ameratene», en parodi på Lind, Nilsen, Fuentes, Holm.

– Marit trengte et nummer som kunne fremføres på Komiprisen, før premieren. Da kom jeg på at jeg hadde hørt «Hallelujah» på radioen, så den løste vi to dager før den ble fremført for aller første gang, live på TV. Jeg husker at hårene reiste seg hos publikum. Det var en glede å gi Marit den, sier Rønning.

Han skriver ofte med makker Trond Hanssen – og alltid etter forespørse­l. Derfor blir de sjelden refusert.

– Vi er blitt de mange artister ringer til når de trenger musikalsk humor. Det var slik vi skrev Marits parodi på Marit Larsen i hennes andre show, «Drit å danse!». Hun forvalter tekstene så godt. Det samme med Bjarte Hjelmeland, som jeg har skrevet til på hvert show, også det nye. Vi møtes over en øl, og han forteller nøye hva han ser for seg. Og stoler på at jobben blir gjort, sier Rønning.

Nå kommer han til Bergen med sitt første soloshow, «Jeg reiser alene». Også denne gangen med en ny bergenssan­g i kofferten.

– Jeg må alltid skrive en ny låt for Bergen. Showet er fullpakket med aktuell satire, musikalsk humor og temaer som jeg ønsker å si noe om. Når jeg sier at jeg elsker Jan Eggum, er ikke det noe jeg bare sier til bergensern­e. Jeg virkelig ELSKER ham, sier Rønning.

 ??  ?? A B
RT NT
IS EN ,
T NS
OG HA JO
KO
NA
MI RI
CA
KE
TO :
R:
FO
Rø nni . ngs gen
hel solo i fore iere stillin sprem g«Jeg reiser bergen
alene» har
A B RT NT IS EN , T NS OG HA JO KO NA MI RI CA KE TO : R: FO Rø nni . ngs gen hel solo i fore iere stillin sprem g«Jeg reiser bergen alene» har

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway