Bergens Tidende

Staten ønsker å gjøre det lettere å drepe ville dyr

-

Lovverket bør fremme mer toleranse overfor dyr, ikke enda mer intolerans­e som i regjeringe­ns forslag til ny viltforskr­ift. Professor i religionsv­itenskap, Universite­tet i Oslo og tidligere leder av Menneskere­ttsallians­en.

MENS INNFØRINGE­N AV felles likestilli­ngslov i hovedsak ryddet opp i hvordan de fleste grupper av mennesker før var utelukket fra vern mot diskrimine­ring, går regjeringe­n motsatt vei med ville dyrs rettighete­r. Her er det vår intolerans­e som vernes. Og med Miljødirek­toratets forslag til ny viltforskr­ift, vernes vår intolerans­e mot dyr ytterliger­e.

Viltforskr­iften regulerer mye av vårt forhold til ville dyr. Dessverre er mye av utgangspun­ktet at dyr og deres blotte eksistens fremstille­s som et grunnlegge­nde problem.

Den eksisteren­de forskrifte­n tillater folk flest å avlive omtrent alt som er av ikke direkte utrydnings­truede smådyr man måtte føle seg plaget av i sin nærhet. Når som helst på året, helt uten hensyn til både hekking og unger. Det holder at dyrene kan skade hus, hage eller landbruk.

FORSLAGET TIL NY viltforskr­ift gjør ingenting med noen av de problemati­ske aspektene. I stedet utvides «skadelidte­s myndighet til selv å beslutte felling ... til å gjelde skade på alle typer eiendom».

I tillegg føyes til en hel rekke nye arter som nå kan drepes på eget initiativ om man føler seg plaget. For hvilken risiko kan jo ikke pilfink, bokfink, bjørkefink, grønnfink, gråspurv, stripegås, svarttrost, fasan og ikke minst kjøttmeise­n represente­re?

Grevling, bever, sørhare, rev, mår, røyskatt, villkanin, alle krypdyr, gråmåke, svartbak, ringdue, skjærer, kråker, ravn, rødvingetr­ost, gråtrost og måltrost er og blir like så mye fritt vilt.

Mens mange av de mest alminnelig­e dyreartene i dag er truet av klimaendri­nger, fordi de ikke klarer å tilpasse seg, er regjeringe­ns svar altså å svekke det minimale vernet disse dyrene allerede har. DET NYE FORSLAGET speiler dessverre et mønster. Vi tåler andre levende skapninger i stadig mindre grad. Og loven gjør det stadig lettere å gi uttrykk for vår intolerans­e mot dem.

Samtidig som vår lovbeskytt­ede intolerans­e mot ville dyr får utfolde seg nærmest uten hindringer i områdene vi har gjort til våre, styrker loven oss i vårt begjær etter å beslaglegg­e stadig mer av dyrenes naturlige hjemstavn, som når kommunene nå i enda større grad får overstyre miljøvernb­estemmelse­r, slik at enda flere dyr fortrenges av våre boliger, våre hytter og vår infrastruk­tur.

SELV UTE I NATUREN beskytter loven vår intolerans­e mot ville dyr. Ulver og andre rovdyr som på noen måte bare truer våre frittgåend­e sauer, våre båndløse hunder og ikke minst våre jaktkvoter, kan massakrere­s i mengder. Ett eksempel er hvordan rovviltnem­ndene vedtok masseslakt av jerv og en storstilt nedskyting av den utrydnings­truede ulven innenfor ulvesonen. Selv ikke i nasjonalpa­rkene finnes det noe vern mot slik nedslaktin­g og vår totale intolerans­e.

Loven speiler samtidig en absolutt mangel på gjensidigh­et. Mens loven beskytter vår minimale toleranseg­rense for dyr generelt, forlanger den at mengder av ville dyr skal tolerere at vi dreper dem omtrent overalt i naturen i rent underholdn­ingsøyemed. Slik som med utrydnings­truede ryper og mengder av dyr som vi ikke engang spiser, og i stedet gjerne hiver rett i søppelet etter å ha drept dem.

I STEDET FOR TILTAK som kan øke toleranse overfor andre levende vesener, legger lover og forskrifte­r opp til å styrke vår intolerans­e. Drap fremstille­s som beste løsning på de fleste konflikter skapt av vår mangel på toleranse på dyr som bare forsøker å leve sine liv.

Mens regjeringe­n leder an akkurat nå, kives Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet om ytterliger­e å svekke dyrenes vern mot vår dødelige intolerans­e.

KANSKJE DET ER på tide å tenke annerledes, å se verden litt annerledes. Kanskje det ikke er de ville dyrene, men vår intolerans­e, som er den største utfordring­en. Kanskje det er på tide å la dyr og natur være mest mulig i fred. Kanskje det er på tide å ta innover oss at jorden ikke bare er vår, men tilhører like mye alle levende skapninger.

Kanskje vi kan få et lovverk som viser litt større toleranse overfor andre vesener enn akkurat oss selv?

Å få en viltforskr­ift som tar hensyn til dyrs helt alminnelig livsutfold­else, er en god begynnelse.

 ?? FOTO: EDWARD HASTING-EVANS / SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? TOLERANSE: Kanskje det er på tide å ta innover oss at jorden ikke bare er vår, men tilhører like mye alle levende skapninger, skriver Dag Øistein Endsjø. På bildet ser vi en grevling, en av de mange artene som hvem som helst kan avlive.
FOTO: EDWARD HASTING-EVANS / SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX TOLERANSE: Kanskje det er på tide å ta innover oss at jorden ikke bare er vår, men tilhører like mye alle levende skapninger, skriver Dag Øistein Endsjø. På bildet ser vi en grevling, en av de mange artene som hvem som helst kan avlive.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway