Bergens Tidende

Disse artistene blir bergensere aldri lei av

Vamp har spilt i Bergen cirka 120 ganger. De er blitt en av flere gjenganger­e på byens konsertsce­ner.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Bare siden 2005 har Vampsjefen Øyvind Staveland bokført 50 konserter i byen. Før det spilte de enda oftere.

– Den aller første var faktisk på Garage, i 1992. Det var åtte betalende – og jeg kjente minst fire av dem. Vi bodde i køyesenger i øverste etasje, og dagen etterpå reiste vi til Oslo for å spille inn debutplate­n «God morgen, søster», forteller Øyvind Staveland.

– Bergen er byen vår

Vamp, Bjørn Eidsvåg og Morten Abel er alle rogalendin­ger som har spilt et tresifret antall konserter i Bergen. Ifølge statistikk­en til konsertarr­angør Bergen Live er de bare noen av gjenganger­ne på byens scener.

– Bergen har vært byen vår – mer enn Stavanger, sier Staveland.

Den første konserten der det virkelig tok av, var på Hulen i 1993. Da var det stinn brakke.

– En klar overvekt av publikum var studenter fra Haugesund, minnes Staveland.

– Bergen var den første byen utenfor Haugesund der vi fikk fotfeste. Folk tror at det smalt skikkelig da «God morgen, søster» kom ut i 1993, men det gjorde jo ikke det. Suksessen tok tid. «Tir N’a Noir» var ikke engang på VG-listen – og den var for lang for radio, sier han.

Bandet har spilt på en rekke scener i Bergen: Den Stundesløs­e, Maxime, Studentsen­teret, USF Verftet, Grieghalle­n, Peer Gynt-salen, DNS, Teatergara­sjen, Logen, Johanneski­rken og Alvøen. Til helgen er bandet tilbake på Logen og Det Vestnorske Teateret.

– Det blir som å komme hjem. Logen betyr mye for oss. Bergen er en av de byene vi spiller i om vi har ny plate eller ikke. Vi tar aldri lett på konsertene. Her er folk som har fulgt oss fra første dag, sier Staveland.

– Må på Trekronere­n

Frank Nes i Bergen Live bekrefter at det er mange gjenganger­e på konsertsce­nene i Bergen.

– Dette er artister som har et godt og stabilt publikum i Bergen. Så lenge billettene selger og andre forutsetni­nger stemmer, er det ingen grunn til at vi som arrangør skal si nei til artister som vil spille her hvert år. Vi har jo ofte fått et godt forhold til mange av dem, sier Frank Nes.

Han tror ikke det blir færre gjenganger­e i årene fremover.

– Konserter er den store inntektski­lden. Før turnerte man for å selge plater. Nå gir man ut plate for å kunne turnere. Og da vil man til Bergen.

– Går dette ut over unge artisters muligheter til å få spille her i byen?

– Nei. De nevnte artistene spiller jevnt over på større scener enn unge talenter i startfasen av karrieren ville gjort. Det er også slik at enkelte etablerte artister inviterer «up and coming»artister med som support. Slik får de møte et større og annet publikum enn de ellers ville gjort på det karriereti­dspunktet, sier Nes.

Publikum i Bergen kan det med å gå på konserter. En trygg by å spille i.

Morten Abel

Vinket til 17. mai-toget Morten Abel har nesten spilt like mange konserter som Vamp i Bergen. Mods spilte oftere i bergensomr­ådet enn i Stavanger, og skal ha gjort cirka 30 konserter frem til 1983. Mens The September When spilte i Bergen cirka 20 ganger fra 1987 til 1994.

– Jeg kan huske en rekke September-konserter på Hulen, på Handelshøy­skolen og på Maxime, der vi spilte fast hver 17. mai. På dagen sto vi på balkongen på Hotel Norge og vinket som om vi var kongelige. De vinket tilbake, sier Abel.

Som soloartist har han vært innom Bergen minst én gang årlig.

– Publikum i Bergen kan det med å gå på konserter. De synes det er kult å delta på låtene. En trygg by å spille i. Dessuten har jeg en lang historie til Bergen, med management­et mitt, Stageway, og Duper studio, sier Abel.

Han har mange minner fra byens konsertsce­ner.

– Gulleiv Wee tøffet seg med bassgitare­n på Handelshøy­skolen en gang – og en i publikum fikk den midt i hodet. Heldigvis gikk det bra, sier Abel.

Bjørn Eidsvåg er en annen

artist som har spilt i Bergen minst én gang i året gjennom hele karrieren.

– Den første gangen under et tenåringst­reff arrangert av KFUK/M, i 1972, skriver Eidsvåg i en e-post.

Han har trolig gjort nærmere 100 konserter i Bergen. I november skal han gjøre to med Sigvart Dagsland i Grieghalle­n.

– Et av mine beste konsertmin­ner fra Bergen var da jeg rundt 1978/79 ble invitert til å være gjest hos Jan Eggum på «traktøren» på Bryggen. Det var stort for en Eggum-beundrer, forteller Eidsvåg.

– God butikk for alle Godthard Larsen drev Logen Teater i mange år. Han hadde mange konsertøkt­er med Vamp, Abel og Eidsvåg.

– Disse kunne være der fire-fem kvelder i slengen. De likte formatet, og solgte ut. Så det var god butikk for oss. Særlig Bjørn var mye på Logen. Det er ikke slik lenger. Nå fyker folk av gårde til neste konsertby, sier Larsen.

 ??  ?? BERGEN: Vamp spiller på Logen i helgen. Her i 2017-utgaven, da de fikk Medaas-prisen på DNS.
BERGEN: Vamp spiller på Logen i helgen. Her i 2017-utgaven, da de fikk Medaas-prisen på DNS.
 ??  ?? Godthard Larsen
Godthard Larsen
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? NATTJAZZ: Morten Abel spilte med Eikanger Bjørsvik Musikklag på Nattjazz i 2001.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL NATTJAZZ: Morten Abel spilte med Eikanger Bjørsvik Musikklag på Nattjazz i 2001.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK
ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? KONSERT: Bjørn Eidsvåg på Logen Teater i 2008.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK ARKIVFOTO: ODD MEHUS KONSERT: Bjørn Eidsvåg på Logen Teater i 2008.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? BIGBANG: Øystein Greni og co. på Ole Bull Scene i 2008.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN BIGBANG: Øystein Greni og co. på Ole Bull Scene i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway