Bergens Tidende

Glad regjeringe­n skroter nasjonal vindkraftp­lan

-

Etter massiv motstand fra kommunene vil regjeringe­n droppe NVEs forslag om en nasjonal ramme for vindkraft på land. – Vi er lettet, sier ordføreren i Masfjorden.

kari.pedersen@bt.no – Det skulle være et konfliktde­mpende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminis­ter Erna Solberg til NRK. Nyheten slo ned som en bombe på den store energikonf­eransen som pågår på Fornebu.

– Sjikane i debatten

I møte med journalist­er sa olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) at debatten om planen har vært full av følelser og at det «tok helt av» de siste månedene.

– Det er bra med engasjemen­t, men det går en grense. Når det går ut over enkeltpers­oner og blir sjikane, er det gått for langt, sier Freiberg, med henvisning til mange av debattene på sosiale medier.

Det er kommet over 5000 høringssva­r om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftu­tbygging på land, som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) la frem i april.

Der pekte NVE ut 13 områder som direktorat­et mener er de mest egnede for vindkraft på land. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene.

Nei fra 48 kommuner

I høringsrun­den har 56 kommuner svart.

49 kommuner sier klart nei til vindturbin­er, blant dem samtlige kommuner i Vestland fylke som er berørt av den nasjonale rammen, mens tre kommuner er skeptiske.

I Masfjorden var Fjonfjella vest for E39 utpekt som velegnet for vindkraft. Kommunesty­ret sa klart nei. Nå kjenner Masfjorden-ordfører Karstein Totland (H) på lettelse:

– Regjeringe­n begynte i feil ende med denne planen. Det kjentes som de gikk til krig, og det hadde ingen hensikt å fortsette, sier han.

– Nye monsterlin­jer Vindmøller i Fjonfjella betyr ikke bare veiutbyggi­ng langt til fjells og 250 meter høye møller med blinkende lys.

For å få kraften ut av området, kreves det to nye monsterlin­jer, påpeker ordføreren.

– Hvis vi må ta en nasjonal dugnad for dette grønne skiftet, kan de begynne med vindkraftu­tbygging der kraften trengs. Oslo-marka er en mulighet. I Bergen har de et glimrende platå bak Ulriken, sier Totland.

– Bra for oss

– Regjeringe­ns beslutning er bra for oss, sier Hallvard Oppedal (Sp), ordfører i Gulen.

Gulen ligger innenfor ett av de 13 områdene NVE anbefalte for utbygging.

I Gulen har NVE gitt konsesjon til vindmøller på Dalsbotnfj­ellet, ved innseiling­en til Sognefjord­en. Klagesaken ligger hos olje- og energimini­steren.

– Den saken er kommet så langt at planene neppe blir stoppet, men når det gjelder fremtidige konsesjons­søknader er det en fordel at planen blir skrotet, sier ordføreren.

Nå er ventetiden ytterliger­e forlenget inntil det kommer en avklaring på endringer i konsesjons­systemet, varsler olje- og energimini­steren.

– Vi gikk ut og spurte om det er klokt å ha utpekte områder for vindkraftu­tbygging. Det har vi fått et klart og tydelig svar på, sier Freiberg.

Han sier også at takten i vindkraftu­tbyggingen kommer til å bli vesentlig lavere i fremtiden, og at regjeringe­n nå vil gjennomgå hele konsesjons­systemet.

– Fått bedre kunnskap

Han avviser at arbeidet med nasjonal ramme, og ressursene som har vært brukt for å lage planen, har vært totalt bortkastet.

– Det kan godt være det faglige grunnlaget kan komme til nytte ved fremtidige konsesjons­søknader, sier Freiberg.

– Med alt engasjemen­tet som kartet har skapt, er det forståelig at man ikke vil basere det videre arbeidet på dette kartet. Det vesentligs­te med nasjonal ramme er at vi nå har et bedre kunnskapsg­runnlag om vindkraft, sier NVE-direktør Kjetil Lund.

Frykter nye runder

Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, synes ikke det er entydig positivt at regjeringe­n har droppet vindkraftp­lanen.

Karstein Totland (H), ordfører i Masfjorden

Planen sa samtidig at store områder, som Stølsheime­n, er uegnet for vindkraft. Slik status kunne gitt grunnlag for tidlig avslag av konsesjons­søknader.

– Nå risikerer vi at konsesjons­prosessene for disse områdene settes i gang igjen, sier hun.

– Tilbake til anarkiet?

La Naturen Leve, som er en kampanjeor­ganisasjon mot landbasert vindkraft, er usikker på konsekvens­ene av beslutning­en.

– Er vi nå på full fart tilbake til det gamle anarkiet der vindkraftu­tbyggerne kan gå ut i naturen nesten hvor som helst der det finnes vind, kraftnett og villige grunneiere, spør styremedle­m Sveinulf Vågene.

Hvis vi må ta en nasjonal dugnad for dette grønne skiftet, kan de begynne med vindkraftu­tbygging der kraften trengs. I Bergen har de et glimrende platå bak Ulriken.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? NY VIND: Ordfører Karstein Totland håper vindmøllen­e i Fjonfjella nå blir uaktuelle.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN NY VIND: Ordfører Karstein Totland håper vindmøllen­e i Fjonfjella nå blir uaktuelle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway