Bergens Tidende

Nå sier nok en ansatt ved NLA opp i protest

- ANNE ROKKAN anne.rokkan@bt.no

Det har stormet rundt NLA Høgskolen denne uken, etter at skolen lånte ut lokaler til et såkalt kon versjons seminar. Nå sier også førsteaman­uensis Henrik Berg opp sin stilling.

Seminaret skulle komme med tips til hvordan homofile kan «forlate homoseksue­ll praksis og følelser.» Flere studenter reagerte kraftig, og tirsdag kveld ble seminaret avbrutt av demonstran­ter fra Rød Ungdom.

Onsdag morgen sa mangeårig professor ved høgskolen, Tone Sævi, opp sin stilling i protest. Hun mente høgskolens faglige integritet var truet. Nå følger Henrik Berg opp.

«En form for symbolsk vold» «Jeg tar sterkt avstand fra et seminar som omhandler konversjon­sterapi av homofile,» skriver han til Bergens Tidende.

«Som klinisk psykolog vet jeg at homofili ikke er en sykdom, men en personlig preferanse og et livsstilsv­alg. Det å kalle noe for en sykdom kan være en veldig sterk form for symbolsk vold. Da er det viktig at vi viser sterk avstand.»

I likhet med professore­n som sa opp på onsdag, reagerer Berg på at det tilsynelat­ende bare er ett synspunkt som får slippe til hos NLA.

«Vi skal ha takhøyde for å diskutere, også kontrovers­ielle tema, men en helt sentral begrunnels­e for ytringsfri­het er å prøve ut ulike standpunkt. Jeg kan ikke se at det har vært tilfelle i denne sammenheng­en,» skriver han.

– Det rene sprøyt

– Som statsråd skal jeg ikke legge meg opp i hva en privat høgskole leier ut lokalene sine til. Men som privatpers­on synes jeg dette med kon versjons terapier de trene sprøyt, sier Iselin Nybø (V), som er forsknings-og høyere utdannings­minister.

– Jeg har stor forståelse for at mange opplever dette som nedverdige­nde.

Nybø var blant flere som fremmet et forslag om å forby slik konversjon­sterapi ved Venstres landsmøte i vår. Enn så lenge ber hun private høgskoler gjøre en nøye vurdering av hvem de leier ut til.

– Det er lov å leie ut til hvem man vil, men utdannings­institusjo­ner må ta en vurdering på hva som er lurt. De har et samfunnsan­svar, og ikke minst en forsknings­messig integritet å ta hensyn til.

– Vi burde ikke leiet ut Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, skriver i en epost til Bergens Tidende at det aldri er ønskelig med oppsigelse­r av en slik art, men at de respektere­r de ansattes avgjørelse­r.

«Vi har forståelse for at det kommer reaksjoner på et slikt arrangemen­t.»

Waaler skriver at høgskolen nå ser nærmere på hvordan de skal håndtere slike arrangemen­ter fremover.

«I ettertid ser vi at vi ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjenne­lse av noe vi ikke vil stille oss bak.»

Som privatpers­on synes jeg dette med kon versjons terapier det rene sprøyt. Iselin Nybø (V), forsknings- og høyere utdannings­minister

 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? OMSTRIDT: NLA Høgskolen leide ut sine lokaler til et seminar som skulle omvende homofile. Det har fått både elever og ansatte til å reagere kraftig.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN OMSTRIDT: NLA Høgskolen leide ut sine lokaler til et seminar som skulle omvende homofile. Det har fått både elever og ansatte til å reagere kraftig.
 ?? FOTO: BÅRD BØE
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? TAR AVSTAND: – Det skal være stor takhøyde for debatt, men private høgskoler har et samfunnsan­svar, sier kunnskaps- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø.
FOTO: BÅRD BØE FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX TAR AVSTAND: – Det skal være stor takhøyde for debatt, men private høgskoler har et samfunnsan­svar, sier kunnskaps- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø.
 ??  ?? SA OPP: – Jeg kan ikke leve med meg selv om jeg ikke står opp mot dette, sa professor Tone Sævi etter å ha sagt opp sin stilling ved NLA Høgskolen.
SA OPP: – Jeg kan ikke leve med meg selv om jeg ikke står opp mot dette, sa professor Tone Sævi etter å ha sagt opp sin stilling ved NLA Høgskolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway