Bergens Tidende

Nytt hjernesent­er gir Cathrine håp

-

– Den største fortvilels­en er at vi ikke får prøve medisiner, sier ALSrammede Cathrine Nordstrand. Nå fatter hun håp.

kari.pedersen@bt.no foto Torsdag var det offisiell åpning av landets første senter for kliniske studier. Neuro-Sysmed er under oppbygging ved Haukeland universite­tssjukehus og Universite­tet i Bergen.

Helseminis­ter Bent Høie (H) snakket om håp i sin åpningstal­e:

– Dette senteret gir håp til pasientene om raskere og bedre tilgang til kliniske behandling­sforsøk, sa Høie.

– Rammer en av tre Neuro-Sysmed skal forske frem ny behandling av fire hjernelide­lser: Demens, Parkinson, ALS og MS. For flere av dem fins det i dag ingen behandling.

– En av tre vil i løpet av livet oppleve å få en hjernesykd­om. For samfunnet er omfanget av disse lidelsene en stor utfordring, sier direktør KjellMorte­n Myhr.

Anslagsvis 60 millioner av verdens befolkning lever med en av disse fire lidelsene. I 2040 vil antallet være over 120 millioner. For verdenssam­funnet

Cathrine Nordstrand er kostnaden 10.000 milliarder kroner årlig.

– Har ikke tid å vente Cathrine Nordstrand snakker også om håp. Hun deltar på åpningen som blir markert over flere dager.

For fire år siden fikk Nordstrand diagnosen ALS (Amyotrofis­k lateralskl­erose) en sykdom som i tiltakende omfang ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne og lammer pasienten.

Torsdag formiddag fikk hun høre at Neuro-Sysmed planlegger å teste medisiner som kan bremse sykdommen.

– ALS er en diagnose uten håp. Jeg har fått en sakte variant, men kjenner likevel at det haster. Jeg har ikke tid til å vente et halvt år på å komme i gang med studien og vil gi klar beskjed om det. Heller ikke vil jeg finne meg i at jeg ikke skal få delta, fordi jeg har hatt sykdommen i flere år, er hennes klare beskjed til forskerne.

Søndag arrangerer pasientorg­anisasjone­n Alltid Litt Sterkere et fakkeltog rundt Lillelunge­ren der inntektene går til Neuro-Sysmed.

Kunstig intelligen­s

Det nye hjernesent­eret i Bergen har hovedsete i Nevroklini­kken på Haukeland. I underetasj­en er det bygget opp et nytt laboratori­um. Blant annet er det under installeri­ng maskiner med kunstig intelligen­s.

De fire hjernesykd­ommene kommer nemlig i mange varianter som ikke enkelt lar seg skille fra hverandre.

– Vi skal teste pasientene på alle tenkelige måter og mate resultaten­e inn i disse maskinene som så skal skreddersy behandling­en av den enkelte, forklarte visedirekt­ør Harris Tzoulis.

De første kliniske forsøkene er i gang. Et nytt legemiddel mot Parkinson skal prøves ut, og for hardt rammede MS-pasienter pågår det forsøk med stamcelleb­ehandling.

FAKTA

ALS er en diagnose uten håp. Jeg har fått en sakte variant, men kjenner likevel at det haster.

 ??  ?? HAR IKKE TID: – Etterhvert som jeg merker at jeg blir dårligere, blir jeg stadig tydeligere. Jeg har ikke tid til å vente, sier ALS-rammede Cathrine Nordstrand.
HAR IKKE TID: – Etterhvert som jeg merker at jeg blir dårligere, blir jeg stadig tydeligere. Jeg har ikke tid til å vente, sier ALS-rammede Cathrine Nordstrand.
 ??  ?? MINISTEREN: Helseminis­ter Bent Høie deltok i den offisielle åpningen av landets første senter for kliniske forsøk.
MINISTEREN: Helseminis­ter Bent Høie deltok i den offisielle åpningen av landets første senter for kliniske forsøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway