Bergens Tidende

JA i Brussel - NEI i London

- FREDRIK LJONE HOLST OG NILS INGE KRHAUG , NTB

EU og Storbritan­nia er enige om en ny brexitavta­le. Men i London venter fortsatt problemer for statsminis­ter Boris Johnson.

utland@bt.no

Den nye avtaleteks­ten ble ferdig onsdag kveld og fikk den endelige godkjennin­gen i en telefonsam­tale mellom Johnson og EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker torsdag formiddag.

De to klarte dermed så vidt å komme i mål med et nytt avtaleutka­st før EUs toppmøte, som begynner senere torsdag.

«Hvor det er vilje, er det en avtale – og vi har en! Den er rettferdig og balansert for EU og Storbritan­nia og den bekrefter vår vilje til å finne løsninger. Jeg anbefaler at toppmøtet slutter seg til avtalen», skriver Juncker på Twitter.

«Vi har fått en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå burde parlamente­t få brexit gjennomfør­t lørdag», tvitrer Johnson.

Velordnet EU-kommisjone­n publiserte de nye avtaleteks­tene på forhandlin­gsdelegasj­onens nettsider torsdag ettermidda­g.

Det er ordningene for grensen mellom Irland og Nord-Irland som har vært det store stridstema­et i forhandlin­gene.

– Vi har nådd enighet med den britiske regjeringe­n om en velordnet uttreden av Storbritan­nia fra EU, og også om rammeverke­t for det fremtidige forholdet, sa EUs sjefforhan­dler Michel Barnier da han møtte pressen for å presentere avtalen.

– Dette er resultatet av intenst arbeid, påpekte han og ba journalist­ene om unnskyldni­ng for at de har måttet vente så lenge på konklusjon­en.

Avtalen består av to tekster, en avtale om vilkårene for skilsmisse­n og en politisk erklæring om rammene for det framtidige forholdet.

Lunkent i London

Avtalen i Brussel endrer imidlertid lite i London – verken blant Boris Johnsons allierte eller politiske motstander­e.

Labour, DUP og Liberaldem­okratene sier alle nei til brexitavta­len statsminis­ter Boris Johnson har forhandlet frem med Brussel.

Støtte fra Det demokratis­ke unionistpa­rtiet ( DUP) regnes som avgjørende for at statsminis­ter Boris Johnsons regjering skal kunne få avtalen som er inngått, gjennom i Parlamente­t i London.

DUPs leder og nestleder, Arlene Foster og Nigel Dodds, gjorde det torsdag klart at partiet ikke kan støtte Johnsons utkast til en avtale.

Vi har nådd enighet med den britiske regjeringe­n om en velordnet uttreden av Storbritan­nia fra EU, og også om rammeverke­t for det framtidige forholdet.

EUs sjefforhan­dler Michel Barnier

Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavste­mning.

Labour-leder Jeremy Corbyn

Kan ikke støtte

– Slik det nå ser ut, kan vi ikke støtte det som foreslås om toll og spørsmål om samtykke, og det mangler også klarhet i spørsmålet om merverdiav­gift, het det i en felles kunngjørin­g fra de to i forkant av nyheten om at en avtale var inngått.

Kilder i partiet bekrefter overfor AFP at deres motstand står ved lag, også etter at det er blitt enighet om en ny brexitavta­le i Brussel.

– Bør avvises

Også Labour sier nei, og partiets leder Jeremy Corbyn mener ifølge BBC at avtalen «til og med er dårligere» enn den forgjenger­en Theresa May forhandlet frem.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn, med klar adresse til de folkevalgt­e i Parlamente­t.

Corbyn mener avtalen som nå ligger på bordet, og som EU-president Jean-Claude Juncker mener er «rettferdig og balansert», blant annet vil gå ut over matvaresik­kerheten, undergrave arbeiderne­s rettighete­r, svekke miljølovgi­vningen og åpne det britiske helsevesen­et opp for amerikansk­e konsern.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavste­mning, sier Labour-lederen.

– Svært skadelig

– Boris Johnson vil ha en avtale som blir svært skadelig for økonomien vår, for helsevesen­et vårt og for sikkerhete­n vår, heter det i en kommentar fra Liberaldem­okratene, lagt ut på partiets Twitter-konto.

Liberaldem­okratene mener at det britiske folk nok en gang må få si sitt om hvorvidt landet skal forlate EU eller ikke.

– Den beste avtalen vi har, er som medlemmer av EU, og vi ønsker å gi folket en sjanse til å velge stopp brexit, tvitrer partiet.

– Vi er fastere bestemt enn på lenge om at brexit må stanses, heter det.

Tror på godkjennin­g

Barnier mener for sin del at avtalen sannsynlig­vis vil bli godkjent.

Når Johnson har valgt å godkjenne avtalen, må man anta at han føler seg ganske trygg på at han kan klare å overbevise flertallet i Underhuset, påpeker franskmann­en.

Avtalen må også ratifisere­s av EU-parlamente­t og endelig godkjennes av EUs ministerrå­d før den kan tre i kraft. Målet er å få disse godkjennin­gene på plass innen 31. oktober, slik at den planlagte datoen for brexit kan bli stående.

Barnier sier videre at han har respekt for de politiske diskusjone­ne internt på britisk side.

– Hva skal jeg si? Jeg er EUs sjefforhan­dler. Jeg ønsker ikke å felle noen dom over britisk politisk debatt, sier han.

– Det har vært en livlig og interessan­t debatt, men det er ikke vår oppgave å felle noen dom over den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway