Bergens Tidende

Sa opp fast jobb for å studere i utlandet: – Ville aldri gjort det igjen

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Opplegget 21-åringen meldte seg på, lovet både studiepoen­g, stipend og lån. Det viste seg ikke å stemme.

– Det sier seg vel selv at når du kjøper et produkt, så forventer du å få det du er lovet, og du returnerer det hvis det viser seg å være noe annet enn du trodde.

Marta Abelsen (21) fra Bodø reiste til Cuba med studieagen­ten GoStudy i fjor og skulle betale rundt 85.000 kroner for en totalpakke bestående av bosted og undervisni­ng. I tillegg kom reisekostn­ader.

– Jeg gjorde det samme ett år tidligere og var veldig fornøyd med opplegget. Derfor reiste jeg på nytt, denne gang for å studere spansk- og latinameri­kastudier.

Fra GoStudy ble hun og medelevene lovet 30 studiepoen­g og støtte fra Lånekassen. Men både poengene og støtten har latt vente på seg. Faktisk kommer hun trolig aldri til å motta noen av delene.

– Helt meningsløs­t

Abelsen reiste til Cuba høstsemest­eret 2018, og pengene fra Lånekassen skulle vanligvis vært på konto innen utgangen av september.

– Da dette ikke skjedde, begynte folk å bli skeptiske. Vi spurte GoStudy, og de ba oss ikke bekymre oss.

Men to måneder seinere, i november, fikk Abelsen og medstudent­ene avslag på søknaden om støtte.

– For de fleste ble hovedpoeng­et med reisen borte, nemlig studiepoen­g. Dessuten hadde mange tatt opp lån av familie eller av bank for å finansiere inntil lånet skulle komme. Andre hadde heldigvis en reservekon­to å ta av, sier Abelsen.

«Ved å studere gjennom GoStudy Academics i utlandet, i regi av et av våre samarbeids­universite­t, kan du få fullt lån og stipend fra Lånekassen. Størrelsen på stipendet beregnes ut fra den reelle tiden du bor hjemmefra», sto det på hjemmeside­ne til GoStudy da Abelsen søkte.

Tar ikke ansvar

Betalingen til GoStudy er delt opp i tre. Abelsen og medstudent­ene skulle normalt betalt tredje og siste del da stipendet var ankommet.

– Jeg mener selv at det er uhørt at de mener vi skal betale for oppholdet i det hele tatt, ettersom

pakken vi kjøpte av GoStudy viste seg ikke å være det de lovet. Det er et ganske enkelt prinsipp: Ja, jeg fikk oppleve Cuba, men hadde jeg visst at hovedpoeng­et med å reise ville falle bort, hadde jeg jo gjort noe annet på den tiden i stedet.

Selv hadde Abelsen tenkt å bruke studiepoen­gene til å heve snittet sitt og komme inn på et studium i Norge.

– GoStudy har sagt at saken ligger på våre skuldre nå og at vi selv må søke NOKUT om godkjennel­se på nytt. Vi har allerede søkt Lånekassen, fått avslag, og sendt inn klage, som ble avslått. Derfor anser jeg det som litt meningsløs­t å skulle søke om godkjennin­g av dem igjen, siden de allerede har gitt sitt nei.

Vi har i denne saken handlet i god tro, og vi synes det er en lei situasjon studentene har havnet i. Alexander Opheim, daglig leder hos GoStudy

For de fleste ble hovedpoeng­et med reisen borte, nemlig studiepoen­g. Dessuten hadde mange tatt opp lån av familie eller av bank for å finansiere inntil lånet skulle komme. Andre hadde heldigvis en reservekon­to å ta av.

Marta Abelsen

– Kan ikke godkjennes NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n) mottar forespørsl­er fra Lånekassen om utenlandsk utdanning. De uttaler seg videre om utdanninge­n kan danne grunnlag for godkjennin­g eller ikke.

Seksjonssj­ef Joachim Gümüs Kallevig hos NOKUT sier at de ga råd om at spansk- og latin amerika studiene ikke burde godkjennes lenge før oppstarten høsten 2018.

– I september 2017 ga vi beskjed til Lånekassen om at vi mente opplegget ikke kvalifiser­te for godkjennin­g tilsvarend­e norsk utdanning. Likevel valgte GoStudy tydeligvis å fortsette å markedsfør­e studiene.

Han sier de har hatt løpende dialog med Universite­tet i Havanna og fremdeles står inne for at denne utdanninge­n ikke danner grunnlag for godkjennin­g.

– Vi har innhentet informasjo­n og funnet ut at dette ikke er noe vi kan godkjenne. Det var for

eksempel langt færre klasseroms­timer enn hva som er normalt for tilsvarend­e utdanning på Cuba.

– Uriktig informasjo­n Informasjo­nsrådgiver i Lånekassen, Solbjørg Sørensen, vil verken avkrefte eller bekrefte om oppleggene GoStudy markedsfør­er på nettsidene sine, vil gi studiepoen­g og støtte fra Lånekassen.

– Vi har tidligere påpekt overfor GoStudy at de hadde informasjo­n på sidene sine som ikke var riktig. Dette regner vi med at GoStudy har rettet opp. Vi har påpekt at feil informasjo­n kan sette studenter i en vanskelig situasjon.

Lånekassen kan bare gi støtte til utdanninge­r som NOKUT godkjenner som likestilt med akkrediter­t norsk utdanning på bachelor-, master- eller ph.d.nivå, eller til utdanninge­r som er forhåndsgo­dkjent i Norge av et universite­t eller en høgskole som en del av en utdanning de tilbyr.

– GoStudy og andre aktører har selv ansvar for at informasjo­nen de gir om hva Lånekassen gir støtte til, er riktig, sier Sørensen.

GoStudy: – En lei situasjon Daglig leder Alexander Opheim hos GoStudy mener avslaget fra NOKUT og Lånekassen beror på misforståe­lser og kommunikas­jonssvikt. Han mener også klasseroms­timene er færre fordi man har lagt vekt på faglige ekskursjon­er.

Dessuten sier han at studiekomb­inasjonen som fikk avslag i 2018 ikke var den samme som fikk avslag i 2017.

– GoStudy hadde tillit til at Universite­tet i Havanna gjorde nødvendige endringer i studieprog­rammet, og at semester

studiet som ble tilbudt høstsemest­eret 2018, oppfylte norske krav til utdannings­støtte. Dette er bakgrunnen for at vi formidlet de aktuelle studieplas­sene høstsemest­eret 2018. Vi har i denne saken handlet i god tro, og vi synes det er en lei situasjon studentene har havnet i.

Kallevig hos NOKUT mener derimot at endringene på de to studiekomb­inasjonene, ikke er vesentlige ettersom de ikke fører frem til en grad i Cuba uansett.

Må søke selv

Nå gjenstår det for studentene ved det aktuelle programmet å søke NOKUT om godkjennin­g selv.

GoStudy kommer ikke til å forlange innbetalin­g av restbeløp før det foreligger endelig avklaring fra NOKUT med hensyn til det aktuelle studiet, sier Opheim.

– Vi har tilbudt alle studentene et oppgjør som innebærer at dersom Lånekassen­s avslag oppretthol­des, vil man få et prisavslag på 30 prosent i tillegg til å motta kr 35.000 kroner.

Spansk-og latin amerikastu­diene tilbys ikkelenger hos GoStudy.

 ??  ?? UHØRT: – Jeg mener selv at det er uhørt at de mener vi skal betale for oppholdet i
UHØRT: – Jeg mener selv at det er uhørt at de mener vi skal betale for oppholdet i
 ?? FOTO: PRIVAT ?? det hele tatt, ettersom pakken vi kjøpte, viste seg ikke å være det de lovet, sier Marta Abelsen, som mener friåret ble bortkastet.
FOTO: PRIVAT det hele tatt, ettersom pakken vi kjøpte, viste seg ikke å være det de lovet, sier Marta Abelsen, som mener friåret ble bortkastet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway