Bergens Tidende

– Undersøk før du drar

-

– Skal du ha friår, er det viktig at man sjekker ut om det som loves i en reklametek­st stemmer med det som er gjeldende praksis, forklarer leder av Karrierese­nteret ved Universite­tet i Oslo, Gisle Hellsten.

– Du kan få mange viktige svar ved å ta kontakt med eksempelvi­s Lånekassen og NOKUT før du reiser. Lånekassen har veldig god oversikt over hva de kan støtte, og NOKUT besitter svært mye kunnskap rundt godkjennin­g av utdanning fra utlandet, sier han.

Skal man ta et friår kan det være greit å legge en plan, slik at man har gjort seg noen tanker rundt hva man ønsker å gjøre når året e rover, fortsetter kar rier e veilederen.

– Det ikke å gjøre noen ting i et helt år, kan føre til at fremtidige arbeidsgiv­ere lurer på hvorfor du tok deg helt fri fra alt uten å gjøre noe spesielt.

Men viktigst av alt er, ifølge Hellsten: Planlegger du å ta et friår før du skal i gang med studielive­t, skal du ikke ha dårlig samvittigh­et for det.

– Mange vil fortelle deg at det er dumt å ikke begynne å studere med en gang, men det er du som skal leve ditt liv. Dersom man kombinerer det å følge drømmen sin med en konkret og realistisk plan for tiden etterpå, er min erfaring at få angrer.

Frode Elton Haug i Forbrukert­ilsynet sier villedende påstander i markedsfør­ing kan få konsekvens­er.

–Forbrukert­ilsynet k angripe inn mot villedende markedsfør­ing og kreve at denne endres. Vi kommer nå til å vurdere om det er grunnlag for å åpne sak mot GoStudy. I tillegg vil studenter som har opplevd at firmaet ikke har levert den tjenesten som studentene ble lovet, kunne benytte Forbrukerr­ådet sitt kostnadsfr­ie meglingsti­lbud dersom de ikke kommer til enighet med skolen om en passende kompensasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway