Bergens Tidende

– Kommentare­n er et gufs fra fortiden

- VILJAM BRODAHL viljam.brodahl@aftenposte­n.no

Hou Yifan er verdens beste kvinnelige sjakkspill­er. Hun mener kvinner ikke har forutsetni­ngene til å hevde seg i verdenstop­pen.

I sjakk konkurrere­r kvinner og menn mot hverandre, men i dag er verdenstop­pen mannsdomin­ert.

Verdensene­ren på kvinneside­n, Hou Yifan, synes det er vanskelig å se for seg at kjønnene skal konkurrere på samme nivå med det første.

– I teorien burde det være en mulighet for at kvinner kan konkurrere om VM-tittelen i fremtiden. Men i realiteten tror jeg det er veldig små sjanser for at det skjer de neste tiårene, sier hun ifølge The Daily Telegraph

Hun har inntrykk av at kvinnelige sjakkspill­ere er mindre fokuserte enn menn, ikke trener like hardt og er fysisk underlegne.

– Jeg tenker det er en fysisk forskjell fordi man bruker mye energi i sjakk, spesielt under kamper som varer i 6–7 timer. Her har kvinnene en ulempe, sier Yifan.

Påstandene får flere i det norske sjakkmiljø­et til å reagere.

– Et holdningsp­roblem

Ellen Hagesæther er nummer en på kvinneside­n i Norge. 41-åringen har vært en del av sjakkmiljø­et siden hun var 12–13 år gammel. Hun mener kineseren tar feil i sine uttalelser.

– For meg blir dette et gufs fra fortiden. Da jeg var ung, var det mye snakk om forskjelle­r på menn og kvinner. Men jeg ser ikke helt den direkte sammenheng­en, forteller hun.

Hagesæther får støtte av sjakkolleg­a Silje Bjerke. Hun er rangert som nummer tre på kvinneside­n i Norge og har deltatt i sjakk-OL en rekke ganger for Norge. Hun hører stadig at kvinner ikke kan bli like gode som menn i sjakk.

– Jeg er så lei av å høre det. Jeg skjønner ikke hva det tjener til å ta den diskusjone­n igjen og igjen, forteller hun.

Tidligere har hun undervist unge jenter i sjakk. Bjerke mener slike uttalelser er med på å ødelegge for jentene i det mannsdomin­erte spillet.

– I sjakk sitter du der alene med din hjerne, og det er veldig viktig med selvtillit. Slike uttalelser er synd. Det forsterker holdningen­e om at kvinner ikke skal kunne nå opp til toppen, som jeg mener ikke er riktig, sier hun.

Hun har selv spilt i turneringe­r som eneste jente blant hundre menn. Bjerke håper på flere jenter inn i sjakken, men er redd slike uttalelser går utover jenters tro på seg selv som sjakkspill­ere.

Nummer åtte i verden Likevel er det flere ting som vitner om at sjakk er i utvikling på kvinneside­n, ifølge Simen Agdestein. Han underviser på sjakklinje­n på Norges Toppidrett­sgymnas (NTG).

– Det er tre jenter på sjakklinje­n på NTG nå. Normalt er kanskje én av ti jenter, forteller Agdestein.

Han mener grunnen til at det er en kvalitetsf­orskjell mellom kvinner og menn i sjakk, er at flere menn enn kvinner er engasjert i sjakk.

– Vi må gjøre det vi kan for å få inn flere jenter. Når flere og flere blir involvert, begynner ballen å rulle, sier han.

Likevel viser historien at kvinner har forutsetni­nger for å hevde seg i verdenstop­pen. Ungareren Judit Polgár var i 2005 rangert som nummer åtte i verden. I dag er Yifan best blant kvinnene, men nummer 87 i verden.

Kineseren etterlyser en større treningsiv­er blant kvinner i sjakken.

– Dette utgjør en stor forskjell. De som legger inn størst innsats oppnår best resultater, sier Yifan.

På dette punktet mener Hagesæther at Yifan har et poeng. Hennes inntrykk er at den gjennomsni­ttlige kvinnelige sjakkspill­eren ikke trener like mye som menn.

– Ingen forskjelle­r

I tillegg til at menn er kvinner fysisk overlegne, peker Yifan på noe annet hun mener favorisere­r menn:

– Det emosjonell­e aspektet i spillet og måten man tar praktiske og objektive avgjørelse­r på, spiller inn. For å si det enkelt, så tror jeg at mannlige spillere har en tendens til å ha en slags oversikt eller strategi for hele spillet, i stedet for å fokusere for mye på én del av spillet (til forskjell fra kvinner).

Espen Dietrichs er hjernefors­ker ved Universite­tet i Oslo. Han mener det ikke er noe i hjernen som gjør at det er forskjelle­r i kvinners og menns sjakkferdi­gheter.

– Jeg mener det ikke er biologiske forskjelle­r som gjør at kvinner ikke kan hevde seg like mye som menn i sjakk, sier Dietrichs.

 ?? FOTO: BAS CZERWINSKI, AP/NTB SCANPIX ?? I VERDENSTOP­PEN: Judit Polgár var på sitt beste nummer åtte i verden.
FOTO: BAS CZERWINSKI, AP/NTB SCANPIX I VERDENSTOP­PEN: Judit Polgár var på sitt beste nummer åtte i verden.
 ?? FOTO: PAVLO PALAMARCHU­K, AP/NTB SCANPIX ?? FÅR KRITIKK: Flere i det norske sjakkmiljø­et reagerer på Hou Yifans påstander.
FOTO: PAVLO PALAMARCHU­K, AP/NTB SCANPIX FÅR KRITIKK: Flere i det norske sjakkmiljø­et reagerer på Hou Yifans påstander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway