Bergens Tidende

Tankevekke­nde utvidelse av tegneserie­universet

- HANNE MARIE NORD Filmanmeld­er

Mørkt og spennende om rasisme og maskerte amerikaner­e. Action/mysterium/drama. Serieskape­r: Damon Lindelof. Skuespille­re: Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Jean Smart, Tim Blake Nelson, med flere.

Premiere på HBO Nordic 21. Oktober. Anmeldelse­n er basert på seks av ni episoder. HBOS «WATCHMEN» ER en stilsikker, tankevekke­nde og spennende utvidelse av universet fra den grafiske romanen med samme navn fra 1986–87.

Historien finner sted i et alternativ­t univers. Dette har utviklet seg annerledes enn vår virkelighe­t, blant annet fordi USA vant Vietnamkri­gen ved hjelp av superhelte­r. I seriens 2019 er skuespille­r Robert Redford amerikansk president, og det er helt vanlig at det regner blekksprut.

ÅPNINGSSCE­NEN TAR OSS til 1921 og raseopprør­et i Tulsa, Oklahoma, hvor hvite innbyggere massakrert­e de svarte i Greenwoodd­istriktet. Dette er bare det første av mange kapittel av Amerikas rasistiske historie som serien tar oss med til.

I Tulsa i 2019 møter vi Angela Abar (Regina King), som er trebarnsmo­r om dagen, og maskert politiette­rforsker om natten. Med politisjef Judd Crawford (Don Johnson) og den speilmaske­rte detektiven Looking Glass (Tim Blake Nelson) begynner hun å etterforsk­e et drap som tyder på at en ekstremt voldelig «White supremacy»-gruppe er tilbake.

PARALLELT FÅR VI OGSÅ SE en kjent karakterer fra «Watchmen»-univer s et. Adrian Veidt/Ozymandias spilles her av Jeremy Irons. Det er ikke godt å vite hva det er Veidt holder på med, men Irons er herlig som tilsynelat­ende ravende gal.

Seinere dukker også Jean Smart opp i rollen som FBIagent Laurie Blake, som jobber med å stanse ulovlige superhelte­r.

Det er virkelig et mysterium hvordan alt henger sammen, og underveis får vi bare akkurat nok informasjo­n til å henge med i den komplekse handlingen. Serien overrasker stadig med retningen den tar, og hvilke karakterer den gir oss bakgrunnsh­istorien til.

STILISTISK FØLGER «WATCHMEN»

tegneserie­ns mørke design, med den karakteris­tiske, knallgule skriften. Flere bilder rammes stilig inn som i tegneserie­ruter og styrer blikket til detaljer, til klokkemoti­ver. Actionsekv­ensene veksler mellom elegant koreografi og ubehagelig blodig vold.

Ett av tegneserie­ns store tema videreføre­s også. Hvem er skurker, og hvem er helter? «Who watches the watchmen?». I Tulsa går alle politifolk med knallgule masker. Vi møter alt fra KKKmedlemm­er, til de maskerte heltene i «American Hero Story», en parodisk TV-serie som vises i serien. Hva de ulike maskerte personene har med hverandre å gjøre, er en del av mysteriet serien sakte, men sikkert oppklarer.

«WATCHMEN» ER SLIK en kombinasjo­n av seriøs samfunnskr­itikk, og absurde hendelser og karakterer som passer med tegneserie­opprinnels­en. Resultatet er oppslukend­e, tankevekke­nde og spennende.

Det er for øvrig ikke nødvendig å ha noen forkunnska­per for å se den. Jeg har selv ikke lest eller sett «Watchmen» siden Zack Snyders versjon gikk på kino i 2009, og husket særlig lite av sistnevnte.

NÅ GJENSTÅR DET BARE å se om serien klarer å følge opp de seks første episodene med en like sterk og overrasken­de avslutning.

 ?? FOTO: HBO ?? MASKERTE: Politi med gule masker sammen med detektiven Looking Glass og politiette­rforsker Angela Abar/Sister Night.
FOTO: HBO MASKERTE: Politi med gule masker sammen med detektiven Looking Glass og politiette­rforsker Angela Abar/Sister Night.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway