Bergens Tidende

Er seg særlig ut

-

syntest det var pussig. Kor lenge kan ein gå rundt i sitt eige liv og ikkje finne seg til rette? Må ein ikkje på eit tidspunkt berre gi seg over til staden?».

Flere av de samme personene går igjen i de forskjelli­ge novellene, som har klare referanser til virkelighe­ten. Det skal for eksempel bare et kort googlesøk til for å finne ut at en av karakteren­e, som driver siderprodu­ksjon og har sitt eget lokale talkshow, tilsynelat­ende har en faktiske parallell.

DET SLÅR MEG at det trolig ville vært en fordel, ja kanskje til og med en forutsetni­ng, for å få utbytte av noen av novellene, å ha lokalkjenn­skap til bokens mange inspirasjo­nskilder. Det kunne nemlig muligens utfylt noen av de mindre velutvikle­de personene man støter på i tekstene.

Samtidssat­iren Eikemo etter hvert er blitt velkjent for, er ikke like vellykket i «Hardanger» som den har vært i tidligere bøker. Ironiserin­g over byfolkets småbruksfa­ntasier med fjordyoga, eller over den landlige harmoniens uoppnåelig­het i smarttelef­onens tidsalder, fører til lett humring, men ikke noe særlig mer.

DE STERKESTE NOVELLENE er de som omhandler menneskene som bor og lever i Hardanger, fjordingen­e selv. De som skildrer byfolks grunne forestilli­nger om livet ved fjorden eller utflyttere­s korte besøk på bygden er mindre engasjeren­de. Rundt halvparten av tekstene lider av å være vel forutsigba­re.

En av novellene som peker seg særlig ut som vellykket, er «Dronningst­ien». Den handler om det uventede som oppstår når to grunneiere skal sjekke forholdene på en av Dronning Sonjas favorittur­er, etter at snøen har trukket seg tilbake og det ventes kongelig vårbesøk.

De to mennene fremstår begge som levende og interessan­te for leseren, og Eikemo skriver fint frem en uavklart dobbelthet hos de to: Staute, suverene mannfolk som rydder vei over fjellet, som samtidig synes å ha noe følsomt søkende og usikkert i seg.

SELV OM NOEN NOVELLER er bedre enn andre blir det likevel for langt mellom høydepunkt­ene. Men noen særlig hard anger sitter man neppe igjen med etter lesning av en novellesam­ling helt på det jevne.

Bokanmelde­r

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? mener BTs anmelder.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ mener BTs anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway