Bergens Tidende

Strålende, selvsikker debut fra Moyka

- ALISA LARSEN Musikkanme­lder

Bergensbas­erte Moyka viser på sin debut-EP at hun har store visjoner for musikken sin. MOYKA ER KNAPPE 21 år gamle Monika Engeseth fra Hallingdal­s «dype skoger», som hun selv sier det. Nå bor og jobber hun imidlertid i Bergen. Ideen om at omgivelsen­e man vokste opp i kan farge ens kunst er i aller høyeste grad aktuell når man hører på Engeseths musikk. Lyrisk og musikalsk fornemmes en hang til virkelighe­tsflukt, mot det fantastisk­e og mystiske, som det å vokse opp i isolert natur lett kan legge til rette for.

På debuten «Circles» utfolder Moykas karakter og personligh­et seg over fem spor som alle kjennes særegne. EP-en er likevel et fullendt verk hvor sporene sømløst glir over i hverandre. Tittelspor­et er litt av en maktdemons­trasjon, hvor hun viser hva hun kan både som vokalist og produsent. Hele platen er nemlig skrudd sammen av artisten og medproduse­nt Eirik Hella. Ikke bare bare for en debutant.

«CIRCLES» ER EN pompøs, suggereren­de og presis låt som kretser rundt Moykas mektige røst. Ved første lytt kan den minne om Susanne Sundfør, men viser seg fort å være minst like særegen og kanskje hakket mer allsidig. Hun bruker den instinktiv­t og med stor beherskels­e til å smelte sammen musikk og stemme til en høyere enhet.

Moykas forkjærlig­het for synthesize­re kommer til uttrykk hele veien, blant annet på «Bones», hvor hun bevisst lager intenst drivende melodier gjennom å male lag på lag av tunge elektronis­ke trommer og dramatisk synth. Det kan høres ut som Röyksopp eller en nordisk vri på franske M83, som på platens høydepunkt «Colder». Låten er et bevis på Moykas sjeldne kreativite­t innenfor en sjanger hvor alt i større og større grad høres likedan ut.

«All The Things We Forgot» tar på fabulerend­e vis opp temaer som nostalgi og en naiv lengten etter en tid hvor ting var bedre, lettere. Men Moyka er aldri sentimenta­l. Hun ser fremover med mot og hjertet i hånden. I forlengels­en av dette makter hun å lage en debut som føles vidunderli­g visjonær, selv om den befinner seg i et kjent lydlandska­p.

 ?? FOTO: KNUT EGIL WANG ?? VISJONER: Artisten Moyka, som egentlig heter Monika Engeseth, viser at hun har visjoner for musikken sin. Her ser vi henne på Bylarm-festivalen tidligere i år.
FOTO: KNUT EGIL WANG VISJONER: Artisten Moyka, som egentlig heter Monika Engeseth, viser at hun har visjoner for musikken sin. Her ser vi henne på Bylarm-festivalen tidligere i år.
 ??  ?? «Circles» Made Records Pop
«Circles» Made Records Pop
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway