Bergens Tidende

Arveavgift vil svekke norsk eierskap

- CARL CHRISTIAN GRUE SOLBERG Formann for Høyres Studenter forening i Bergen SU-LEDER ANDREAS SJALG

Unneland ønsker seg i BT 15.oktober arveskatte­n tilbake. Hans nykomponer­te klagesang er satt sammen av velkjente toner. Flere skatter og avgifter er ikke løsningen på utfordring­ene vi har foran oss.

Unneland synes helt upåvirket av at Finansdepa­rtementets perspektiv­melding understrek­er at vi i årene fremover kommer til å slite med å håndtere eldrebølge­n, samt fallende inntekter fra petroleums­bransjen.

LØSNINGEN PÅ ALLE våre utfordring­er i følge venstresid­en? Mer skatt, økte avgifter og dårligere vilkår for dem som skaper arbeidspla­sser. Skal vi finansiere fremtidens velferd trenger vi lønnsomme arbeidspla­sser som bidrar til å finansiere lærere, sykepleier­e og leger, og vi trenger trygge arbeidspla­sser i privat sektor.

Gjeninnfør­ingen av arveskatte­n vil ikke bidra til annet enn å svekke det norske familieeid­e eierskapet, og sette en rekke norske arbeidspla­sser i fare.

DET HAR FAKTISK gått så langt at jeg tar meg i å savne Jens Stoltenber­g. Hans mantra var at man må skape for å fordele. Dette er en lærdom den norske venstresid­en ser ut til å ha kvittet seg med.

I en situasjon hvor en sønn eller en datter arver familiebed­riften av sine foreldre, vil vedkommend­e under Unnelands skatteregi­me stå i fare for ikke å ha råd til å kunne oppretthol­de driften. EN ARVESKATT VIL måtte regnes ut i fra verdiene i bedriften, altså blant annet de maskinene og innretning­ene som bidrar til produksjon­en, helt uavhengig av den økonomiske situasjone­n i selskapet. Skatten vil ikke ta høyde for om bedriften går med underskudd eller ikke, hvilket gjør at Unneland ikke kan garantere at bedriften faktisk tjener penger.

Er det fornuftig å tvinge neste generasjon til å selge virksomhet­en for å kunne betale arveskatte­n? Selvsagt ikke.

DE ALLER FLESTE norske bedrifter er små og mellomstor­e, og de som eier disse bedriftene er helt vanlige folk uten ekstravaga­nte vaner. Det bildet Unneland forsøker å tegne av nordmenn som kjører rundt i Ferrari og drikker champagne, tror jeg nesten ingen kjenner seg igjen i.

Har du faktisk vært ute og møtt de menneskene som jobber i norsk næringsliv, Unneland? Jeg er i tvil, dine karakteris­tikker fremstår først og fremst som skudd fra hofta.

NORGE ER BLANT VERDENS likeste land, og dersom man regner inn velferden hver enkelt nordmann nyter godt av i likhetsreg­nskapet, ser vi raskt at vi gjør ganske mye rett.

Dersom Unneland hadde ment at det faktisk skulle lønne seg å jobbe, foreslår jeg at han støtter oss unge voksne Høyre-folk i våre forslag om å redusere inntektsbe­skatningen, samt akseptere at ikke trygdeytel­sene kan være så høye at de i praksis stimulerer folk til å la være å jobbe.

Da ville SU for en gangs skyld bidratt til at det skal lønne seg å jobbe, og det ville antakelig være første gang.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LUKSUS: Bildet Unneland forsøker å tegne av nordmenn som kjører rundt i Ferrari og drikker champagne, tror jeg nesten ingen kjenner seg igjen i, skriver Carl Christian Grue Solberg.
FOTO: PRIVAT LUKSUS: Bildet Unneland forsøker å tegne av nordmenn som kjører rundt i Ferrari og drikker champagne, tror jeg nesten ingen kjenner seg igjen i, skriver Carl Christian Grue Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway