Bergens Tidende

Tok alt på én gang

For å få huset akkurat slik de ville ha det, måtte paret gjøre det meste selv.

- TEKST Janne Håland FOTO Jan Inge Haga

IKKELENGEE­TTER at de hadde overtatt huset fra 1954, inviterte Vegard A. Rosland og Elisabeth Ueland til «rivefest» med pizza, brekkjern og øl. – Egentlig skulle vi pusse opp rom for rom, men så tok vi alt på én gang, sier Ueland.

INGENTING VAR GJORT med huset siden det ble bygget, og det hadde tilhørt samme eier i alle årene. Paret har vært opptatt av å ta vare på noen av særtrekken­e i boligen, samtidig som de ville skape sitt eget, personlige hjem. De har for eksempel valgt å beholde det originale tapetet på gjestetoal­ettet, og en dobbeltsen­g i flammebjør­k.

– Da ble barna til damen som bodde her glade. Vi opplever at de synes at det er kjekt vi har gjort noe med huset, sier Ueland.

FOLK HAR NEMLIG kunnet følge oppussings­prosjektet på Instagram-kontoen «sommerrohu­set». Huset ligger på Sommerro i Stavanger, i et rolig nabolag.

– Naboene er nok glade for at ikke huset ble revet og erstattet med to boliger, tror Ueland.

Tomten er nemlig stor, på hele 870 kvadratmet­er. Det var da de sto i den store hagen en sommerdag for to år siden at de skjønte at det var her de skulle bo.

– Vi hadde vært på en del visninger, og hadde ikke tenkt å gå på visning her. Så gjorde vi det likevel. Jeg husker at Elisabeth sa «Her er det!», sier Rosland.

DE FIKK BO hos hans foreldre i et halvt år, mens de gjorde unna mesteparte­n av renovering­en. De rev tepper både på badegulv og i trappen, gipset og malte alle vegger, flyttet dører, bygget nytt kjøkken og satte opp ny peis.

– Vi har revet mye og trukket nye ledninger og rør selv. Alt som er lovlig å gjøre selv, har vi gjort selv, sier Rosland.

Han har alltid likt å snekre og bygge, og slapper like mye av med å skru opp gipsplater som å ligge på sofaen.

– Ved å gjøre mye selv, lærer man å kjenne huset bedre, sier han.

Men det var også et stramt budsjett som gjorde at paret måtte ta ting i egne hender.

– Vi kunne ikke gjort dette uten å gjøre det selv, det hadde vi ikke hatt penger til.

Økonomien har lagt føringene for alt vi har gjort. Vi er unge og har ikke akkurat ubegrenset med midler, sier Rosland.

– Alt det elektriske er nytt. Vi har lagt penger i det vi visste vi burde legge penger i. Ellers hadde vi bare utsatt problemet, sier kjæresten.

IFØLGE PARET SELV har de vært ekstreme på tilbudsjak­t. En måned før de overtok, kjøpte de sparkel på tilbud. Laminatgul­vet var i hus tre-fire måneder i forveien.

– Følger man med, kan man spare en del penger, sier Rosland.

Han jobber til vanlig som byggingeni­ør. På jobboppdra­g har han fått tak i materialer som egentlig skulle kastes, men som nå er brukt i huset isteden. Gamle dørkarmer fra et hermetikkl­aboratoriu­m i Stavanger gjør nå nytten både som stedsbygd spilerekkv­erk i trappen, sengegavl og spisebord.

Stolene rundt bordet kommer fra samme sted. De var egentlig røde, men paret har farget skinnet sort. Kobberrør fra arbeidspla­ssen er blitt til stilige garderobes­tenger.

Den innebygde bokhyllen er satt sammen av gamle Billy-hyller fra Ikea, hentet i garasjer rundt omkring.

– Vi har selv også prøvd å gi vekk ting. Det innebygde badekaret fra 50-tallet som sto her før, passet for eksempel perfekt hos en dame med den stilen hjemme, sier Rosland.

PARET ELSKER GAMMELT håndverk og har tatt vare på tidløse detaljer som håndløpere­n i trappen og vinduskarm­en av teak i stuen.

– Det tok tre dager å slipe ned karmen, men det gjør hele stuen, sier Ueland.

– Disse tingene er fine den dag i dag. Sånne vinduer får man ikke laget nå. I så fall må man betale mange, mange tusen kroner, sier samboeren.

Vi har lagt penger i det vi visste vi burde legge penger i.

Elisabeth Ueland

De brukte lang tid på å finne ut hvordan de ville ha det og har prøvd å lage sin egen, koselige stil.

– Jeg tar meg i det selv, at jeg tenker man må ha det som alle andre. Men det må man ikke, sier Ueland.

Rosland tror det største hinderet for mange som ønsker å pusse opp selv, er at de er redde for å prøve.

– Det gjelder å prøve å feile. Man kan ikke ødelegge noe, men må kanskje gjøre noe om igjen. Og så vil det alltid være noe som gjenstår. Vi har for eksempel fortsatt ikke tatt kledningen, hagen eller gravd ut kjelleren, sier han.

DA DE FLYTTET inn i februar i fjor, var første etasje og hovedsover­ommet ferdig. Da hadde de jobbet sene kvelder i huset nesten hver dag i et halvt år. Paret er glade de ikke bodde i huset i hele oppussings­fasen.

– Det ble mer enn vi først hadde trodd. For meg, som aldri hadde pusset opp før, ble det litt voldsomt. Jeg tror det var lurt jeg ikke visste hva vi gikk til, sier Ueland.

– Man må være innstilt på at en slik oppussing krever litt, tror Rosland.

I oppussings­perioden så de på oppussings­programmer på TV.

– Det hjalp å se at det så helt forferdeli­g ut også når andre pusset opp, ler Ueland.

Samboerne er klare på at de ikke har pusset opp for å selge.

– Vi føler dette er et hus vi vil ha resten av livet, sier Rosland.

Man må være innstilt på at en slik oppussing krever litt.

Vegard A. Rosland

 ??  ??
 ??  ?? 1 GJENBRUK: Spiseborde­t er laget av gamle dørkarmer i eik fra et hermetikkl­aboratoriu­m i Stavanger. Stolene kommer fra samme sted.
1 GJENBRUK: Spiseborde­t er laget av gamle dørkarmer i eik fra et hermetikkl­aboratoriu­m i Stavanger. Stolene kommer fra samme sted.
 ??  ?? 5 NYTT: Kjøkkeninn­redningen er fra Ikea, og veggen er malt med kalkmaling. I taket er det kommet 16 spotter.
5 NYTT: Kjøkkeninn­redningen er fra Ikea, og veggen er malt med kalkmaling. I taket er det kommet 16 spotter.
 ??  ?? 4 TEAK: Det var verdt å bruke tre dager på å slipe ned vinduskarm­en på det store vinduet i stuen.
4 TEAK: Det var verdt å bruke tre dager på å slipe ned vinduskarm­en på det store vinduet i stuen.
 ??  ?? 3 HISTORIE: En del av møblene, som dette skatollet, kommer fra et gammelt hus på Ualand, hvor det i sin tid var landhandel.
3 HISTORIE: En del av møblene, som dette skatollet, kommer fra et gammelt hus på Ualand, hvor det i sin tid var landhandel.
 ??  ?? 2 DEKORATIVT: Plansjene på «kontoret» er fra skolen hvor Uelands mor jobber.
2 DEKORATIVT: Plansjene på «kontoret» er fra skolen hvor Uelands mor jobber.
 ??  ?? 6
6 LUFTIG: Før var det teppe i trappen, og den var kledd inne. Nå gjør gamle dørkarmer fra et hermetikkl­aboratoriu­m nytten som spiler.
6 6 LUFTIG: Før var det teppe i trappen, og den var kledd inne. Nå gjør gamle dørkarmer fra et hermetikkl­aboratoriu­m nytten som spiler.
 ??  ?? 7
7 BRUKTFUNN: Gamle Billy-hyller funnet på Finn.no er blitt bygget inne i stueveggen og malt, og gir sjel til rommet.
8 FØR: Trappen var mer lukket og hadde teppe.
9 FØR: Slik så gjesteromm­et ut da paret overtok.
10 BEHOLDT: Sengen i flammebjør­k fulgte med huset og fikk stå på gjesteromm­et.
11 BEVART: Håndløpere­n i trappen er original.
12 SKRÅTAK: Både veggen og taket er malt i samme farge. Gavlen er laget av de samme, gamle dørkarmene som spileverke­t i trappen.
7 7 BRUKTFUNN: Gamle Billy-hyller funnet på Finn.no er blitt bygget inne i stueveggen og malt, og gir sjel til rommet. 8 FØR: Trappen var mer lukket og hadde teppe. 9 FØR: Slik så gjesteromm­et ut da paret overtok. 10 BEHOLDT: Sengen i flammebjør­k fulgte med huset og fikk stå på gjesteromm­et. 11 BEVART: Håndløpere­n i trappen er original. 12 SKRÅTAK: Både veggen og taket er malt i samme farge. Gavlen er laget av de samme, gamle dørkarmene som spileverke­t i trappen.
 ??  ?? 12
12
 ??  ?? 11
11
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 19 FØR: Veggen mellom kjøkkenet og stuen er borte.
19 FØR: Veggen mellom kjøkkenet og stuen er borte.
 ??  ?? 20 ÅPENT: Paret har revet veggen mellom kjøkkenet og stuen.
20 ÅPENT: Paret har revet veggen mellom kjøkkenet og stuen.
 ??  ?? 17 FØR: Det spedbygde badekaret fikk nytt liv via Finn.no. Også alt annet er blitt erstattet med nye materialer og møbler.
13 UTSIKT: Utsikten fra stuevindue­t over fjord og fjell er noe av det paret elsker med huset.
14 SELVGJORT: Elisabeth Ueland og Vegard A. Rosland har selv pusset opp et hus fra 1954.
15 NISJER: I loftstuen utgjør disse en viktig detalj.
16 SÆRTREKK: Tapetet på gjestetoal­ettet fikk også bli på noen av veggene.
17 FØR: Det spedbygde badekaret fikk nytt liv via Finn.no. Også alt annet er blitt erstattet med nye materialer og møbler. 13 UTSIKT: Utsikten fra stuevindue­t over fjord og fjell er noe av det paret elsker med huset. 14 SELVGJORT: Elisabeth Ueland og Vegard A. Rosland har selv pusset opp et hus fra 1954. 15 NISJER: I loftstuen utgjør disse en viktig detalj. 16 SÆRTREKK: Tapetet på gjestetoal­ettet fikk også bli på noen av veggene.
 ??  ?? 18 FLISLAGT: Før var det teppe på badet for å holde bedre på varmen. Innredning­en er fra Ikea og vasken er egentlig en kjøkkenvas­k.
18 FLISLAGT: Før var det teppe på badet for å holde bedre på varmen. Innredning­en er fra Ikea og vasken er egentlig en kjøkkenvas­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway