Bergens Tidende

Tips førte til kjempebesl­ag av ulovlige teiner

- REIDUN DRÆGEBØ reidun.dregebo@bt.no

– Dette er en som vet hva han driver med, sier Fiskeridir­ektoratets kontrollør, som har anmeldt én privatpers­on for ulovlig fiske utenfor Bergen.

Etter tips om ulovlig fiske, rykket Fiskeridir­ektoratets sjøtjenest­e ut til et område sør for Bergen onsdag 9. oktober.

Først så alt ut til å være i skjønneste orden: De tolv blåsene var tydelig merket med navn, ID- og telefonnum­mer til eieren.

Men synet bedro. Opp fra havbunnen dro kontrollør­ene opp 85 teiner og et 375 meter langt garn. I tillegg har politiet vært hjemme hos fiskeren og beslaglagt «mer enn 50 andre teiner», ifølge Fiskeridir­ektoratet.

Til sammen blir det minst 135 flere teiner enn hva som er tillatt for en fritidsfis­ker. Garnet overskred maksgrense­n med 165 meter.

– Kald fisk

BT møtte mannskapet på MS «Eir» på Nykirkekai­en dagen etter det store beslaget.

– Jeg har kun vært med på ett større enkeltbesl­ag. Det var for fem år siden, sier Jørgen Ree Wiig, kontrollør på MS «Eir».

– Dette er en som vet hva han driver med, sier Wiig.

– Ja, dette er en kald fisk, legger makker Knut Morten Bauge til.

Teinene var skøytet sammen, og på den måten var det bare behov for tolv blåser. To garn var også festet sammen. Inspektøre­ne anslår at beslaget i seg selv har en verdi på 50.000–60.000 kroner.

– Det svir å miste så mye fiskeredsk­ap, sier Bauge.

Ifølge dem er dette profesjone­lt utstyr, og alle regler er fulgt «etter boken». Det er vanskelig å vite hvor lenge vedkommend­e har holdt på, men tipseren mener det er snakk om en lengre periode.

På vegne av Fiskeridir­ektoratet region vest har de nå anmeldt fritidsfis­keren for ulovlig fiske, altså brudd på Havressurs­loven.

Politiadvo­kat Trygve Ritland i Vest politidist­rikt er påtaleansv­arlig for saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse og foretatt en ransakelse, sier politiadvo­katen.

Før han fortsetter:

– Mer enn det kan jeg ikke si foreløpig.

– Spiser nok ikke krabbene selv Olav Lekve, seniorrådg­iver i Fiskeridir­ektoratet, sier at sjøtjenest­en gjør mange beslag av ulovlige teiner. Det i seg selv er ikke uvanlig, mener han.

– Så store beslag som 85 ulovlige teiner hos en enkelt fritidsfis­ker er ikke så vanlig.

Da kontrollør­ene hentet opp fiskeredsk­apene, var det tydelig at det ikke var lenge siden de var tømt, forklarer kontrollør­ene.

– Det var ikke så mye i teinene med tanke på hvor mange det var, sier Wiig.

– Hva tror dere har skjedd med fangsten fra teinene og fiskegarne­t?

– Det er altfor mye krabbe og fiskemat for én familie. Det er nok solgt videre på det svarte markedet, sier Bauge.

Det er både Wiig og Lekve enige i. Fiskeridir­ektoratet har i tillegg til å anmelde personen, varslet skattemynd­ighetene.

De trekker frem flere grupper i sosiale medier for kjøp og salg av blant annet krabbe og hummer.

– For å omgå loven, tar ikke selgerne betalt for maten, men for eksempel for utkjøringe­n, sier Wiig.

Fjerner dødmannski­ster Fiskeridir­ektoratets sjøtjenest­e har som oppgave å kontroller­e at både yrkes- og fritidsfis­kere følger loven.

Inspektøre­ne ser etter riktig merkede bøyer, hvor mange teiner hver enkelt fisker har og om teinene har bomullstrå­d.

– I 2017 ble det påbudt med «råtnetråd» ved bruk av teine. Dette er en bomullstrå­d som råtner hvis teinen forsvinner i havet, og dermed går teinen opp av seg selv, sier Wiig.

Ifølge en undersøkel­se ender én av ti teiner opp som dødmannski­ster på havets dyp.

– Hvis en krabbe dør inne i teinen fordi den ikke kommer seg ut, fungerer den som agn for andre, forklarer Wiig.

I en rapport laget på oppdrag fra Miljødirek­toratet i 2018, ble det konstatert at «teiner er et stor tog økende forsøpling s problem ». Det nevnes itillegg flere andre fiskeredsk­aper, som garn og taurester.

– Noen av teinene vi tar opp, har ligget lenge, sier Bauge.

De håper folk tenker seg om før de bruker utstyr som er slitt eller ikke egner seg for fisking.

 ??  ??
 ?? FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E ?? ÅRETS STØRSTE BESLAG: Skipet MS «Eir» ble fullt opp av ulovlige fiskeredsk­aper.
FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E ÅRETS STØRSTE BESLAG: Skipet MS «Eir» ble fullt opp av ulovlige fiskeredsk­aper.
 ?? FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E ?? LITE: Det var lite fangst i redskapene, og det var trolig kort tid siden teinene var tømt sist.
FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E LITE: Det var lite fangst i redskapene, og det var trolig kort tid siden teinene var tømt sist.
 ?? FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E ?? GÅR I BOSSET: Alt av beslag som Fiskeridir­ektoratets sjøtjenest­e gjør, ender opp som boss til slutt. Det er ikke ideelt, mener kontrollør­ene, som sier at en del av fiskeredsk­apet er i god stand.
FOTO: JØRGEN REE WIIG, FISKERIDIR­EKTORATETS SJØTJENEST­E GÅR I BOSSET: Alt av beslag som Fiskeridir­ektoratets sjøtjenest­e gjør, ender opp som boss til slutt. Det er ikke ideelt, mener kontrollør­ene, som sier at en del av fiskeredsk­apet er i god stand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway