Bergens Tidende

Fikk nytt liv i minihus

– Det er lite, men likevel mer enn nok, sier Roy Charles Haugvik (76) om sitt splitter nye minihus på Karmøy.

- TEKST Hjørdis Halleland Mikalsen FOTO Rita Lindås

HUSET HAN BOR i er på 66 kvadratmet­er. – Her har jeg det som plommen i egget! utbryter 76-åringen. Bedre kan det knapt beskrives. For akkurat som plommen i egget, har han ikke mer plass enn det han trenger. Og det er akkurat nok.

– SE DER, sier Haugvik, og peker ut av vinduet. Et rådyr titter ut av skogholtet like ved huset, går et par skritt ut på tomten før det forsvinner inn i skogen igjen.

– Jeg har en rådyrfamil­ie som naboer. Det er veldig hyggelig, sier han.

Rådyr var det lite av i nabolaget da han bodde i en 300 kvadratmet­er stor leilighet i Josefines gate i Oslo.

– Jeg har hatt store boliger store deler av mitt voksne liv, både leilighet i Oslo og hus på Ringerike. Samtidig har jeg tilbrakt mye tid på hytten min på Søndre Land, og den er på omtrent samme størrelse som dette huset. Det er lite, men likevel mer enn nok, sier Haugvik, som ble enkemann for fire år siden.

En dag leste han en artikkel i Aftenposte­n om sivilarkit­ekt Kirsti Sveindal i Haugesund og hennes mikrohuspr­osjekt.

Her har jeg det som plommen i egget!

Roy Charles Haugvik (76)

– I artikkelen sto det at vi nordmenn breier oss mye. Jeg kjente meg veldig truffet.

I flere år hadde Roy hatt en tomt på Karmøy som han ikke visste hva han skulle bruke til. Nå begynte tanken på å bygge seg et minihus på Karmøy å kverne rundt i hodet. To måneder etter å ha lest artikkelen reiste han til Haugesund for å treffe sivilarkit­ekt Kirsti Sveindal. Dermed var det gjort. Han solgte huset, men beholdt hytten.

– SKAL VI ha en bærekrafti­g boutviklin­g må vi bo mer kompakt, sier sivilarkit­ekt Kirsti Sveindal i StartMicro­Housing i Haugesund. Hun påpeker at miljøaspek­tet er veldig viktig:

– En ting er at materialbr­uken blir mindre, det samme gjør vedlikehol­dsprodukte­ne. En annen ting er at når vi bor mindre blir vi mer bevisste på hva vi fyller huset vårt med, sier Sveindal, som har stor tro på det hun kaller «compact living». Hun mener folk ikke ønsker å «bo seg i hjel».

– Tid er den nye luksusvare­n, og folk flest er mer bevisste på hva de fyller tiden med. Å bo på mindre areal gjør det enklere å få realisert dette, sier arkitekten.

INTERESSEN FOR MIKROHUS er økende i Norge, fastslår Carl Geving, administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d. Likevel sier han at etter

Tid er den nye luksusvare­n, og folk flest er mer bevisste på hva de fyller tiden med.

Kirsti Sveindal, sivilarkit­ekt i StartMicro­Housing

spørselen er ikke særlig stor og vil neppe bli det heller.

Geving påpeker at mikrohus er smart ut ifra et miljøpersp­ektiv: De er relativt rimelige i anskaffels­e, og det anses som en bærekrafti­g boform.

– Vi ser at folk flest ønsker å ha god plass, og prioritere­r å etablere seg innenfor det ordinære boligmarke­det, sier Geving.

Han mener at mikrohus bør være et tiltrekken­de alternativ, blant annet av økonomiske årsaker.

– Mikrohus represente­rer en økonomisk terskel som flere kan passere. Det kan også være en mulighet for å spare opp penger til å kjøpe seg en ordinær bolig på sikt, ved at man unngår å betale husleie i det vanlige markedet.

ROY HAUGVIK BODDE på hytten i et drøyt år mens han ventet på at huset skulle bli ferdig. Etter noen måneder, stortrives han.

– Det er deilig ikke å ha så mye, og samtidig akkurat nok, sier han.

Haugvik har vokst opp i Bergen og Trondheim, og har ellers levd et omflakkend­e liv med studier i ulike deler av verden. I 2007 pensjonert­e han seg fra jobben som fysioterap­eut i Toten kommune.

Planen er å få på plass en terrasse ut fra loftstuen.

Roy Charles Haugvik (76)

Nå har han begynt en ny tilværelse i nytt hus på en ny kant av landet – og angrer ikke et sekund.

Det nye huset er praktisk og har mange smarte løsninger, som for eksempel badet. Vi åpner døren inn til et elegant bad i svart og hvitt. Ved første øyekast er det vanskelig å «finne» dusjen, som er integrert i veggen. På motsatt side er det en speilgarde­robe som skjuler vaskemaski­n, tørketromm­el, varmtvanns­bereder og egen tørkeplass.

– Også er det denne da, sier han og peker på en 60 centimeter bred trapp i heltre eik.

– Det kalles sambatrapp, og det er veldig viktig å sette rett fot først, akkurat som når man danser. Den er ikke bare arealeffek­tiv, den er fin også, synes jeg. Som et lite møbel i seg selv.

Havutsikt har han også. Ikke store fliken det heller, men nok til å se båtene passere Karmsundet.

– Planen er å få på plass en terrasse ut fra loftstuen. Da kan jeg sitte der med kaffekoppe­n og se båtene som glir forbi og rådyrfamil­ien som tusler rundt i skogen. Det blir bra, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? 1 SCOOTER: Da Roy flyttet fra Østlandet til Karmøy, solgte han bilen og kjøpte seg en scooter fra 80-tallet.
1 SCOOTER: Da Roy flyttet fra Østlandet til Karmøy, solgte han bilen og kjøpte seg en scooter fra 80-tallet.
 ??  ?? 4 EN GOD START: Roy trives godt ved kjøkkenbor­det. – En kopp kaffe, kryssord og ferske aviser er en god start på dagen, sier han.
4 EN GOD START: Roy trives godt ved kjøkkenbor­det. – En kopp kaffe, kryssord og ferske aviser er en god start på dagen, sier han.
 ??  ?? 3 INTEGRERT: Badet består av flere smarte løsninger, blant annet er dusjen integrert i veggen og bak en speildør, på motsatt side, skjules vaskemaski­n og tørketromm­el.
3 INTEGRERT: Badet består av flere smarte løsninger, blant annet er dusjen integrert i veggen og bak en speildør, på motsatt side, skjules vaskemaski­n og tørketromm­el.
 ??  ?? 2 LYST OG FARGERIKT: Store vinduer mot vest slipper lyset inn på kjøkkeninn­redningen. Fargesterk­e malerier og en vakker løper av Guttorm Skår pynter opp på veggen.
2 LYST OG FARGERIKT: Store vinduer mot vest slipper lyset inn på kjøkkeninn­redningen. Fargesterk­e malerier og en vakker løper av Guttorm Skår pynter opp på veggen.
 ??  ??
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 5 HØYT UNDER TAKET: Romslig takhøyde og store vindusflat­er er ifølge arkitekten viktig i små boliger. Det gir et lyst og luftig inntrykk. Lofstuen er på 18 kvadratmet­er, på motsatt side ligger en liten hems, den kan brukes både til oppbevarin­g og ekstra soveplass.
6 MINIMALIST­ISK: Stuedelen er enkelt, men smakfullt innredet. Teppet kjøpte han under et opphold i Tyrkia.
7 LYS FRA OVEN: Spilehimli­ng er ikke bare vakkert å se på, den absorberer også det naturlige lyset inn i rommene.
8 OPPHENGT: Praktiske gjenstande­r er vakre på veggen.
5 HØYT UNDER TAKET: Romslig takhøyde og store vindusflat­er er ifølge arkitekten viktig i små boliger. Det gir et lyst og luftig inntrykk. Lofstuen er på 18 kvadratmet­er, på motsatt side ligger en liten hems, den kan brukes både til oppbevarin­g og ekstra soveplass. 6 MINIMALIST­ISK: Stuedelen er enkelt, men smakfullt innredet. Teppet kjøpte han under et opphold i Tyrkia. 7 LYS FRA OVEN: Spilehimli­ng er ikke bare vakkert å se på, den absorberer også det naturlige lyset inn i rommene. 8 OPPHENGT: Praktiske gjenstande­r er vakre på veggen.
 ??  ?? 9 KOMPAKT: Roys nye hjem er 66 kvadratmet­er og ligger på en ett mål stor tomt.
9 KOMPAKT: Roys nye hjem er 66 kvadratmet­er og ligger på en ett mål stor tomt.
 ??  ?? 10 MANGLER TERRASSE: – Døren er på plass, terrassen mangler, men kommer snart, sier Roy. Fra terrassen får han vakker utsikt mot Karmsundet i vest.
10 MANGLER TERRASSE: – Døren er på plass, terrassen mangler, men kommer snart, sier Roy. Fra terrassen får han vakker utsikt mot Karmsundet i vest.
 ??  ?? 11 KONTORPLAS­SEN: Roy har innredet et lite kontor i loftstuen.
11 KONTORPLAS­SEN: Roy har innredet et lite kontor i loftstuen.
 ??  ?? 12 SAMBA
TRAPP: Den 60 centimeter brede sambatrapp­en i eik er både arealeffek­tiv og dekorativ.
12 SAMBA TRAPP: Den 60 centimeter brede sambatrapp­en i eik er både arealeffek­tiv og dekorativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway