Bergens Tidende

Parkerings­anlegg kan skape tunnelkrøl­l i Sandviken

Nye planer om å bygge Rothauggar­asjen skal diskuteres i kommunen, til tross for at veivesenet sier det kan ødelegge for både bybanetunn­el og biltunnel.

- anders.haga@bt.no ANDERS HAGA

Bak planene om å bygge et parkerings­anlegg i fjellet under Rothaugen skole står selskapet Rothauggar­asjen AS, eid av investoren­e Jan Olav Jørgensen og Bjørn Hanevik.

Formålet er å bygge 310 parkerings­plasser for beboere og næringsdri­vende i Sandviken. Disse skal erstatte parkerings­plasser som ligger på gategrunn i området i dag.

Det er ikke et nytt forslag som skal diskuteres. Første gangen det ble presentert var i 2005. Siden da har det gått frem og tilbake mellom fagfolk, politikere og forslagsst­illerne.

Heller ikke denne gangen er det rett frem. I august ble det gjennomfør­t et såkalt veiledning­smøte. I forkant av dette møtet var Statens vegvesen tydelige på hva de mener om saken:

«Statens vegvesen vil motsette seg at det startes opp planarbeid for parkerings­anlegg i dette området».

Begrunnels­en er at disse planene kan komme i konflikt med en rekke andre prosjekter i samme område: Planene for bymiljøtun­nelen. Planleggin­gen av bybane og hovedsykke­lruten til Åsane.

I referatet fra møtet kommer det frem at veivesenet mener planene for parkerings­anlegget er «i strid med statlige og vesentlige regionale hensyn knyttet til deres saksområde». På bakgrunn av det, anbefaler de at planarbeid­et for parkerings­anlegget avventes.

Også prosjektgr­uppen for Bybanen til Åsane har advart mot konsekvens­ene anlegget kan ha:

«Prosjektet kan ikke komme i konflikt eller umuliggjør­e etablering/bygging av ev. fremtidig bymiljøtun­nelen», skrev de i forkant av veiledning­smøtet.

Til tross for dette har utbyggerne nå sendt inn melding om oppstart. Kommunen har kalt inn til orienterin­g om oppstartsm­øte i begynnelse­n av november for å gå gjennom forslaget.

Ikke konsekvens

I sitt brev til kommunen i september skriver Opus, som represente­rer Rothauggar­asjen AS, at planene vil ta hensyn til bybanetras­een nordover. Planene for byggingen av Bymiljøtun­nelen er de ikke så bekymret for:

«Prosjektet vil ikke komme i konflikt med Bymiljøtun­nelen, da bystyret vedtok 31.1.2018 at bymiljøtun­nelen ikke skal etableres», skriver Opus.

Direktør for plan- og bygningset­aten i Bergen kommune, Mette Svanes, viser til at det er avholdt et veiledning­smøte om denne saken.

– Der ble det anbefalt ikke å starte opp planarbeid, men å avvente avklaringe­r knyttet til blant annet bybaneregu­leringen.

Startet likevel

De private initiativt­akerne har likevel startet opp arbeidet og sendt inn anmodning om oppstartsm­øte.

– Der står saken. Hvorfor de starter opp, og ikke lytter til våre råd, må du spørre dem om, sier Svanes.

– Kunne kommunen sagt nei til oppstartsm­øte?

– Vi kan si nei til planinitia­tiv og si nei til planoppsta­rt. Før dette møtet skal avholdes skal vi diskutere dette internt i vårt planforum, og så skal vi gi en tydelig tilbakemel­ding i oppstartsm­øtet.

– Kunne dere sagt nei før dette møtet?

– Vi melder ofte tilbake til planinitia­tiv at dette kan vi ikke anbefale oppstartsm­øte på. Men her er det kalt inn til møtet, og jeg kjenner ikke detaljene.

Vil ikke svare

Daglig leder i Opus, Nancy Jøssang, sier BT må snakke med oppdragsgi­veren deres om hvorfor de har sendt inn dette forslaget.

Det har imidlertid ikke Jan Olav Jørgensen spesielt lyst til.

– Jeg er ikke interesser­t i å svare på noe som helst, sier Jørgensen til BT.

Hvorfor de starter opp, og ikke lytter til våre råd, må du spørre dem om. Mette Svanes, direktør for plan- og bygningset­aten i Bergen kommune

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? ROTHAUGEN: Landemerke­t mellom Skuteviken og Sandviken huser allerede tilfluktsr­om, og skal få bybanetunn­el. Men også et parkerings­anlegg er under planleggin­g.
FOTO: TOR HØVIK ROTHAUGEN: Landemerke­t mellom Skuteviken og Sandviken huser allerede tilfluktsr­om, og skal få bybanetunn­el. Men også et parkerings­anlegg er under planleggin­g.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: OPUS ?? PLANKRASJ: Det blå, skraverte området viser planområde­t for bybanetunn­el under Rothaugen. Det overlapper planområde­t for parkerings­anlegg (svart strek).
ILLUSTRASJ­ON: OPUS PLANKRASJ: Det blå, skraverte området viser planområde­t for bybanetunn­el under Rothaugen. Det overlapper planområde­t for parkerings­anlegg (svart strek).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway