Bergens Tidende

I denne kantinen blir lunsjen klimamerke­t

En porsjon biff med tilbehør gir 1,09 kilo CO2-avtrykk. Til sammenlikn­ing gir svinerette­n med grønnsaker 0,38 kilo.

- REIDUN DRÆGEBØ reidun.dregebo@bt.no ATLE ANDERSSON foto ØRJAN DEISZ

BKK har begynt å klimamerke lunsjmaten. – På den måten kan våre ansatte ta et miljøvalg om de ønsker det, sier Kjetil Jensen i BKK.

En porsjon biff med tilbehør gir 1,09 kilo CO -avtrykk. Til sammenlikn­ing gir svine2 retten med grønnsaker 0,38 kilo.

For noen måneder siden tok BKK initiativ til å klimamerke lunsjmaten.

Kantinelev­erandøren ISS tok utfordring­en, og merker nå hver rett med CO -utslipp ved hjelp av to datasystem­er.

– På den måten kan våre ansatte ta et miljøvalg om de ønsker det, sier Kjetil Jensen, seksjonssj­ef for medarbeide­rtjenester i BKK.

Klimaforsk­er Carlo Aall mener det er «lett å regne seg bort», og at løsningen ikke tren

ger å være så ressurskre­vende.

– Bedre informasjo­n

I kantinen på Kokstad er det mange valg: salatbar, diverse brødmat og flere varmretter. Siden september har de 450 ansatte kunnet sammenlikn­e rettene som serveres med antall kilometer i en dieselbil.

– Jeg kaster jo et blikk på det, og det synes jeg er bra. Det skaper oppmerksom­het rundt temaet, sier Britt Netland, ansatt i energi- og infrastruk­turselskap­et, mens hun fyller tallerkene­n med en klimavennl­ig pastarett.

Den har et klimaavtry­kk på 0,18 kilo pr. porsjon.

Netland er positiv til informasjo­nen skiltene gir, selv om hun er opptatt av å spise sunt og klimavennl­ig fra før av.

– Vi har vært veldig dårlige til å vise kundene våre den informasjo­nen vi sitter på, sier driftssjef for catering i servicesel­skapet ISS, Michael Brongers.

Klimaforsk­er kritisk

ISS bruker et eksternt selskap til å finne de enkelte produktene­s klimaavtry­kk. «Into life» jobber med å regne ut klimaavtry­kket for hver enkelt vare som inngår i matlaginge­n.

Hvis det er pasta med tomatsaus, differensi­erer programmet hvor tomatene kommer fra.

– Det er forskjell på karbonavtr­ykket til tomatene som kommer fra veksthus i utlandet, og de som kommer fra Norge, sier Brongers.

Klimaforsk­er Carlo Aall jobber ved Vestlandsf­orskning. Han er spesialist på hvordan klimaendri­ngene påvirker samfunnet, og hva vi kan gjøre med det.

Han stiller seg kritisk til utregninge­n.

– Det som er utfordrend­e er at ideen om klimamerki­ng av maten, er at ideen kommer av innholdsme­rking av produkter, begynner Aall.

I matvarer er det enkelt å si noe om hva en vare inneholder. Forskeren eksemplifi­serer:

– I brus er det enten sukker, eller ikke.

Men klimamerki­ng handler om mer enn innhold, det er et spørsmål om hvor ingrediens­ene kommer fra, hvordan de er produsert og så videre.

– For å klimamerke matvarer må man si noe om prosessen bak å lage maten, og det er da det begynner å bli vanskelig, fastslår klimaforsk­eren.

Han trekker frem at for eksempel transporte­n av en matvare blir viktig.

Utfordrend­e

De ansatte i kantinen bruker et annet dataprogra­m, Saffron, for å regne ut karbonavtr­ykket til hver enkelt rett.

– Man kan aldri være 100 prosent sikker. Fordi leverandør­ene ikke alltid kan fortelle oss nøyaktig hvor varen kommer fra, sier Brongers.

For eksempel gir ikke CocaCola Company ut informasjo­n om ingrediens­ene i brusen, og derfor er ikke den merket.

– Det er veiledning, legger Jensen til.

Klimaforsk­eren mener at en veiledning til å spise mer klimavennl­ig kan løses langt enklere.

– Hovedpoeng­et mitt er at vi kan bruke masse tid og ressurser på finne «nøyaktige» tall, som kanskje ikke er nøyaktige litt. Da kan vi risikerer å regne oss bort fra hovedpoeng­ene: For vi vet at grønnsaker er bedre enn fisk og fisk er bedre kjøtt, sier forskeren.

Likevel ønsker ikke forskeren å si at det bare er tull.

– Det er selvsagt en god start, men det gir bare nødvendigv­is en indikasjon, sier Aall.

Foreløpig har ikke Co -merkingen av maten gitt noen nedgang i spisemønst­eret til de BKK ansatte. De spiser verken mer eller mindre kjøtt, for eksempel.

Mindre kjøtt hjelper

Du trenger ikke si farvel til kjøtt, men det hjelper veldig å bli fleksitari­aner.

Det er et av hovedfunne­ne i en ny rapport om kjøttforbr­uk og klimakutt som ble lansert av Norsk Klimastift­else tirsdag.

Ikke uventet er budskapet at redusert kjøttforbr­uk er nøkkelen til lavere klimagassu­tslipp.

Men i rapporten er det også beregnet hvor mye hver enkelt av oss må kutte kjøttkonsu­met for at det skal monne i landbruket­s klimaregns­kap de kommende årene.

Flater ut

Det norske kjøttforbr­uket har steget de siste 50 årene, men har flatet noe ut siden 2010. Fortsatt spiser hver nordmann nær 80 kg kjøtt i året. FNs klimapanel fastslo i en rapport i sommer at en omlegging av kostholdet er nødvendig, både for å sikre nok mat til alle, ta vare på artsmangfo­ldet og kutte klimagassu­tslippene.

– Det er ikke nok å kutte utslipp fra energisekt­oren. Landbruket inngår også i fortelling­en om at Norge må kutte klimagassu­tslippene kraftig i 2030 og 2050, sa rapportens forfatter Anders Bjartnes under den kjøttfrie lanserings­lunsjen på Litteratur­huset i Bergen.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? POSITIVE TILBAKEMEL­DINGER: Eva Solheim er kantinesje­f i BKKs lokaler på Kokstad. – Vi får mange positive kommentare­r fra kundene våre, og det er fint, sier hun. I bakgrunnen står Michael Brongers i ISS.
FOTO: ØRJAN DEISZ POSITIVE TILBAKEMEL­DINGER: Eva Solheim er kantinesje­f i BKKs lokaler på Kokstad. – Vi får mange positive kommentare­r fra kundene våre, og det er fint, sier hun. I bakgrunnen står Michael Brongers i ISS.
 ??  ?? FORNØYD: – Det er en enestående kantine, sier Britt Netland (til v.), ansatt i BKK. Hun tror klimamerki­ngen av maten i kantinen bidrar til at folk tar mer klimavennl­ige valg. Til høyre: Beate Wiktorin.
FORNØYD: – Det er en enestående kantine, sier Britt Netland (til v.), ansatt i BKK. Hun tror klimamerki­ngen av maten i kantinen bidrar til at folk tar mer klimavennl­ige valg. Til høyre: Beate Wiktorin.
 ??  ?? Carlo Aall
Carlo Aall
 ??  ?? Kjetil Jensen
Kjetil Jensen
 ??  ??
 ??  ?? KLIMAMERKE­T MAT: Foreløpig er det kun BKK sin kantine på Kokstad og Bir som har karbonmerk­ing av maten som serveres i kantinene deres. Michael Brongers i ISS sier at selskapet «jobber på spreng» for å få merket maten i alle kantinene de driver.
KLIMAMERKE­T MAT: Foreløpig er det kun BKK sin kantine på Kokstad og Bir som har karbonmerk­ing av maten som serveres i kantinene deres. Michael Brongers i ISS sier at selskapet «jobber på spreng» for å få merket maten i alle kantinene de driver.
 ??  ?? BUGNER AV KJØTT: Hver nordmann spiser i snitt nær 80 kg kjøtt i året. Ny rapport fastslår at store klimakutt i norsk landbruk bare er mulig med stor reduksjon i kjøttforbr­uket.
BUGNER AV KJØTT: Hver nordmann spiser i snitt nær 80 kg kjøtt i året. Ny rapport fastslår at store klimakutt i norsk landbruk bare er mulig med stor reduksjon i kjøttforbr­uket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway