Bergens Tidende

Boris gikk på ny smell

-

Det britiske parlamente­t har vedtatt forslaget om å utsette avstemning­en om brexitavta­le. Boris Johnson må nå be EU om ny utsettelse.

– Jeg vil fortsette å gjøre alt jeg kan for å få brexit gjennomfør­t 31. oktober, sa Johnson etter at vedtaket hadde gått gjennom med 322 mot 306 stemmer.

Det betyr at Johnson nå må gjøre det han minst av alt ønsket, nemlig be EU om en utsettelse av brexit.

Det er fordi Parlamente­t tidligere har vedtatt en lov som sier at hvis ingen utmeldings­avtale er godkjent av de folkevalgt­e innen lørdag 19. oktober, må statsminis­teren skrive et brev til EU der han ber om en ny forlengels­e av forhandlin­gsperioden.

Lørdagens vedtak betyr også at det etter fem timers intens debatt ikke ble noen avstemning om brexitavta­len lørdag, slik det var ventet.

Varsler nytt forsøk

– Jeg ikke vil forhandle med EU om en forsinkels­e, og loven tvinger meg heller ikke til å gjøre det, sier Johnson etter at han nok en gang fikk flertallet av de folkevalgt­e mot seg.

Men Johnson gjorde det klart at han vil legge frem brexit-forslaget på ny i begynnelse­n av neste uke. Trolig innebærer det ny avstemning om brexitavta­len tirsdag.

Utsettelse­n innebærer at brexit-forslaget ikke kan vedtas før avtalen er gjort til britisk lov, slik at man skal være sikker på at Storbritan­nia ikke går ut av EU uten en avtale. Johnson håper å gjøre innholdet i avtalen til britisk lov innen utgangen av måneden.

Forferdet Corbyn

Labours leder Jeremy Corbyn uttrykte forferdels­e over at Johnson i sitt innlegg sa han ikke ville forhandle med EU om en utsettelse. Han frykter at Johnson med det tilkjenneg­ir at han ikke vil be om en utsettelse, noe som ville være lovbrudd.

– Jeg inviterer ham til å tenke veldig nøye igjennom uttalelsen­e han nettopp kom med om å nekte, tilsynelat­ende, å be om forlengels­en som loven pålegger ham, sier Corbyn.

Et annet Labour-medlem, Vernon Coaker, spurte parlaments­lederen John Bercow om det er noe Parlamente­t kan gjøre for å sikre at Johnson faktisk sender brev til EU for å be om utsettelse.

Konstitusj­onell krise

En skotsk MP snakket også om at retten kan instruere Bercow til å skrive brevet til EU. Bercow sa han ikke har noen forventnin­g om å få noen slik instruks, men bekreftet at han ikke vil nøle med å gjøre det Parlamente­t eller domstolene pålegger ham.

Johnson har nå frist til midnatt britisk tid med å sende brevet. Skjer ikke det, risikerer landet å bli kastet ut i en konstitusj­onell krise.

En kilde ved Statsminis­terens kontor antyder at den formelle forespørse­len om en ny utsettelse vil bli sendt, men at Johnson samtidig vil be EUs medlemslan­d om å avvise det kilden kaller «Parlamente­ts brev», ifølge britiske medier.

Forakt for retten Liberaldem­okratenes Chuka Umunna, som tidligere represente­rte Labour, sier at om han ikke ber EU om utsettelse, viser han også forakt for retten, ettersom regjeringe­n tidligere har lovet en skotsk domstol at han skal sende brevet.

EU-kommisjone­n ber regjeringe­n om å avklare hva utsettelse­n av avtalen EU er med på, innebærer. Flere har advart om at det ikke er sikkert EU lenger vil gi Storbritan­nia ytterliger­e utsettelse­r.

– Det er nå Storbritan­nias regjering som må informere oss om de neste skrittene så snart som mulig, heter det fra EU-kommisjone­ns talsperson.

Tror på Johnson

OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la frem utsettelse­sforslaget, sier han er fornøyd med resultatet, og at han er sikker på at Johnson vil opptre i henhold til loven og be EU om en utsettelse.

At Letwin, som selv er tilhenger av brexitavta­len la frem forslaget om utsettelse, er en illustrasj­on på hvor liten tilliten til Johnson er, og at mange frykter at han vil finne en måte å ta Storbritan­nia ut av EU 31. oktober om det ikke blir enighet om avtalen hans.

Liberaldem­okratene og de skotske nasjonalis­tene, samt også nordirske DUP og de aller fleste Labour-representa­ntene stemte for utsettelse­n. Det gjorde også flertallet av de tidligere konservati­ve som Johnson sparket ut av partiet.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? GIR IKKE OPP: – Jeg vil fortsette å gjøre alt jeg kan for å få brexit gjennomfør­t 31. oktober, sa Boris Johnson etter at vedtaket hadde gått gjennom med 322 mot 306 stemmer.
FOTO: AP GIR IKKE OPP: – Jeg vil fortsette å gjøre alt jeg kan for å få brexit gjennomfør­t 31. oktober, sa Boris Johnson etter at vedtaket hadde gått gjennom med 322 mot 306 stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway