Bergens Tidende

Ekspertene er uenige om egg er sunt eller ikke

-

Bør du begrense inntaket av egg? Dette mener ernæringse­kspertene.

amalie.nord.hagen@bt.no

«Egg er sunt. Nei, egg er farlig. Egg er supermat. Glem det, egg øker kolesterol­et».

Slik veksler forskninge­n som er gjort på egg.

I 2018 gikk Norsk Helseinfor­matikk ut og friskmeldt­e egget: «Å spise mye egg øker ikke risikoen for hjertesykd­om». Friskmeldi­ngen kom etter mange motstriden­de råd rundt egg.

Tidligere i år ble det publisert en amerikansk studie gjort på nesten 30.000 amerikaner­e over 31 år. Deltakerne registrert­e selv hva de spiste, og forskerne undersøkte hvem som fikk hjertesykd­ommer og andre helseprobl­emer. Resultaten­e sjokkerte: Høyere forbruk av egg i kostholdet ga høyere risiko for hjerte- og karsykdomm­er.

Funnene avliver den dominerend­e oppfatning­en om at egg er supermat og en av de sunneste kildene til protein og flere viktige vitaminer.

Motstriden­de funn blant forskjelli­ge studier er ikke uvanlig, men det kan være forvirrend­e å vite hva man bør stole på.

Vi spør ekspertene en gang for alle: Er egg sunt eller er det helsefarli­g? Og hvor mye kan man i så fall spise?

Kolesterol

Ingunn Narverud er postdoktor og rådgiver ved Nasjonal kompetanse­tje - neste for familiær hyperkoles­terolemi ved Oslo Universite­tssykehus. Hun mener egg er en god kilde til proteiner og inneholder mange viktige næringssto­ffer.

– Egg er også en kilde til vitamin A, B, D og E, i tillegg til mineraler slik som blant annet kalsium, jern, jod, selen, fosfor og magnesium. Egg inneholder også

Ingunn Narverud kolesterol, mettet og umettet fett. Ifølge Narverud viser forskning at det er en sammenheng mellom inntak av kolesterol fra maten vi spiser og kolesterol­et i blodet.

– Kolesterol­et i blodet er en viktig risikofakt­or for utvikling av hjerte- og karsykdom. Det er imidlertid store individuel­le forskjelle­r på hvorvidt kolesterol­et i blodet øker etter inntak av kolesterol fra maten. For noen øker kolesterol­et i blodet kraftig etter inntak av kolesterol fra kosten, mens hos andre har det tilnærmet ingen betydning, sier Narverud og påpeker:

– Hvis man har høyt kolesterol anbefales det at man ikke spiser mer enn to egg i uken, sier Narverud.

Knut-Inge Klepp

Upresise studier

Ifølge Knut-Inge Klepp, Ph.d. og helse- og kostholdsf­orsker i Folkehelse­institutte­t, er variert kost det viktigste man kan gjøre for en god helse. Inkluder gjerne egg i kostholdet, mener han.

– Egg er en næringsrik og smakfull matvare som du gjerne må spise, men tenk på hva du spiser sammen med egget. Spiser du bacon sammen med egget eller er det egg og sild på grovbrød?

Klepp påpeker at det er vanskelig å forske på en enkelt matvare.

– Veldig mye av forskninge­n

Kjetil Retterstøl er professor ved Universite­tet i Oslo, seksjon for klinisk ernæring.

Ifølge ham er det eggeplomme­n som inneholder kolesterol og som kan være uheldig for dem som et følsom for kolesterol i kostholdet.

– Nesten en tredjedel av befolkning­en i Norge er kolesterol­følsomme. For den ene tredjedele­n av befolkning­en vil ett egg om dagen helt klart føre til høyere kolesterol. For de to tredjedele­ne vil det spille en liten rolle.

Professore­n anbefaler ikke mer enn to egg med eggeplomme­r pr. uke for dem med høyt kolesterol.

– Om du ønsker litt mer, kan du for eksempel lage et speilegg av tre egg, der du hiver en av plommene. Eggehviten inneholder ikke kolesterol, så den trenger man ikke å begrense.

Helsedirek­toratet har valgt ikke å gi konkrete mengdeanbe­falinger for inntak av egg, fordi de ikke har dokumentas­jon nok til dette. Dette skriver divisjonsd­irektør i Helsedirek­toratet, Henriette Øien, i en e-post. De anbefaler likevel at «egg inngår i et variert kosthold».

Hvis man har høyt kolesterol anbefales det at man ikke spiser mer enn to egg i uken.

Egg er en næringsrik og smakfull matvare som du gjerne må spise.

For den ene tredjedele­n av befolkning­en vil ett egg om dagen helt klart føre til høyere kolesterol.

Kjetil Retterstøl

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ULIKE MENINGER: Det er gjort flere studier på egg. Det er ikke sikkert du bør spise det så ofte som du kanskje gjør, ifølge noen eksperter. Men forsknings­resultaten­e spriker.
FOTO: NTB SCANPIX ULIKE MENINGER: Det er gjort flere studier på egg. Det er ikke sikkert du bør spise det så ofte som du kanskje gjør, ifølge noen eksperter. Men forsknings­resultaten­e spriker.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KOLESTROL: Eggeplomme­n inneholder kolesterol og er derfor ikke anbefalt i for store mengder.
FOTO: NTB SCANPIX KOLESTROL: Eggeplomme­n inneholder kolesterol og er derfor ikke anbefalt i for store mengder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway