Bergens Tidende

Politiet passet på demonstran­tene

-

– Vi har kalt inn ekstra mannskaper, og det handler blant annet om ting som skjedde under den uanmeldte demonstras­jonen sist, sier operasjons­leder Stein Rune Halleraker i Vest politidist­rikt.

hilde.heian@bt.no foto Klokken 15 lørdag var det en ny demonstras­jon mot den tyrkiske invasjonen i Syria. Arrangøren­e regnet på forhånd med at cirka 500 personer ville møte opp på Tårnplass.

Sist lørdag rykket flere politipatr­uljer ut til Torgallmen­ningen under en demonstras­jon mot Tyrkias militærope­rasjon i Syria.

Årsaken var at politiet var blitt varslet om amper stemning og tilløp til slåsskamp mellom demonstran­ter.

I etterkant av demonstras­jonen opplyste politiets innsatsled­er, John-Endre Skeie at bråket begynte med at to mindreårig­e ungdommer hadde kommet med utsagt til støtte for president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia.

Dermed oppsto det et slagsmål. Politiet opplyste også at denne demonstras­jonen var ulovlig, ettersom de ikke var blitt varslet.

Dette skyldtes, ifølge Tara Shwani som er tidligere leder i kurdisk kulturforu­m i Hordaland, at noen hadde gjort en feil da de søkte om tillatelse for demonstras­jonen.

– Jeg vil ikke si hvor mye ekstra folk som er kalt inn, men dette handler om en totalvurde­ring av trusselbil­det. Politiet skal sørge for at de får lov til å demonstrer­e, og for at ro og orden ikke blir forstyrret, sier operasjons­lederen i politiet.

Tara Shwani som ønsket de mange fremmøtte på Tårnplass velkommen, sier til BT at de på forhånd har gjort flere tiltak for å sikre seg at denne demonstras­jonen ikke skulle ende som den forrige.

– Jeg tok fri flere dager fra jobben for å planlegge. Vi har over 20 vakter, og vi har bedre kommunikas­jon med politiet. Det som skjedde sist var en misforståe­lse. To ungdommer ble misforståt­t. Folk har mistet familiemed­lemmer, da kan slikt skje, sier hun.

– Tyrkia ut av Nato Taktfast roper demonstran­tene «Tyrkia ut av Nato!» «IS er Tyrkia!» «Erdogan terrorist!» og «Nei til invasjon, lenge leve revolusjon!»

Eline Øyen Grave fra gruppen solidarite­t med kurderne holdt appell for å vise avsky mot Tyrkias angrep på Rojava som ligger i Nord-Syria.

– Dere kurdere har opplevd nok brutalitet fra krig og onde maktregime­r. Jeg håper dere får den freden og selvstyret dere ønsker, sier Grave.

Hozar Hwrazahmed har festet Kurdistans flagg rundt seg. Håret til den åtte år gamle gutten er farget grønt.

– Hvorfor demonstrer­er du?

– Fordi jeg liker ikke at Tyrkia dreper våre barn og skal slippe unna med det, svarer han.

Hozar som går i 3. klasse, forteller at det er to uker siden han begynte å bli opptatt av dette.

– Da hørte jeg at Tyrkia gikk inn i Kurdistan og da ble jeg sint. Da begynte jeg å skrive «Tyrkia ut av Kurdistan» på noen ark, sier han.

– Rasende og skamfull Torstein Dahle fra partiet Rødt sa i sin appell at han var rasende, fortvilet og skamfull over Norges representa­nter, utenriksmi­nisteren og Natos generalsek­retær, selv om han mener nordmenn flest er helhjertet i sin protest mot Tyrkias angrep på kurderne i Rojava.

– Utenriksmi­nisteren og Natos generalsek­retær Jens Stoltenber­g er som siv i vinden, sier Dahle til BT.

Fem politibile­r sto parkert rundt Tårnplass ved 15-tiden.

Men under lørdagens samling hadde politiet tilsynelat­ende en avslappend­e jobb med å følge demonstras­jonen fra sidelinjen.

 ??  ?? TÅRNPLASS: Politiet er på plass for å unngå urolighete­r under demonstras­jonen i sentrum.
TÅRNPLASS: Politiet er på plass for å unngå urolighete­r under demonstras­jonen i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway