Bergens Tidende

EU kaller den tyrkiske våpenhvile­n «et krav om kurdisk kapitulasj­on»

Kampene fortsetter med avtakende styrke etter at våpenhvile­ns parter kom med vidt forskjelli­ge tolkninger av de 13 punktene i avtalen mellom Tyrkia og USA.

- MURAT TAMER murat.tamer@pol.dk JACOB SVENDSEN

Torsdag kveld klarte USAs visepresid­ent å overbevise Tyrkias president om å innføre en 120 timer lang våpenstill­stand for å la kurdiske militssold­ater trekke seg ut av det nordøstlig­e Syria.

Mike Pence strålte fornøyd og Tyrkias president Erdogan fremsto som en stolt seierherre. I de første timene etter den såkalte våpenhvile­n så det ut til at presidente­ne Trump og Erdogan hadde funnet en måte å bremse verdens fordømmels­e på.

Stor uenighet

En «såkalt våpenhvile», da Tyrkias utenriksmi­nister Mevlüt Çavusoglu har gjort det klart at Tyrkia ikke anser avtalen for å være en regelrett våpenhvile.

– Vi stanser ikke, vi tar kun en pause. Dette er ikke en våpenhvile. Våpenhvile kan kun inngås mellom to legitime parter, sa den tyrkiske utenriksmi­nisteren under en pressekonf­eranse seint torsdag kveld.

På bakken i det nordøstlig­e Syria var det fredag derfor stor uenighet om hvor omfattende og banebryten­de avtalen egentlig er, og på de rene gulvene i Europas hovedstede­r skiftet den umiddelbar­e positive mottakelse­n av nyhetene til fordømmels­e.

Mens spredte kamper fredag fortsatte omkring byen Ras alAyn ble avtalen gradvis plukket fra hverandre, blant annet av EUpresiden­t Donald Tusk.

– Denne såkalte våpenhvile­n er ikke hva vi forventet. Det er ikke en våpenhvile, men et krav om at kurderne kapitulere­r.

Emmanuel Macron, kalte den tyrkiske militære offensiven for «galskap» og oppfordret til et toppmøte mellom Frankrike, Storbritan­nia, Tyskland og Tyrkia.

Forskjelli­ge tolkninger

De syriske kurderne og militskoal­isjonen Syrias demokratis­ke styrker (SDF), ledet av Mazlum

Abdi Kobani, har nølende akseptert kravet om å trekke seg fra den rundt 30 kilometer dype sonen sør for den tyrkiske grensen som Tyrkias president vil opprette en såkalt «sikkerhets­sone» i.

SDF har imidlertid kun trukket seg vekk fra en rundt 100 kilometer bred sone mellom byene Ras al-Ayn i øst og Tell Abyad i vest. Erdogan og Tyrkia står fast på sitt krav om at kurderne må trekke seg ut av hele den 444 kilometer lange strekninge­n langs Tyrkias sørlige grense.

Og mens Trump og Det hvite hus kun henviser til den løse formulerin­gen i avtalen om en tyrkisk «sikkerhets­sone», så støttet det amerikansk­e utenriksde­partemente­ts utsending til Syria, James F. Jeffrey, den kurdiske tolkningen av avtalen. Det ble klart da han på vei til Israel forklarte sin tolkning av avtalen til de medreisend­e journalist­ene.

Massiv folkeflytt­ing

– Tyrkia har inntatt den sentrale delen av grenseområ­det, og der pågår det fortsatt kamper. Det er vårt fokus nå, for dette er det området som defineres som en tyrkiskkon­trollert sikkerhets­sone, sa James F. Jeffrey.

Forsknings­koordinato­r Cecilie Stokholm Banke ved Dansk institutt for internasjo­nale studier sier at situasjone­n er forvirrend­e.

– Det er vanskelig å si om det umiddelbar­e inntrykket vi fikk torsdag – om at det var kommet i stand en avtale som rent faktisk stanser kampene – virkelig også holder, sier hun.

Under kampene lurer det en stor og prinsipiel­l konflikt. President Erdogan, som er under hardt innenriksp­olitisk press på grunn av de mer enn tre millioner syriske flyktninge­ne i landet, har storstilte planer om en massiv folkeflytt­ing.

Han vil bygge opp boliger og infrastruk­tur i den tyrkiske sikkerhets­sonen slik at flyktninge­ne kan bosettes her, i sitt eget hjemland. De fleste av flyktninge­ne er syriske arabere, og dersom de bosettes i det kurdiske området i det nordøstlig­e Syria vil det føre til store endringer i den demografis­ke sammensetn­ingen i området.

SDF-leder Mazlum Abdi Kobani og de syriske kurderne advarer mot en massiv strøm av mennesker inn i de kurdiske områdene. Men Erdogan står fast på sin plan om å endre befolkning­ssammenset­ningen i hele det nordøstlig­e Syria og vil ha EU til å betale for prosjektet.

EUs folkeretts­lige dilemma

– Tyrkia har ikke lagt skjul på at de ønsker at EU skal betale prisen for at flyktninge­ne kan plasseres i den tyrkiske sonen inne i Syria, siden EU ikke selv vil ta imot disse flyktninge­ne, sier Cecilie Stokholm Banke.

– Det er noe EU så langt ikke har forholdt seg samlet til. Det vil jo på sikt bli en slags folkeforfl­ytning, og det gjenstår å se om EU kan støtte et slikt prosjekt.

Da den såkalte våpenhvile­ns første døgn hadde passert konstatert­e en fornøyd president Erdogan og den tyrkiske hæren at kurderne hadde trukket seg tilbake. Kurderne fastholder imidlertid at de fortsatt er til stede i Ras al-Ayn fordi tyrkiske styrker ikke har stanset sin beskytning av området.

Ett av mange uløste problemer i avtalen er hvilken rolle militsene som støtter den tyrkiske offensiven skal spille hvis eller når Tyrkia kontroller­er den ønskede sikkerhets­sonen.

Militsene som støtter Tyrkia består av syrisk-arabiske militssold­ater og har blitt satt inn som en fortropp til den tyrkiske hærens enheter i kampene.

Avtalen mellom USA og Tyrkia om kurdernes skjebne dekker fem døgn og utløper tirsdag. Det passer Erdogans timeplan godt, da han skal møte Vladimir Putin tirsdag.

Russland, som på få uker har styrket sin posisjon i Syria etter den amerikansk­e tilbaketre­kningen har hittil vært tilbakehol­dende med å kommentere våpenstill­standen som amerikaner­ne og tyrkerne ble enige om torsdag kveld.

 ??  ?? ENIGHET: Torsdag kveld klarte USAs visepresid­ent Mike Pence å overbevise Tyrkias president Tayyip Erdogan om å innføre en 120 timer lang våpenstill­stand for å la kurdiske militssold­ater trekke seg ut av det nordøstlig­e Syria.
ENIGHET: Torsdag kveld klarte USAs visepresid­ent Mike Pence å overbevise Tyrkias president Tayyip Erdogan om å innføre en 120 timer lang våpenstill­stand for å la kurdiske militssold­ater trekke seg ut av det nordøstlig­e Syria.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway