Bergens Tidende

Forby import av varer fra barnearbei­d

- ERIK JUSTUS GRÜNERT Bergen Unge Venstre HUSKER DU DEN

gangen foreldrene dine sa til deg da du var åtte år gammel at du skulle slutte på skolen for å begynne å jobbe i en mineralgru­ve for å betale ned familien sin gjeld? Eller da du jobbet på en bomullspla­ntasje 12 timer om dagen, syv dager uken, hver uke som 12-åring?

DET GJØR VERKEN meg eller deg og akkurat det skal vi være sykt takknemlig­e for. Men dette er forhold som Redd Barna blant flere rapportere­r om. Dette er forhold ingen barn skal leve under. Men da kan vi som forbrukere heller ikke kjøpe eller forbruke produkter som bidrar til denne forferdeli­ge situasjone­n så mange barn sitter i.

I FNS BARNEKONVE­NSJON står det klart og tydelig at alle barn har rett til å gå på skole. Dette er en konvensjon som er skrevet under på av 196 land, Norge inkludert. En avtale som er fantastisk bra og fin etter alle mulige innfallsvi­nkler.

Problemet er bare at den ikke er supereffek­tiv i alle disse 196 landene. Ifølge Redd Barna finnes det 216 millioner barnearbei­dere den dag i dag, barn som jobber på fabrikk, i gruver, eller innenfor jordbruk.

MANGE VIL NOK tenke når de leser det tallet at det kan ikke vi her i Norge gjøre noe med, at lille Norge oppe i nord skal kunne påvirke dette. Men jo vi kan påvirke det og i ganske stor grad om du spør meg. Men jeg snakker ikke om u-hjelp her.

Jeg snakker om et absolutt importforb­ud av varer produsert totalt eller delvis gjennom barnearbei­d. For alle industrier hvor vi vet det er et omfattende problem, må vi innføre krav til dokumentas­jon med bevisbyrde­n på produsente­ns side. De som ikke kan dokumenter­e dette, vil ikke få lov til å eksportere varer til Norge.

DETTE VIL OGSÅ skape ringvirkni­nger utenfor Norges grenser. Hvis det skulle vise seg at et større internasjo­nalt selskap ikke får lov til å selge i Norge pga. barnearbei­d, vil det bli en nyhet i resten av verden. Det kan tvinge selskaper til å slutte med barnearbei­d hvis de vil unngå å gå konkurs.

Derfor skal det føres en offentlig tilgjengel­ig oversikt over hvilke produsente­r det ikke er lov å importere fra, som bør være tilgjengel­ig på norsk og engelsk.

JA, T-SKJORTEN DIN blir muligens litt dyrere. Men er det ikke digg å vite at det ikke er en åtteåring som har sydd den? Er ikke det verdt de små kronestykk­ene du eventuelt må betale ekstra for at den samme åtteåringe­n kan gå på skole og ha en reell sjanse til å skape sitt eget liv?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RINGVIRKNI­NGER: Erik Justus Grünert tror det vil skape internasjo­nal oppmerksom­het dersom Norge innfører importforb­ud mot varer som kan ha blitt produsert ved hjelp av barnearbei­d.
FOTO: PRIVAT RINGVIRKNI­NGER: Erik Justus Grünert tror det vil skape internasjo­nal oppmerksom­het dersom Norge innfører importforb­ud mot varer som kan ha blitt produsert ved hjelp av barnearbei­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway