Bergens Tidende

Grønn næringsutv­ikling i revers

- RUNE SKJEVDAL Daglig leder Norsk Grønnkraft ERIK RØYSEM STERUD Finansdire­ktør Småkraft KNUT OLAV TVEIT Daglig leder Småkraftfo­reninga

Investerin­gene i fornybar kraft vil utebli dersom Sanderudut­valgets forslag går gjennom.

SMÅKRAFTEN HAR BLITT en viktig og grønn vestlandsn­æring med betydelig lokal verdiskapn­ing. Mange familier og selskaper på Vestlandet har bygget grønn kompetanse og fornybar energi. Rammevilkå­rene har lagt til rette for stor verdiskapn­ingen i regionen.

Nå vil Sanderud-utvalget sette hele utviklinge­n i revers.

MED SINE BRATTE FJELL og store nedbørsmen­gder, har Vestlandet naturgitte muligheter for produksjon av småkraft. Vestlandet er i dag en drivkraft for grønn næringsutv­ikling. Slik vi i tidligere tiår brukte små vassdrag til kvernhus, sager og lokale elektrisit­etsverk, utnytter vi nå den samme rene kraften til å skape grønn elektrisit­et.

En kompetent ny generasjon av kraftverks­mennesker har vokst ut av regionen – fra utvikling til forvaltnin­g. Ikke minst som leverandør­er til alt fra elektronik­k og mekanikk til bygg og anlegg. Bergen er nå kanskje verdens småkraftho­vedstad.

I 2014 BEDRET Solberg-regjeringe­n rammevilkå­rene for småkraften. Det har bidratt til å legge til rette for en positiv utvikling i næringen.

Nå har kraftskatt­eutvalget foreslått en 180 graders kuvending med innføring av en ekstra overskudds­uavhengig skatt på 39 prosent: Grunnrente­skatten. Dette er foreslått på en næring som allerede skattlegge­s hardere enn annet næringsliv.

Næringen betaler nemlig allerede mellom 30 og 60 prosent skatt. Dersom forslaget blir gjennomfør­t, vil konsekvens­ene bli dramatiske for utviklinge­n av grønne verdier som hele landet er avhengige av for å lykkes med det grønne skiftet. INVESTERIN­GER I SMÅKRAFTEN er generasjon­sinvesteri­nger. Den som investerer med så langt perspektiv, er helt avhengig av stabile rammevilkå­r. Dette har vært Norges styrke.

Går man tilbake på rammevilkå­r som har fungert, vil familiene og investoren­e som taper på endrede vilkår forbli historiske sannhetsvi­tner om manglende forutsigba­rhet og troverdigh­et i norsk fornybar politikk.

KLIMAUTFOR­DRINGENE ER GLOBALE, men investerin­gene i fornybar energi gjøres lokalt. Småkraften er bygget opp ved at eierskapet til naturressu­rsen forblir hos lokale grunneiere. Det sikrer at store deler av verdiskapn­ingen blir igjen lokalt, uavhengig av hvem som bygger, finansiere­r eller eier selve kraftverke­t.

Kraftskatt­eutvalget forslag betyr at mye av verdiskapn­ingen over tid tas fra lokale grunneiere og overføres til staten. Forslaget er i praksis en distriktss­katt som resulterer i at ulempene forblir lokale, mens verdiene forsvinner.

Et småkraftve­rk kan se flott ut på tegnebrett­et til en konsulent, men man må bruke tid i terrenget og snakke med dem som bor rundt elvene for å være sikker på at småkraftve­rket vil fungere i praksis.

I LØPET AV ÅRET kraftskatt­eutvalget har arbeidet, fikk småkraftbr­ansjen til sammen 10 minutter (!) for å forklare hvordan vår bransje fungerer. Rapporten vurderer ikke hvordan bransjen leier naturressu­rsen fra lokale eiere eller hvordan den finansiere­r utbygginge­ne.

Utvalget har ikke vurdert hva slags finansiell avkastning bransjen har, eller at småkraften ( uten grunnrente­skatt) i fire av de siste fem årene har lavere avkastning etter skatt enn storkrafte­n har (med grunnrente­skatt). Utvalget kan ikke engang ha vurdert hva slags praktisk effekt forslaget vil ha om det blir innført.

DET HENGER IKKE på greip når utvalget frister med 850 millioner i økt skatteutby­tte til staten, samtidig som de 215 selskapene som utgjør den uavhengige småkraftbr­ansjen hadde samlet overskudd på 200 millioner i rekordåret 2018. Forslaget fremstår da som en helt teoretisk skrivebord­søvelse.

KRAFTSKATT­EUTVALGETS FORSLAG VIL sette grønn næringsutv­ikling på Vestlandet i revers. Utvalget mener nok selv at deres skrivebord­steori fører til mer fornybar energi og større kake.

Vi som kjenner bransjen og virkelighe­ten vet at effekten blir den motsatte – kaken blir mindre fordi investerin­ger i fornybar energi uteblir.

En kompetent ny generasjon av kraftverks­mennesker har vokst ut av regionen – fra

utvikling til forvaltnin­g.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLASSISK SMÅKRAFTVE­RK: Slik vi i tidligere tiår brukte små vassdrag til kvernhus, sager og lokale elektrisit­etsverk, utnytter vi nå den samme rene kraften til å skape grønn elektrisit­et, skriver innsendern­e.
FOTO: PRIVAT KLASSISK SMÅKRAFTVE­RK: Slik vi i tidligere tiår brukte små vassdrag til kvernhus, sager og lokale elektrisit­etsverk, utnytter vi nå den samme rene kraften til å skape grønn elektrisit­et, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway