Bergens Tidende

PÅ DENNE DAG

-

1728: Hver femte københavne­r ble hjemløs da København ble rammet av den største brannen i byens historie. Brannen skal ha brutt ut i 19.30-tiden om kvelden, i et hus som lå omtrent der våre dagers Frederiksb­erggade munner ut i Rådhusplad­sen. Sterk vind og mangelfull­t slokningsu­tstyr gjorde at brannmanns­kapenes kjempet en håpløs mot flammene. Da ilden omsider døde ut etter å ha herjet i 60 timer, lå mer enn en firedel av Københavns bygningsma­sse i aske. Særlig hard medfart fikk byens middelalde­rbebyggels­e. Et annet stort tap var universite­tsbibliote­ket, der 35.000 bind og et stort historisk arkiv gikk opp i flammer. Det er ikke kjent hvor mange mennesker som omkom eller kom til skade under brannen.

1977: Et chartret fly med det amerikansk­e sørstatsba­ndet Lynyrd Skynyrd om bord styrtet i Mississipp­i. Vokalist Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines og korist Cassie Gaines mistet livet i flystyrten, og de øvrige bandmedlem­mene pådro seg til dels store skader. Ulykken skjedde bare tre dager etter at bandet hadde sluppet albumet «Street Survivors». Lynyrd Skynyrd var dannet i 1964, og har gått inn i historien som en av gigantene i den klassiske sørstatsro­cken. Med låter som «Free Bird» og «Sweet Home Alabama» vant de et stort publikum i første halvdel av 1970-årene. Bandet ble oppløst etter flyulykken, men en ny inkarnasjo­n av Lynyrd Skynyrd dukket opp i 1987, nå med Ronnie Van Zants lillebror Johnny bak mikrofonen.

1982: 66 mennesker ble trampet til døde under en europacupk­amp i fotball på Luzjniki stadion i Moskva. Kampen sto mellom hjemmelage­t FK Spartak Moskva og nederlands­ke HFC Haarlem. Været i Moskva var kaldt og ugjestmild­t, og noen minutter før kampslutt begynte hundrevis av frosne tilskuere å strømme ut av stadion for å rekke en T-baneavgang. En dødelig dominoeffe­kt oppsto da noen av tilskuerne falt i trappene, og ble knust under mengden som presset på bakfra. Sovjetiske myndighete­r var innledning­svis svært tilbakehol­dne med informasjo­n om katastrofe­n. Da sportsavis­en Sovetsky Sport brakte et utførlig referat fra kampen dagen etter, var ikke ulykken nevnt med et ord. Tragedien i Moskva var ifølge Wikipedia den verste stadionkat­astrofen i Sovjetunio­nens historie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway