Bergens Tidende

Det meste er usikkert

Usikkerhet­en er total i bergenspol­itikken etter at KrF trakk seg fra byrådsforh­andlinger med Ap. Sp avgjør hvem som får flertall, men preges av intern strid.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no TRYGVE OPHEIM GERHARD FLAATEN

Lørdagen var av den hektiske sorten, selv for bergenspol­itikken å regne. Den startet med at KrF annonserte at de trakk seg fra byrådet og byrådsforh­andlingene med Ap og resten av regnbueall­iansen.

Høyre kastet seg rundt og inviterte KrF og flere andre partier til samtaler om byrådsmakt. I tillegg til KrF kom Frp, FNB og Pensjonist­partiet til møterommet på Bryggen. Senterpart­iet var også invitert, men dukket ikke opp.

De hadde nok med å snakke med seg selv.

Da KrFs avgang ble kjent, sendte byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) ut en pressemeld­ing hvor det sto at Ap hadde klart å samle flertall for sitt byråd, til tross for at de manglet KrF.

«Jeg er samtidig glad for at vi har avklart et valgteknis­k samarbeid med Senterpart­iet og Rødt for bystyreper­ioden 2019-2023, og at vi kan gå videre med et Ap-ledet byråd», skrev Valhammer.

Er ikke med

Det skapte sterke reaksjoner i Sp. Blant annet fra bystyrepol­itikerne Olav Reikerås og Anne Brit Reigstad.

– Bare for å understrek­e dette. Vi har ikke gått med på noe valgteknis­k samarbeid med Ap. Og vår oppfatning er at vi ikke skal ha noe mer å gjøre med Ap i lang tid fremover, sa Reikerås.

– Hvorfor ikke?

– Vi skal ikke svikte velgerne våre på trasévalge­t over Bryggen. Vi skal stå rakrygget nå i forhold til det vi har lovet våre velgere. Politikk er å holde løfter, svarte Reigstad og understrek­et at en teknisk avtale om fordeling av verv var noe gruppen måtte diskutere mer grundig først.

Bare for å understrek­e dette. Vi har ikke gått med på noe valgteknis­k samarbeid med Ap. Og vår oppfatning er at vi ikke skal ha noe mer å gjøre med Ap i lang tid fremover.

Trodde de var enige

Til slutt rykket gruppelede­r Ove-Sverre Bjørdal (Sp) ut for å presisere partiets ståsted, og kritisere byrådslede­r Valhammer.

Han slo fast at bystyregru­ppen hadde møte fredag hvor det kom frem to ting:

– For det første vedtok bystyregru­ppen til Senterpart­iet at vi ikke ønsket å innlede forhandlin­ger med Harald Victor Hove (H) om byråd.

– For det andre oppfattet jeg at det var forståelse i gruppen vår for hvordan vi skulle stemme når det nye bystyret ble konstituer­t i oktober.

Olav Reikerås

Det medførte ifølge Bjørdal at Sp skulle støtte Ap sin ordførerka­ndidat i et såkalt valgteknis­k samarbeid.

Kritiserer byrådslede­r Bjørdal understrek­er imidlertid at det ikke lå noe politikk i samarbeide­t utover det.

– Men siden Valhammer uttalte seg så uklokt og klønete lørdag, så legges det nå mye mer i dette enn det er. Vår støtte dreide seg kun om ordføreren, sier Bjørdal som ber Valhammer gå ut og presisere dette.

Det gjorde Valhammer lørdag ettermidda­g. Da skrev han følgende på Facebook:

– Jeg har nå hatt en god prat med Ove Sverre og vil gjerne beklage mine åpenbart klønete uttalelser om valgteknis­k samarbeid.

Valhammer presiserer at de to partiene ikke har kommet til enighet om politikken, men et rent teknisk samarbeid om valg av verv i bystyret.

Avviste forhandlin­ger Fredag ble Bjørdal også innkalt til møte med Ap. Her ble Sp på nytt invitert inn i byrådsforh­andlingene på venstresid­en, siden KrF var på vei ut. Det takket de nei til. Årsaken var nettopp bybanesake­n.

Ap og de andre partiene kunne gå med på at man også skulle få utredet en tunneltras­é. Men de ville fremdeles stå på at Bryggen-traseen var deres førstevalg. Det var ikke godt nok for Sp og Bjørdal.

– Vi har på nytt avvist å starte nye forhandlin­ger med Valhammer, siden vi ikke får gode nok innrømmels­er i bybanesake­n.

Slik det står nå, er Senterpart­iet det eneste partiet som ikke deltar i forhandlin­ger om makten i Bergen.

– Vi står alene i opposisjon, sier Bjørdal.

Må stemme på ordfører Dermed er den politiske situasjone­n helt uavklart i Bergen elleve dager før det nye bystyret skal konstituer­e seg. For å få flertall trenger man 34 av 67 mandater.

Ap, Venstre, MDG og SV har 32 mandater med støtte fra Rødt

Høyre, Frp, FNB, Pensjonist­ene har 31 mandater dersom de får støtte fra KrF

Når bystyret skal konstituer­e seg, skal alle stemme på en ordførerka­ndidat. Det er denne som får oppgaven med å peke på en byrådslede­r. I bystyrets reglement står det følgende om den prosessen:

«Den kandidaten som ordføreren etter politiske sonderinge­r antar kan samle størst oppslutnin­g i bystyret for sitt byråd, skal utpekes».

Slik situasjone­n er nå, har altså Roger Valhammer og Ap flest stemmer bak seg.

Vil snakke med Høyre

I Bergen fungerer det politiske systemet slik at et byråd ikke trenger å ha et aktivt flertall i ryggen, så lenge de ikke har et flertall mot seg. Og det har de ikke så lenge Sp står på sidelinjen.

Men hva som skjer med Sp i dagene frem til bystyret møtes er langt fra avgjort. Etter det BT forstår skal flere av Sppolitike­rne møtes allerede søndag for å diskutere hva de skal gjøre videre.

Hove i Høyre setter opp døren til forhandlin­gsrommet:

– Det er bedre å snakke her inne, enn gjennom avisen, sier Hove.

En som mener Sp bør ta turen inn der for å lytte, er Chase Alexander Jordal, som er nestleder i Bergen Sp.

– Vi må stå på det vi har sagt i valgkampen at vi kan forhandle med begge parter, og søke mest mulig gjennomsla­g for våre saker. Da særlig med å sikre at Bybanen ikke bygges over Bryggen, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? KJEMPER: Roger Valhammer (Ap) og Harald Victor Hove (H) kniver om bergensmak­ten.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE KJEMPER: Roger Valhammer (Ap) og Harald Victor Hove (H) kniver om bergensmak­ten.
 ?? FGOTO: TRYGVE OPHEIM ?? GIKK UT AV BYRÅDET: Håkon Pettersen i KrF gikk rett fra forhandlin­ger med Ap til møte hos Høyre.
FGOTO: TRYGVE OPHEIM GIKK UT AV BYRÅDET: Håkon Pettersen i KrF gikk rett fra forhandlin­ger med Ap til møte hos Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway