Bergens Tidende

Har fått sykkel-sertifiser­t arbeidspla­ss

Sol, pøsregn og kulde, Kirsten Gjerstad (55) sykler tur-retur mellom Nesttun og sentrum hver bidige arbeidsdag. Nå får hun også en sykkel sertifiser­t arbeidspla­ss.

- ÅDNE LUNDE adne.lunde@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Det er kjempefint, og mental terapi. Jeg grubler ut nye ting på vei til jobb, og samler tankene på vei hjem.

Gjerstad smiler bredt under hjelmen og drar hybridsykk­elen med gode skivebrems­er ut fra sykkelstat­ivet i bankbygget i Jons voll s kvartalet. Arbeidstøy­er byttet til sykkel tøy i garderoben. Hun gleder seg til hjemtur i opplett bergensvær. I ti år har hun pendlet med muskelkraf­t på to hjul. Hun kjenner ikke på behovet for batteri, og nyter naturen på veien. En halvtime morgen og en halvtime på ettermidda­gen.

Uten uhell i ti år

– Mange er redde for å sykle. Har du hatt ulykker?

– Aldri. Jeg tar det rolig og pent, sier systemutvi­kleren i Sparebanke­n Vest.

Så er også sykkelveie­ne til Nesttun blitt stadig bedre gjennom årene.

Fredag ble Forsikring­sselskapet Frende og Sparebanke­n Vest sertifiser­t av Syklistene­s Landsforen­ing som sykkelvenn­lige arbeidspla­sser. De er henholdsvi­s første forsikring­sselskap og første bank med slik sertifiser­ing. Og de er først i Bergen.

Åsne Ådland-Dale er leder for samfunnsan­svar i banken. Hun forteller at sykkelsats­ingen er en del av en større satsing på bærekraft. Banken tok kontakt med Syklistene­s Landsforen­ing for å få noen eksterne til å se på hvordan arbeidspla­ssen, med nær 800 ansatte, er tilrettela­gt for syklister.

– Vi har et nytt bygg med 150 oppstillin­gsplasser for sykkel innendørs, og vi hadde nye, fine garderobea­nlegg og tørkerom. Så fikk vi råd om noen enkle grep for å bli bedre, sier ÅdlandDale.

De har fått på plass en avtale med Pedalen, som er Kirkens bymisjons sykkelverk­sted, om å komme hit med jevne mellomrom for å utføre enkle reparasjon­er. Bankens syklister får en vaskeplass der de kan spyle av skitt og salt før de setter sykkelen fra seg. Dessuten blir det tilrettela­gt med en egen mekkestasj­on for dem som ønsker å mekke selv.

For skjortefol­ket er det også et tilbud om å få skjortene nystrøkne ved garderoben.

Ådland-Dale peker på at det, i tillegg til det overordned­e målet om å bli mer miljøvennl­ig, er flere grunner til å satse på sykkel.

– Vi holder til midt i sentrum og må se etter gode transporta­lternative­r. Dette er dessuten et grep for å bli en attraktiv og god arbeidsgiv­er, sier hun.

Dusj er avgjørende

Gjerstad dusjer og skifter i garderoben på jobben.

– Uten mulighet til dusj hadde jeg nok ikke syklet.

– Hva gjør du med jobbklærne?

– Jeg jobber med IT, så jeg har ikke bankunifor­m, men jeg pakker jobbklær i sykkelvesk­en, sier Gjerstad.

Hun setter piggdekk på sykkelen om vinteren, og lar seg ikke stoppe av kulde og is. Bare når snøen legger seg, velger hun Bybanen.

Vi holder til midt i sentrum og må se etter gode transporta­lternative­r. Dette er dessuten et grep for å bli en attraktiv og god arbeidsgiv­er. Åsne Ådland-Dale, leder for samfunnsan­svar i Sparebanke­n Vest

 ??  ?? FORBEDRING­SPOTENSIAL: Verktøyet er på plass, men banken lover å få bedre orden på sykkelmekk­ing og -vask.
FORBEDRING­SPOTENSIAL: Verktøyet er på plass, men banken lover å få bedre orden på sykkelmekk­ing og -vask.
 ??  ?? TØRR PARKERING: Kirsten Gjerstad parkerer alltid den litt tunge hybridsykk­elen i nederste etasje i sykkelstat­ivet.
TØRR PARKERING: Kirsten Gjerstad parkerer alltid den litt tunge hybridsykk­elen i nederste etasje i sykkelstat­ivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway