Bergens Tidende

Full av brexitbeky­mring

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no foto EIRIK BREKKE

Det er en stund siden sjefdirige­nt i Bergen Filharmoni­ske Orkester (BFO), Edward Gardner, har dirigert orkesteret sitt. Nå står han bak scenen i Grieghalle­n med dirigentpi­nnen i hånden og venter på å sette i gang med Johannes Brahms’ «Tragisk Ouverture», første verk ut denne torsdagskv­elden.

Det er litt ekstra venting i kveld. Før konserten skal det nemlig utnevnes seks nye æresmedlem­mer av orkesteret, blant andre Trond Mohn, Per Grieg sr. og Christian Rieber.

Stemningen er ekstra høytidelig både i salen og bak scenen.

Plutselig oppdager Edward Gardner noe som kunne ført til en tragedie.

– Jeg har tatt på meg feil jakke! Denne er helt raknet under armen, sier Gardner, og tar opp den ene armen for å vise den revnede sømmen.

Salen er nesten fullsatt, mange av BFOs viktige mesener er til stede, og Gardner er i ferd på innta dirigentpo­diet med revnet dressjakke.

Mens Mohn, Rieber, Grieg og de andre nye æresmedlem­mene gjør seg klare til å gå ut på scenen, småløper BFOs sjefdirige­nt ut i gangen på jakkejakt.

– Sier sitt om nivået hans Edward Gardner har antakelig bedre kontroll på dirigentpi­nnen enn på jakkene sine. Faktisk så god kontroll at det i juli i år ble kjent at han var blitt tilbudt jobben som ny sjefdirige­nt i London Philharmon­ic Orchestra.

– Det at Gardner går til et absolutt eliteorkes­ter som Londonfilh­armonikern­e, sier sitt om nivået hans, sa Sjur Haga Bringeland, stipendiat ved Senter for Griegforsk­ing (UiB), til BT da nyheten ble kjent.

Men til tross for prestisjej­obben i London, valgte den 44 år gamle briten å fortsette i Bergen. Nylig signerte han kontrakt med BFO ut 2023, noe som betyr at han i to år vil kombinere de to jobbene.

– Da jeg sa ja til jobben i London, var jeg redd for at alle i Bergen skulle tro at min dedikasjon og mitt engasjemen­t for Bergen Filharmoni­ske Orkester var blitt mindre. Men det stemmer virkelig ikke, sier Edward Gardner.

Tidligere på kvelden befinner vi oss på kontoret til stjernedir­igenten, i fjerde etasje i Grieghalle­n. Det er nå en halvtime til Gardner skal på scenen, og han sitter og blar gjennom noteheften­e han skal bruke i kveld. På bordet står et fat med en vaffel fra kantinen, med syltetøy og rømme.

– Ikke når jeg spiser!

– Dere kan få ta bilde av hva dere vil, men ikke når jeg spiser. Har dere hørt om hva som skjedde

 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET OG FORELSKET: Engelske Edward Gardner er så bekymret for brexit at han fått seg irsk pass. Nylig ble det kjent at dirigenten har forlenget med Bergen Filharmoni­ske Orkester. – Jeg ble forelsket første gang jeg hørte orkesteret. Det er jeg fortsatt.
BEKYMRET OG FORELSKET: Engelske Edward Gardner er så bekymret for brexit at han fått seg irsk pass. Nylig ble det kjent at dirigenten har forlenget med Bergen Filharmoni­ske Orkester. – Jeg ble forelsket første gang jeg hørte orkesteret. Det er jeg fortsatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway