Bergens Tidende

Gikk fra dør til dør for jentene

Miu Moberg (10) og Sia Johanna Høgøy Rivas (9) samlet inn penger til TV-aksjonen søndag.

- hilde.heian@bt.no

De to venninnene som går i 5. klasse, leverte inn bøssen sin på Frivillig sentralen på Møhlenpris søndag kveld. Da hadde jentene ringt på dører på Møhlenpris sammen med Camilla Høgøy Helleseth, som er moren til Sia Johanna.

– Vi fikk inn mange penger, men noen var ganske frekke. De sa «Nei, jeg bryr meg ikke, jeg vil ikke gi.» Det er ganske frekt fordi det går til en god sak, sier Miu Moberg. – Var dette voksne folk?

– Ja, de ville ikke slippe oss inn, det skjedde et par ganger, forteller hun.

– Hvorfor er dere bøssebærer­e?

– Fordi vi tenker på de jentene som ikke får gå på skole, og som ingen bryr seg om, sier Sia Johanna Høgøy Rivas.

De forteller at de har lært om dette på skolen. Hvordan det er å være kvinne, og hvordan det er å være født med skader, eller inn i en fattig familie. Jentene har også fått vite hvordan det er å bo i en flyktningl­eir.

– Urettferdi­g

– Mange kvinner lever på mannen sine penger og får ikke bestemme. Det er urettferdi­g at de ikke skal få de rettighete­ne som menn har. De har ikke valgt at de er jenter, sier Miu.

Jentene tror de har samlet inn i alle fall tusen kroner.

– Det var en dame som både ga penger til aksjonen og sjokolade til oss. Hun sa vi var veldig flinke. Jeg tenker vi har gjort en ganske god jobb, sier Sia Johanna.

Full dekning

Fylkeslede­r Marthe Jansen i Hordaland forteller at de har hatt full bøssebærer­dekning.

– Totalt i fylket er det cirka 6500 bøssebærer­e, mens 3000 av dem er i Bergen. Jeg har bare hørt om fire ledige ruter i Bergen, så det høres veldig bra ut. Vi vet ikke noe om innsamling­sresultate­t før ved 23-tiden søndag kveld, men målet vårt var at alle skulle få mulighet til å gi, sier Jansen.

Årets TV-aksjon går til Care som er en av verdens største hjelpeorga­nisasjoner.

– 400.000 kvinner skal få mulighet til å tjene penger ved å skape egne arbeidspla­sser via spare- og lånegruppe­r. Jenter og kvinner skal få bestemme over sin egen kropp. Aksjonen handler også om å få kvinners stemmer hørt, sier fylkeslede­ren i Hordaland.

 ?? FOTO: HILDE HEIAN ?? FORNØYDE: Miu Moberg (til v.) og Sia Johanna Høgøy Rivas tror de samlet inn i alle fall tusen kroner søndag.
FOTO: HILDE HEIAN FORNØYDE: Miu Moberg (til v.) og Sia Johanna Høgøy Rivas tror de samlet inn i alle fall tusen kroner søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway