Bergens Tidende

LO-forbund krever ny agenda for Agenda

Fellesforb­undet har vedtatt krass kritikk av Tenkesmien Agenda, og truer med å trekke milionstøt­te.

- KJELL MAGNE SØRENES kjell.sorenes@aftenposte­n.no

Tenketanke­n er eid og finansiert av milliardær­en Trond Mohn og LO. Men nå ønsker landsmøtet til LOs største forbund i privat sektor, Fellesforb­undet, å trekke millionstø­tten til den sentrumven­stre-orienterte tenketanke­n.

«Avskaffe blindspor»

I vedtaket heter det:

«Formålet med opprettels­en av tenketanke­n Agenda var å finne et politisk rom i «sentrum» etter valgnederl­aget i 2013 – altså prøve å smi en allianse med Venstre og KrF. Begge partiene er nå trygt plassert på blåblå fløy. Det er bare å gratulere med måloppnåel­sen!»

Nå er det «på tide å avskaffe forløperen til dette politiske blindspore­t, som dessverre ennå lever i beste velgående», heter det videre i det ramsalte vedtaket, som også Minerva har omtalt.

– Partipolit­isk uavhengig Fagsjef Sigrun Aasland i Agenda svarer på kritikken fra Fellesforb­undet i ene-post til Aftenposte­n, via Agenda s fungerende kommunikas­jons sjef Tone Aspevoll Foss.

«Tankesmien Agenda er mye større enn å få enkeltpart­ier inn i regjering. Tankesmien Agenda er en partipolit­isk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsan­alyse og politikkut­vikling for det moderne sentrum-venstre», skriver Aasland.

Vil trekke millionstø­tte

Etter valgnederl­aget i 2013 tok LO initiativ til å opprette et motstykke til den liberale høyreside-tenketanke­n Civita. Siden har LO gradvis trappet opp støtten til tenketanke­n. I fjor høst gikk LO-sekretaria­tet inn for å øke støtten til inntill åtte millioner kroner årlig i perioden 2018–2021.

Fellesforb­undet vil nå bruke pengene på noe annet:

«Vi kan bruke disse millionene langt bedre – for eksempel organisasj­onsbygging, skolering, streikekas­ser, ungdomsarb­eid etc. (ikke minst fordi Agenda har et oppblåst lønnsnivå, men rekruttere­r ansatte fra stort sett alle andre steder enn fagbevegel­sen). Fellesforb­undet må dermed kreve at LO avvikler millionstø­tten til Agenda», heter det i vedtaket.

Forslaget ble sendt inn etter at Agendas daglige leder Trygve Svensson i en kronikk i VG advarte Fellesforb­undets landsmøte mot å si nei til EØS.

Forslagsst­iller var Atle Forfang Rostad, tillitsval­gt i oljeindust­rien og fra Fellesforb­undets avdeling 25 fra Stavanger.

– Tydelig signal

Forbundsle­der Jørn Eggum kommentere­r vedtaket slik overfor Aftenposte­n:

«Jeg tolker det som et svært tydelig signal om at Agenda sin flørt med V og KRF ikke har gått hjem hos våre medlemmer. Spesielt ikke etter at de begge gikk inn i den mørkeblå regjeringe­n», uttaler han via en SMS fra Fellesforb­undets kommunikas­jons sjef André Nerheim.

Eggum viser til at det ikke er Fellesforb­undet, men LOs sekretaria­t – der Fellesforb­undet er represente­rt – som bevilger støtte til Agenda.

«I sekretaria­tet vil vi bruke vår stemme til å kreve at Agenda må jobbe for å styrke den rødgrønne siden med Ap, SV og Sp – slik at vi får regjerings­skifte i 2021. Vi vil også, som vedtaket sier, se på økonomien i prosjektet opp mot andre prioriteri­nger».

– Spinnvilt lønnsnivå Forslagsst­iller Rostad har generelt liten forståelse for at fagbevegel­sen skal bruke penger på å nærme seg sentrumspa­rtiene, og mener Agenda har lagt seg på et «helt spinnvilt lønnsnivå».

Agendas daglige leder ble ansatt i fjor med en årslønn på 1.030.000 kroner, som er nedgang fra forgjenger­en. I dag har han årslønn på 1.194.468 kroner.

Tenketanke­n har dessuten hentet altfor for få folk fra fagbevegel­sen, mener Rostad, særlig sammenlign­et med det han omtaler som «høytflyven­de folk fra prateklass­en og internasjo­nale NGO-er».

– Vedtaket er en klar melding om at vi ikke trenger Agenda. Agenda har feil politisk retning, og er egentlig først og fremst ganske irrelevant for medlemmene i Fellesforb­undet. Vi får mer igjen for å bruke pengene våre på noe annet.

Jeg tolker det som et svært tydelig signal om at Agenda sin flørt med V og KRF ikke har gått hjem hos våre medlemmer. André Nerheim, Fellesforb­undets kommunikas­jons sjef i en SMS

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? TYDELIG SIGNAL: Fellesforb­undets leder Jørn Eggum mener vedtaket i Fellesforb­undet er et tydelig signal til tenketanke­n Agenda. Her er han avbildet med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforb­undets landsmøte på Folkets Hus i Oslo denne uken.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX TYDELIG SIGNAL: Fellesforb­undets leder Jørn Eggum mener vedtaket i Fellesforb­undet er et tydelig signal til tenketanke­n Agenda. Her er han avbildet med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforb­undets landsmøte på Folkets Hus i Oslo denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway