Bergens Tidende

Frida Nossen trener ofte på tom mage. Denne maten bør du få i deg før trening

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER foto TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND

Rumler magen på vei til trening? Ekspertene hjelper deg å velge riktig mat.

Står opp klokken 05.30

Frida Nossen (28) trener ofte på tom mage om morgenen.

– Jeg har tidligere prøvd å spise frokost før trening, men har opplevd å føle meg litt full i magen.

De siste årene har hun derfor hatt samme rutine knyttet til treningsøk­tene. Hun står opp når klokken ringer 05.30, tar på seg treningskl­ærne og setter på kaffetrakt­eren.

Trening på tom mage

– Jeg er sjelden sulten klokken fem og seks. Men jeg drikker alltid én kopp kaffe før trening. Jeg føler at jeg blir litt klarere av det, sier hun.

Men hva bør man egentlig spise før trening, og når er det lurest å innta maten? Og er er det egentlig farlig å trene på tom mage?

Nei, mener klinisk ernæringsf­ysiolog Tine Sundfør. Særlig ikke om man trener med moderat intensitet.

– Mange tenker at man forbrenner mer fett av å trene på tom mage, men det er en begrenset sannhet, sier hun og forklarer:

Kroppen henter litt mer energi fra fettlagren­e våre. Men med mindre karbohydra­ter tilgjengel­ig, vil du ikke klare å holde like høy intensitet under økten som om du hadde spist litt først.

Dette kan du hive i deg

Som regel bør man spise én til tre timer før trening, sier klinisk ernæringsf­ysiolog Cathrine Borchseniu­s, daglig leder for bramat.no:

– Da rekker kroppen å fordøye maten, og musklene kan nyttiggjør­e seg av næringen under økten.

Men det er ikke alltid like lett å få til i en hektisk hverdag. Kanskje rekker man ikke å spise en stor frokost før trening, eller så begynner magen å rumle på veien fra jobb til treningsse­nteret fordi man ikke har spist noe etter lunsj. Hva bør man da få i seg?

Om en må spise mellom 10 og 30 minutter før trening, rekker ikke kroppen å absorbere alle næringssto­ffene fra maten. Blir du akutt sulten, bør du derfor få i deg noe lett fordøyelig, råder Sundfør.

Ernæringsf­ysiologene foreslår: Smoothie

Yoghurt med korn eller frukt Havregrøt

Juice Grovt/mellomgrov­t brød med pålegg

Banan Energibar/müslibar

Kaffe før trening

Skal man gå for noe fast, bør man for eksempel velge en banan fremfor en energibar da denne absorberes lettere. Men flytende næring tas raskest opp i kroppen, påpeker Sundfør:

– Ikke velg væske med for høyt sukkerinnh­old. Da vil sukkeret absorberes langsommer­e. For eksempel kan man ha med en svak blanding av eplejuice eller saft og vann under treningsøk­ten.

Ifølge Sundfør er det heller ingenting i veien for å drikke en kopp kaffe kort tid før trening om man føler seg slapp, slik Nossen gjør. Men dette bør man unngå om man ikke drikker det til vanlig.

– Det finnes en del forskning som har sett på effekten av koffein, og resultaten­e varierer. Men flere opplever at det er oppkvikken­de.

Maten kan påvirke økten Uansett hva man skal trene, bør man ha drukket nok i forkant. Gjerne tre til fem desiliter de siste par timene før trening, anbefaler ernæringse­kspertene.

– Får man ikke i seg nok væske, vil det gå ut over både utholdenhe­t, styrke og konsentras­jon, sier Borchseniu­s.

På spørsmål om det er forskjell på hva man bør få i seg dersom man skal trene utholdenhe­t eller styrke, svarer ernæringsf­ysiologene det samme:

Nei. Ikke om du må spise noe rett før trening. Men får du til å

 ??  ?? Frida Nossen trener som regel fire til fem ganger i løpet av uken. De fleste gangene trener hun før jobb og er på treningsse­nteret før klokken er 06.00.
Frida Nossen trener som regel fire til fem ganger i løpet av uken. De fleste gangene trener hun før jobb og er på treningsse­nteret før klokken er 06.00.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway