Bergens Tidende

Har havnet i kryssilden

KRIGEN I NORD-SYRIA // – Vi får ikke sove om natten, på grunn av beskytning­en. Barna får ikke sove. Vi er veldig slitne. Veldig slitne og veldig redde. Det tyrkerne holder på med, er etnisk rensing. Situasjone­n for oss kurdere er desperat.

- ARILD I. OLSSON arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

Suliman Osso bor i byen Qamishli i den kurdiske delen av Syria, helt oppe ved grensen mot Tyrkia.

Vi snakker med den 59-årige seksbarnsf­aren på telefon. Han er politiker i den selvstyrte, kurdiske provinsen og sitter i Kurdisk nasjonalrå­d.

Frykter for livet

– Byen ligger mellom stillingen­e til de stridende partene, slik at tyrkerne skyter inn over husene våre mot de kurdiske stillingen­e sør for byen. Kurderne skyter tilbake over oss og inn i Tyrkia. Hele området er en krigssone.

Ingeniøren som jobbet for det statlige, syriske oljeselska­pet ble fengslet uten dom i 1992 og satt inne i ett og et halvt år, beskyldt for å motarbeide den syriske regjeringe­n.

– Nå kommer regjerings­styrkene inn her. Jeg frykter for livet til familien min og meg selv, sier han.

– Fordi du er kurdisk politiker?

– Ja. Jeg er redd de kommer for å likvidere meg.

Suliman Osso forteller at både tyrkerne og de syriske regjerings­styrkene bruker sivile, væpnede grupper til å drepe folk og ta fanger. I tillegg er russisk militærpol­iti inne i området, der IS-celler romsterer og det er regulær krig mellom den syriske militsen og Tyrkia.

Situasjone­n er uoversiktl­ig. Tyrkerne presser på med landstyrke­r, raketter og artilleria­ngrep.

Han sier at det er voldsomme stridskref­ter som er i sving, og at alt som er bygget opp av institusjo­ner er i ferd med å bli ødelagt.

– Det er ikke trygt noe sted. Bygninger blir ødelagt. Mange folk er såret og skadet, men de kommer seg ikke til sykehus og må få behandling hjemme. I tillegg kommer alle som flykter fra hus og hjem. Flyktnings­trømmen går overaltifr­a og bidrar til kaoset. Ingen vet helt hvor de skal ta veien. Alle er redde.

Ifølge FN er rundt 200.000 personer fordrevet fra sine hjem i krigssonen.

Innbyggern­e i Qamishli kan ikke gå ut. De kan ikke gå og handle mat. Barna kommer seg ikke på skolen. Ingen går på jobb.

– Det er ikke noe liv her nå. Alt er stoppet opp, sier Suliman Osso.

Nettforbin­delsen kommer og går, men Suliman Osso har kontakt med folk i hele det aktuelle området, takket være mobiltelef­onen. Han sier at han og andre politikere har appellert til den kurdiske YPG-militsen om å unngå å gjøre byene til slagmarker.

Ber om fred

– Det er et problem at det har vært PKK-innblandin­g i YPGmilitse­n. PKK må ikke blande seg inn i det som skjer i Syria. De må ut herfra, og vi må finne en politisk løsning.

– Er ikke det litt for sent? – Tyrkias angrep går ut over sivilbefol­kningen. Vi vil bare ha fred. Nå legger vi vår skjebne i hendene på det internasjo­nale samfunnet. Norge og andre land må presse frem en fredelig løsning på konflikten, ber han.

Mens vi snakker sammen, trekker den internasjo­nale pressen og de store hjelpeorga­nisasjonen­e seg ut av kurdisk Syria. Det er blitt for risikabelt å operere i området.

– Man kan bli offer for et angrep når som helst. Kanskje om en time? Kanskje i morgen? Ingen vet, sier Suliman Osso.

Syriske regjerings­styrker og

kurdiske styrker kjemper nå sammen mot tyrkiskstø­ttede syriske grupper langs frontlinje­n i Nord-Syria, melder SOHR.

Det skal være første gang i løpet av den åtte år lange krigen i Syria at kurdiske styrker gjør felles sak med syriske regjerings­styrker moten fellesfien­de.

Det meldes om harde sammenstøt nær motorveien M4 – som knytter de viktigste kurdisk befolkede områdene med storbyen Aleppo og middelh avskysten.

Langs denne motorveien, rapportere­s det om grusomme drap på sivile.

Brutale drap på sivile

Den 52-årige journalist­en Bajet Cheko fra Tel Tamer er en av mennene som har valgt å bli igjen i den forlatte byen like sør for Ras al-Ain som er blitt angrepet av de tyrkiske styrkene.

80 prosent av innbyggern­e har flyktet, de fleste er kvinner og barn.

– Det har vært sterkt og vondt å sende konen og de tre barna av gårde til irakisk Kurdistan, men det ble for farlig for dem å være her, sier han.

Han ser på det som en plikt å bli igjen i den forlatte byen, som nå har fått status som militært område. Like ved byen strekker

M4-motorveien seg tvers gjennom det kurdiske selvstyreo­mrådet.

– Nå er veien stengt av terrorgrup­per. De dreper alle som kjører på veien. Militære. Sivile. Hele familier. Det er veldig brutalt.

– Har du sett det selv?

– Jeg har sett ofrene med egne øyne. Hver dag sjekker jeg om det er nye tilfeller. Det er forferdeli­ge bilder. Det gjør veldig vondt å se, sier Bajet Cheko.

Det han forteller, er at ytterliggå­ende islamister jobber for den tyrkiske invasjonsh­æren. De skal ifølge den kurdiske journalist­en gå inn i de kurdiske områdene foran den tyrkiske hæren. Det er disse gruppene regjerings­hæren og kurderne gjør felles sak mot.

– De er folk med bakgrunn fra den al-Qaida-tilknytted­e Nusra-fronten og IS. Kurdisk milits og amerikansk­e tropper drev dem ut fra området der de opprettet kalifatet sitt. Nå dreper de kurdere for å ta hevn, sier han.

Mens vi snakker sammen på telefon, lyder plutselig en høy, skingrende stemme i bakgrunnen. Han forteller at det er lastebiler fra den kurdiske militsen som kommer med lik. En stemme over høyttaler oppfordrer folk til å bli med og grave ned likene.

Begraver et titalls daglig

– De døde er både sivile og militære. Flest militære. Vi begraver et titalls døde hver dag, sier han.

Tel Tamer er isolert. I nord står tyrkerne og i vest står de syriske regjerings­styrkene. Kurdisk milits står sør og øst for byen, mens veien altså er blokkert av terrorgrup­per.

Den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan har gjort det klart at Tyrkia ikke vil bøye seg for internasjo­nalt press. Tyrkiske styrker skal fortsette offensiven 30–35 kilometer inn i Syria. Bajet Cheko frykter at et angrep i nabolaget hans kommer når som helst.

– Har det vært kamphandli­nger inne i byen ennå?

– Ikke direkte, men da den kurdiske militsen gikk gjennom her, ble de bombet av tyrkerne.

Det er ingen vei ut, for mennene som er blitt igjen i Tel Tamer, men de har for det meste fått kvinner og barn i sikkerhet.

 ?? FOTO: RODI SAID, REUTERS/NTB SCANPIX ?? BILBOMBE: En bilbombe har gått av i Qamishli og redningsma­nnskaper kommer til.
FOTO: RODI SAID, REUTERS/NTB SCANPIX BILBOMBE: En bilbombe har gått av i Qamishli og redningsma­nnskaper kommer til.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway