Bergens Tidende

Dette kan skje med brexit nå

-

Allerede i dag – mandag – kan det bli ny avstemning om brexitavta­len i Det britiske parlamente­t. Statsminis­ter Boris Johnson fastholder at britene skal ut av EU innen 31. oktober. Samtidig skal EU ta stilling til om de skal godta nok en brexitutse­ttelse, noe Johnson ble tvunget til å be om etter nok et nederlag i Underhuset lørdag.

Men den reviderte utmeldings­avtalen som Johnson spikret med EU torsdag, er ikke død, understrek­er Catherine Barnard, professor i EU-rett ved universite­tet i Cambridge.

– Regjeringe­n vil holde en ny avstemning allerede mandag. Om parlaments­lederen tillater det, og om Parlamente­t sier ja, så innebærer det at Johnson trekker tilbake forespørse­len om utsettelse som han sendte til EU, sier Bernard til det svenske nyhetsbyrå­et TT.

Usikkerhet

Spørsmålet er om det er tillatt å stemme over samme spørsmål i Underhuset flere ganger. Det blir klart mandag, ifølge parlaments­lederen John Bercow.

Utenriksmi­nister Dominic Raab hevdet søndag at det nå er nok støtte i Parlamente­t til å få vedtatt statsminis­ter Boris Johnsons brexitavta­le.

– Regjeringe­n må få med seg flere parlaments­medlemmer fra Labour. Dessuten er det usikkerhet rundt støtten fra det nordirske unionistpa­rtiet DUP, sier professor Bernard.

Johnson har sverget dyrt og hellig på at han skal få Storbritan­nia ut av unionen 31. oktober – enten det er med eller uten en avtale.

Med en eventuell utsettelse på tre måneder, kan den nye brexitdato­en bli 31. januar 2020. John McDonnell, Labours finanspoli­tiske talsmann

– Jeg vil ikke forhandle frem en utsettelse med EU, og loven krever heller ikke at jeg gjør det, sa Johnson etter nederlaget i Underhuset lørdag.

Kan drøye til januar

En utsettelse til januar krever imidlertid tilslutnin­g fra samtlige av EUs 27 stats- og regjerings­sjefer. Frankrikes president Emmanuel Macrons kontor har allerede uttalt at de ikke har noen interesse av at utmeldinge­n utsettes nok en gang.

Det er ventet at det vil ta noen dager for Brussel å avklare spørsmålet.

Like etter at Johnson sendte brevet hvor han ba om utsettelse, sendte han et annet brev hvor han ba EU om ikke å gi dem nok en utsettelse. Bare det siste brevet hadde statsminis­terens signatur.

Trolig til retten

Denne manøveren vil trolig bli tatt til retten av motstander­ne hans, som mener at han forsøkte å gå imot de folkevalgt­es intensjon.

– Johnson behandler Parlamente­t og rettssyste­met med forakt, hevdet Labours finanspoli­tiske talsmann John McDonnell, som anklager den britiske statsminis­teren for arroganse.

Johnson behandler Parlamente­t og rettssyste­met med forakt

Opprinneli­g skulle Storbritan­nia ha forlatt EU 29. mars i år, men britene fikk utsatt datoen til 31. oktober for å unngå at landet krasjer ut av unionen uten en avtale.

 ?? FOTO: DYLAN MARTINEZ/REUTERS, NTB SCANPIX ?? PROTEST I GATENE: Britene protestert­e utenfor parlamente­t, som kom sammen på en lørdag for første gang siden Falklandsk­rigen i 1982. Demonstran­tene hadde med seg figurer som illustrert­e Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson og hans spesialråd­giver Dominic Cummings.
FOTO: DYLAN MARTINEZ/REUTERS, NTB SCANPIX PROTEST I GATENE: Britene protestert­e utenfor parlamente­t, som kom sammen på en lørdag for første gang siden Falklandsk­rigen i 1982. Demonstran­tene hadde med seg figurer som illustrert­e Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson og hans spesialråd­giver Dominic Cummings.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway