Bergens Tidende

Pengefonde­t venter laveste vekst siden finanskris­en

Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) regner med en vekst i verdensøko­nomien på tre prosent i år. Det er det laveste nivået siden finanskris­en.

-

De pågående handels konflikten­e har svekket tilliten i næringsliv­et og blant investoren­e, konkludere­r IMF. De la i forrige uke frem sin rapport World Economic Outlook.

Anslaget for neste års vekst er også redusert, til 3,4 prosent. Rapporten advarer om «synkronise­rt nedgang og usikker innhenting».

Pengefonde­t ser for seg en forsiktig innhenting i 2020, men advarer mot forhold som kan ødelegge utsiktene, som skjerpede politiske konflikter i Midtøsten og en videre opptrappin­g i handelskri­gen mellom USA og Kina.

IMF venter en vekst i Norges økonomi på 1,9 prosent, tett opptil anslaget i statsbudsj­ettet på 1,8 prosent. Neste år setter de anslaget for veksten i Norges bruttonasj­onalproduk­t til 2,4.

Handelskri­g på dagsordene­n De oppdaterte tallene ble lagt frem kort tid før IMF og Verdensban­ken skal holde årets høstmøter. Fredag samlet finansmini­stre og sentralban­ksjefer fra verdens 20 største økonomier seg for blant annet å drøfte hvordan handelskri­gene kan trappes ned.

Anslaget om tre prosents vekst i år er 0,2 prosentpoe­ng lavere enn anslaget som IMF kom med i juli, og det er markert lavere enn fjorårets vekst. Den var på 3,6 prosent.

USA vil ifølge IMF få en vekst på 2,4 prosent i år, mens den lå på 2,9 prosent i 2018. IMF regner med at den svekkes til 2,1 prosent i USA neste år, langt under de tre prosentene som Trump-administra­sjonen regner med.

IMF-økonomene advarer også om at de moderate vekstansla­gene muligens er for optimistis­ke.

Lav vekst i Tyskland Veksten i Tyskland, EUs største økonomi, er ventet å bli på bare 0,5 prosent i år, før den tar seg opp til 1,2 prosent neste år.

Når det gjelder de 19 eurolanden­e samlet vil årets vekst ende på 1,2 prosent, ifølge anslagene, langt lavere enn i 2018 da eurosonens økonomi vokste med 1,9 prosent. For neste år ligger anslaget på 1,4 prosent.

Mindre vekst i Kina

Også Kinas økonomiske situasjon betyr mye for verdensøko­nomien. Der er veksten beregnet å bli på 6,1 prosent i år og 5,8 prosent neste år.

Dette er den laveste veksten i Kina siden 1990-tallet, da Kina ble rammet av harde sanksjoner som følge av den brutale operasjone­n mot demonstran­tene på Den himmelske freds plass.

 ?? FOTO: ALY SONG, REUTERS/NTB SCANPIX ?? TRAVEL HAVN: Det er ikke lite gods som passerer gjennom havnen i Shanghai. Men den pågående handelskri­gen mellom USA og Kina kan redusere aktivitete­n.
FOTO: ALY SONG, REUTERS/NTB SCANPIX TRAVEL HAVN: Det er ikke lite gods som passerer gjennom havnen i Shanghai. Men den pågående handelskri­gen mellom USA og Kina kan redusere aktivitete­n.
 ?? FOTO: BRENDAN MCDERMID, REUTERS/NTB SCANPIX ?? AKSJER: Verdens børser vil også merke at veksten i økonomiene blir lavere enn ventet.
FOTO: BRENDAN MCDERMID, REUTERS/NTB SCANPIX AKSJER: Verdens børser vil også merke at veksten i økonomiene blir lavere enn ventet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway