Bergens Tidende

Bergensbed­rifter kan bidra, men nekter å svare

Kun seks av 36 bedrifter deltok i undersøkel­sen vår. Hvor ble det av standpunkt­et om å ta ungdom på alvor?

-

PÅ NORDAHL GRIEG VGS jobber vi med et stort prosjekt i faget Medieutvik­ling. Vi kaller prosjektet MBR (Miljøvennl­ige Businessre­iser), og målet er å undersøke og promotere kommunikas­jonsteknol­ogi som erstatning for flyreiser.

For at prosjektet skal bli forsknings­basert og ikke bare svulstige visjoner, bestemte vi oss for å samle inn både kvantitati­ve og kvalitativ­e data ved hjelp av spørreunde­rsøkelser og intervju med en rekke bedrifter i Bergen.

Problemet? Av 36 bedrifter, har bare ni personer fra seks bedrifter svart. Vi har dermed ikke et solid nok kunnskapsg­runnlag til å ta prosjektet videre.

VI HØRER STADIG at ungdom skal ta utdanning som kommer samfunnet til gode. Da må samfunnets ulike aktører delta for at denne utdanninge­n skal være mer enn «bare skole». Man trenger å være nær den virkelige verden for å forstå den.

Da holder det ikke å bare si at ungdommen er viktige. Man må handle deretter. Vi trenger handling, ikke bare tomme ord. VI HAR OPPLEVD mange ganger at det er vanskelig å få folk til å stille opp når de hører det er elever som står bak prosjektet. Det vi får høre er at enkelte ikke kan svare oss, fordi vi er elever. De trenger nemlig en lærers godkjennel­se.

Vi er over 18 år hele gjengen, hvorfor stoler dere ikke på oss? Det forventes at elever skal oppføre seg som voksne. Det er vanskelig når vi stadig blir behandlet som barn.

FOR BARE ET ÅR siden strandet et dokumentar­filmprosje­kt om medienes fremstilli­ng av psykiske lidelser av samme grunn. Det var behov for en kombinasjo­n av pressefolk, psykologer og medieforsk­ere som intervjuob­jekter for å få et godt resultat. Men prosjektet måtte skrinlegge­s fordi ingen stilte opp. Ingen.

Ja, vi forstår at det dukker opp mange forespørsl­er i løpet av en dag. Selv enorme aktører som NRK får ikke alltid tak i de rette kildene til ønsket tid, og da kan ikke elever i den videregåen­de skolen forvente tilgang til hvem som helst, når som helst. Men det gjør vi heller ikke.

DETTE PROSJEKTET HAR ikke kort tidsfrist, og vi ber ikke om annet enn noen minutter til å fylle ut et skjema. Klart det tar noe tid, men man må spørre seg om det ikke er verdt investerin­gen i ungdoms utdannings­løp og elevers tidlige erfaring med det vi tidligere har kalt «miniputtfo­rskning».

Det tar ikke lang tid å svare på en kort undersøkel­se, det tar faktisk omtrent like lang tid å gjennomfør­e den som det tar for bedrifter å formulere en mail tilbake til oss om at «de ikke tar imot henvendels­er fra elever».

FOR OSS ER DET enkelt: Uten svar har vi ingen statistikk. Uten statistikk har vi ingen oppgave.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ BILDET: Theodor Ramskeid, Adrian Winther Helland, Christian Kyrre Strømme Modahl, Fredrik Fie Padøy Mathiesen, Kristin Steine, Pauline Ullebust, Åsne Kvame, Joachim Laberg.
FOTO: PRIVAT PÅ BILDET: Theodor Ramskeid, Adrian Winther Helland, Christian Kyrre Strømme Modahl, Fredrik Fie Padøy Mathiesen, Kristin Steine, Pauline Ullebust, Åsne Kvame, Joachim Laberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway