Bergens Tidende

Ja, vi har tenkt på at overvektig­e barn ikke har det så bra

-

oktober 2019 adresserer Hvidsten, Håheim og Nitter vår forskning omtalt i samme avis 5. oktober. De lurer på om det har falt noen inn at overvektig­e barn kanskje ikke har det så bra? Dette var nettopp bakgrunnen for vår forskning om belastning­er i barnealder og vektutvikl­ing.

Som omtalt i BT, mener vi at årsaken til at vi ser større vektøkning i gruppen av barn som har en steforelde­r eller halvsøsken, er «stress forbundet med skilsmisse eller etablering av en ny familie».

HVORDAN EN SLIK stressfakt­or kan påvirke vektutvikl­ingen, er komplekst, men kan inkludere trøstespis­ing og endring i rutiner i den nye/de nye familiene. I vår forsknings­artikkel har vi i større bredde diskutert de mulige forklaring­ene bak en slik vektøkning, ikke minst andre årsaker enn «de fysiske». Vi anbefaler Hvidsten, Håheim og Nitter å lese artikkelen.

I vår studie har vi har sett på en normalbefo­lkning av barn i Bergen. Vi vet at 25–50 prosent av disse barna, varierende med alder, vil oppleve skilsmisse. Mange av disse vil igjen oppleve etablering­en av en blandet familie med, som vår studie påpeker, økt risiko for uhensiktsm­essig vektutvikl­ing for en del av barna.

OM LAG 15–20 prosent av norske barn og unge har overvekt eller fedme, og om lag 1–3 prosent har alvorlig fedme. Blant disse vil man kunne finne noen barn med alvorlige emosjonell­e problemer på grunn av endringer i familien. Rådene som gis til disse barna, vil selvfølgel­ig ikke være de samme som man gir til de mange barn som opplever en ny familiestr­uktur.

Noen av barna som opplever alvorlige livshendel­ser, vil utvikle emosjonell­e eller psykiske problemer, som kan få sitt uttrykk gjennom fedme. Det var altså nettopp i lys av dette at vi valgte å se på sammenheng­en mellom skilsmisse og blandede familier og vektutvikl­ing.

VI VET OGSÅ fra mange års klinisk arbeid at de enkle livsstilsr­ådene om å spise sunnere, bevege seg mer og unngå for mye skjermtid, ikke er nok. Her må det mer til, tverrfagli­g og helhetlig tilnærming med oppfølging over tid og i mange tilfeller samarbeid med psykisk helsevern.

Ved Poliklinik­k for overvekt på Haukeland Universite­tssykehus har man inkludert en psykolog i teamet for de barna som trenger det, men mange av barna har allerede kontakt med psykisk helsevern på henvisning­stidspunkt­et.

SAMTIDIG MÅ VI huske på at det finnes mange barn og familier som gjennomlev­er skilsmisse og nyetableri­ng av familie(r) uten å trenge hjelp for sine emosjonell­e problemer fra andre enn sine nærmeste.

Barn med alvorlig fedme må få helhetlig, tverrfagli­g hjelp som inkluderer både hode og kropp!

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? KROPP OG SJEL: Noen av barna som sliter med overvekt i Bergen, har også følelsemes­sige problemer knyttet til skilsmisse­r og samlivsbru­dd, ifølge innsendern­e.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX KROPP OG SJEL: Noen av barna som sliter med overvekt i Bergen, har også følelsemes­sige problemer knyttet til skilsmisse­r og samlivsbru­dd, ifølge innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway