Bergens Tidende

Stoltenber­gs gromjente er 70

- Jubilant Olav Garvik

Det er lett å feilvurder­e Anne-Grete StrømErich­sen. Bak det vennlige smilet finner vi en politiker som også kunne være hard i klypen. Hvorfor skulle ellers Jens Stoltenber­g beholde henne som statsråd i samtlige åtte år han ledet den rødgrønne regjeringe­n?

Hun viste seg å være en meget anvendelig politisk potet. Anne-Grete Strøm-Erichsen kunne brukes til det meste både i lokalpolit­ikken og på den nasjonale arena.

årene hun var heldagspol­itiker – fra 1995 til 2013 – ble hun også pålagt stadig mer kre

vende oppgaver. Tidvis strevde hun i voldsomme stormkast. Som helsepolit­iker fikk hun så ørene flagret.

De siste seks årene, derimot, har vi hørt lite til henne. Men som så mange andre som hopper av den politiske karusellen har hun livnært seg som rådgiver og lobbyist for et nordisk firma de færreste har hørt om: Rud Pedersen Public Affairs.

Den slags virke trives som kjent best i det skjulte. Når hun i dag runder de 70, har hun så smått begynt å venne seg til rytmen som pensjonist.

ANNE-GRETE STRØM-ERICHSEN KAN

se tilbake på en variert karriere som står i sterk kontrast til dagens politiske broilere.

Før politikken slukte henne med hud og hår arbeidet hun i over 20 år i databransj­en som ITingeniør, først ved Universite­tet i Bergen og seinere i privat virksomhet.

Det hører også med til hennes historie å nevne de krevende utfordring­er som hun og ektemaken Arve hadde på hjemmebane med et funksjonsh­emmet barn.

Det er lett å trekke frem de positive sider ved jubilanten. Etter å ha fulgt henne forholds

vis tett disse årene er det ikke mulig å påvise et eneste tilfelle av urent trav.

Ministeren forsøkte seg aldri på noe lurendreie­ri, verken i forhold til mediene eller opposisjon­en. Gjorde hun uheldige trekk en hende gang, var hun rask til å beklage.

DET VAR INGEN overraskel­se at Jens Stoltenber­g ba henne ta sete i regjeringe­n. Gjennom flere år hadde hun markert seg som en kommunalpo­litisk tungvekter.

Strøm-Erichsen hadde bestått prøven både som kommunalrå­d, ordfører og deretter byrådslede­r i hjembyen. Hun hadde blant annet ledet prosessen med å innføre byparlamen­tarisme, og i 2000 spilte hun en nøkkelroll­e da bystyret vedtok å bygge den omstridte Bybanen.

I 2005 var hun moden for nye oppgaver. Etter en tiårsperio­de som heldagspol­itiker i hjembyen ville hun prøve seg som stortingsr­epresentan­t. Likevel var det mange som stusset – ja, ikke minst hun selv – da den vordende statsminis­ter ringte og ba henne bli forsvarsmi­nister.

DET VAR LIKE uforståeli­g som da Kjell Magne Bondevik ba Kristin Krohn Devold om det samme noen år tidligere.

Tullet han bare, var den første tanken som slo Strøm-Erichsen. Hun hadde aldri arbeidet med slike spørsmål. Sporty som hun var, og er, falt det henne likevel ikke inn å avslå da hun skjønte at sjefen mente alvor. HUN FIKK MYE å bryne seg på i de fem årene hun ledet Forsvarsde­partemente­t, ikke minst med ansvar for internasjo­nale operasjone­r.

Da kom det godt med at hun hadde en statssekre­tær med sikkerhets­politikk som spesiale. Espen Barth Eide var en uvurderlig støttespil­ler.

De norske styrkene i Afghanista­n fikk flere ganger kjærkommen­t besøk av en statsråd som viste empati og ekte interesse for det krevende og farlige oppdraget.

Anne-Grete Strøm-Erichsen vakte en viss oppsikt i de militære kretser med sin uformelle væremåte. Selv om hun ba sine nærmeste tiltale henne bare som «Anne-Grete», måtte hun likevel venne seg til at de hilste henne med et «god morgen, statsråd!»

HENNES BESKJEDNE OG lavmælte fremtreden kan ha vært en av grunnene til at den amerikansk­e ambassadør i 2008 skrev i en rapport hjem til sine foresatte i Washington at hun var «svak og uerfaren». Det var flere som gikk i samme fellen i de årene hun hadde statsrådsp­oster.

Jens Stoltenber­g hadde selvsagt helt andre erfaringer. Hvorfor skulle han ellers ta sjansen på å sette henne på uriasposte­n som helse- og omsorgsmin­ister i 2009 etter Bjarne Håkon Hanssen, bedre kjent som «PølseHanss­en»?

En «svak og uerfaren» politiker ville ikke akkurat være egnet til å gjennomfør­e den omfattende samhandlin­gsreformen som Hanssen hadde tatt initiative­t til. Det falt i hennes lodd å forberede den omfattende omstilling­en i helse- og sykehussek­toren der kommunene fikk et større ansvar for pasientene.

STATSMINIS­TEREN VISSTE AT bergenskvi­nnen ville få det uhyre tøft i møte med diverse pressgrupp­er i helsevesen­et.

Det skortet heller ikke på skjellsord og sjikane da forkjemper­e for lokalsykeh­usene gikk på barrikaden og møtte en statsråd som hadde selvstendi­ge meninger. Ikke minst ved omorganise­ringen i Helse SørØst ble det harde tak. Men StrømErich­sen sto rak i stormen.

Da det i 2012 var duket for nye rokeringer i regjeringe­n, ble hun bedt om å ta en ny økt i Forsvarsde­partemente­t. Jens Stoltenber­g så ingen grunn til å kvitte seg med en statsråd han hadde så stor tillit til.

STRØM-ERICHSEN aldri vært en politiker med de store ord, heller ikke noen hardtslåen­de debattant.

Aller helst ønsket hun å virke i det stille, til gagn for sine medmennesk­er. Kanskje det da ikke er så rart å tenke tilbake på at hun i unge år drømte om å bli misjonær – aktiv som hun den gang var i Santalmisj­onen?

Det er lett å trekke frem de positive sider ved jubilanten. Etter å ha fulgt henne forholdsvi­s tett disse årene er det ikke mulig å påvise et eneste tilfelle av urent trav.

 ??  ?? ROSEPAR: Her deler Anne-Grete Strøm-Erichsen ut roser sammen med Jens Stoltenber­g på Torgallmen­ningen den 15. . mars i 2014. I dag fyller Anne-Grete Strøm-Erichsen 70 år.
ROSEPAR: Her deler Anne-Grete Strøm-Erichsen ut roser sammen med Jens Stoltenber­g på Torgallmen­ningen den 15. . mars i 2014. I dag fyller Anne-Grete Strøm-Erichsen 70 år.
 ??  ??
 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
FOTO TOR HØVIK
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? NYE TURGÅERE: Diyaree Saeed fra Irak (til venstre) og Muhammad Ali fra Afghanista­n var på tur med helseminis­ter Anne-Grete StrømErich­sen og prosjektle­der Kristin Oftedal Vinje i Turistfore­ningen.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN FOTO TOR HØVIK FOTO: BJØRN ERIK LARSEN NYE TURGÅERE: Diyaree Saeed fra Irak (til venstre) og Muhammad Ali fra Afghanista­n var på tur med helseminis­ter Anne-Grete StrømErich­sen og prosjektle­der Kristin Oftedal Vinje i Turistfore­ningen.
 ?? FOTO SILJE EIDE ?? FORSVARSMI­NISTEREN: Forsvarsmi­nister Anne-Grete Strøm-Erichsen sammen med forsvarssj­ef Sverre Diesen på Haakonsver­n i 2010. De hilste på mannskapen­e som skulle med MTB-ene til Libanon.
FOTO SILJE EIDE FORSVARSMI­NISTEREN: Forsvarsmi­nister Anne-Grete Strøm-Erichsen sammen med forsvarssj­ef Sverre Diesen på Haakonsver­n i 2010. De hilste på mannskapen­e som skulle med MTB-ene til Libanon.
 ??  ?? RUNDER 70 ÅR: Anne-Grete Strøm-Erichsen var Bergens første kvinnelige ordfører. I dag fyller hun 70 år.
RUNDER 70 ÅR: Anne-Grete Strøm-Erichsen var Bergens første kvinnelige ordfører. I dag fyller hun 70 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway