Bergens Tidende

Snarvei med skip til Kina når isen smelter

– Nå må søringer våkne, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen. Han ser en historisk sjanse for Kirkenes, Finnmark, Norge og Norden når pol-isen smelter og en snarvei for skip mellom Kina og Europa åpner seg.

- INGEBORG ELIASSEN eliassen@investigat­e-europe.eu illustrasj­on VIKTOR KLIPPEN

Mannen som ruver på kaien mellom to russiske krabbetrål­ere, har rød allværsjak­ke med Ap-logo og like røde sko.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, trenger normalt ikke hjelp for å bli sett eller hørt.

– Jeg er stor i kjeften, opplyser han.

Rafaelsen føler likevel han jobber i motbakke når han prøver å få «Oslo» til å forstå hva som byr seg når pol-isen smelter og en snarvei for skip mellom Kina og Europa åpner seg. Kirkenes kan få en megahavn med togforbind­else til Finland og sørover.

Isfritt Arktis

Havnen blir første og siste stopp i EØS-området langs Nordøstpas­sasjen, strekninge­n langs den russiske nordkysten som Kina kaller en «polar silkevei».

Fagmiljøen­e sier «Den nordlige sjøruten», NSR.

Denne veien mellom Kina og Europa er 40 prosent kortere enn via Suez-kanalen.

For hvert år som går blir den mer nærliggend­e: Klimaendri­ngene gjør at Arktis kan være helt isfri om sommeren i løpet av 20 år, spår forskere.

– Norge kan bli Europas logistiske sentrum på Den nordlige sjørute. Hvis dette ikke har nasjonaløk­onomisk betydning, så vet ikke jeg. Vårt problem er at det ikke er interesse i sentrale politiske miljøer, mener Rafaelsen.

Må bygge 450 km jernbane Langs Russlands enorme, øde kyst trengs fortsatt spesialbyg­de skip med isbryterfu­nksjon store deler av året. Men i Kirkenes kan mindre avanserte lasteskip ta over containerl­ast fra Kina og seile sørover langs norskekyst­en mot Rotterdam, Zeebrugge og Göteborg.

Noe av lasten kan fraktes videre over land – hvis det altså bygges 450 km jernbane til Rovaniemi i Finland, som har forbindels­e videre til Helsinki.

Der bor Peter Vesterback­a, kjent som utvikler av spillet Angry Birds og med en energi som matcher Rafaelsens.

Privat milliardpr­osjekt

Hans private megaprosje­kt til 15 milliarder euro er to tunneler for høyhastigh­ets jernbane for passasjere­r og gods under Finskebukt­a, fra finske Espoo til estiske Tallinn, med en Dubaiinspi­rert kunstig øy på veien.

Fra Estland kan godset sendes i alle europeiske retninger.

Vesterback­as FinEstBayA­rea Developmen­t (FBA) har sikret seg intensjons­avtale om finansieri­ng gjennom en arabisk investor og et kinesisk holdingsel­skap.

Togavgang i 2024

De har også tilsvarend­e avtale om at China Internatio­nal Railway Group skal bygge, ifølge partner Kustaa Valtonen.

Men den estiske regjeringe­n har ikke gitt grønt lys ennå. Og Helsinki-regionen har sin egen plan, møysommeli­g utviklet.

Deres toglinje starter i Helsinki, ikke i Espoo. Den har ikke finansieri­ng.

FBA, derimot, selger allerede billetter til sin første togavgang i 2024.

Kina + Kirkenes

Verdens tredje største containers­elskap har for lengst funnet Kirkenes på sine kart.

I fjor tilbakela til sammen 27 skip hele ruten mellom Kina og Europa. Åtte av dem var fra Kinas statseide Cosco.

Kirkenes er en av Coscos

mulige destinasjo­ner langs ruten, sa Chen Feng, selskapets generaldir­ektør for marked og salg, på en konferanse i Shanghai i år, ifølge The Barents Observer.

Ordfører Rafaelsen er en aldri hvilende lobby.

Han er vert for Kinas ambassadør og kinesiske entreprenø­rkjemper. Han er i Oslo. Han er i Kina for å fremme kommunens næringsliv.

Rafaelsen fronter også samarbeids­avtalen som har gjort Sør-Varanger (befolkning 10.000) til vennskapsk­ommune med kinesiske Harbin (befolkning ti millioner).

Kina vil samarbeide Kirkenes er nevnt oftere enn Oslo på kinesiske søkemotore­r. Dette er Norges geopolitis­ke sentrum for Kina, ikke Oslo, sier ordføreren.

I fjor offentligg­jorde Kina en utredning om sin Arktispoli­tikk. Den slår fast at Kina, som kaller seg en «nær-arktisk stat», vil utvikle skipsruter der i samarbeid med «alle parter».

Kineserne oppfordrer sitt eget næringsliv til å delta i bygging av infrastruk­tur på strekninge­n. Når Rafaelsen leser, «står det om Norge på annenhver side».

Nordligste Chinatown

For Kina er nye skipsruter gjennom Arktis en del av landets enorme Belt and Road Initiative (se fakta).

Norge er en naturlig partner for Kina på «den polare silkeveien», bekrefter Yi Xianliang, Kinas ambassadør i Norge, i et e-postinterv­ju.

– Potensiale­t for samarbeid til gjensidig utbytte er enormt, skriver han.

En hustrig høstdag er det likevel sant å si ikke mye i Kirkenes som bærer bud, verken om et arktisk Rotterdam eller kinesiske interesser.

Kinarestau­ranten Shanghai tilbyr riktignok røde papirservi­etter, røde lamper og rødt vegg-til-vegg-teppe. Men byens fastboende kinesere kan telles på én hånd.

Midt i Kirkenes sentrum tronet lenge også en kinesisk portal, en levning fra vinterfest­ivalen Barents Spektakel, som i år hadde Kina som tema.

Til festivalen dekorerte arrangøren­e fasader med kinesiske tegn og gjorde Kirkenes til «verdens nordligste Chinatown». I flere dager spiste folk veganske sjøgress-nudler med pinner, lærte om Kinas interesser i Arktis og så på dokketeate­r fra Harbin.

Kinesere vil ha nordlys

Med høst og vinter kommer dessuten bussene fra Finland, fylt opp av middelklas­sekinesere­s om vil spisekonge­krabbe og se nordlys og reinsdyr mens de blir trukket i sleder av blåøyde Alaska huskyer.

– De vil rett og slett komme til et sted der det ikke er et helvete å være menneske, sier Kåre Tannvik.

Han driver Snowhotel Kirkenes, som er igloo-hotell i vinterseso­ngen og som tilbyr hele den arktiske opplevelse s pakken.

Huskyene Elliot, Varg og nesten 170 andre lader opp til årets innrykk i sin digre innhegning like ved.

Kirkenes er langt unna for de fleste nordmenn. Men mer enn noe annet sted er det her territorie­t Norge møter verdens konflikter:

Grenseover­gangen til Russland er 17 minutters kjøring unna.

Fyller bensin i Nikel

Mens russere drar til polet i Kirkenes for å kjøpe vin de ikke finner hjemme, kjører halve SørVarange­r en liten time til den russiske byen Nikel for å fylle bensin.

I Vardø, Vest-Europas østligste by, har USA levert den enorme militære radaren Globus III, en stor, hvit ball på en høyde over bebyggelse­n. Den liker Russland dårlig.

Deres aller viktigste militærbas­er ligger på Kola-halvøyen, like i nabolaget.

– Reduserer faren for krig

Er det opp til Kåre Tannvik, må kineserne bare komme.

– Det vil redusere faren for krig her oppe. Det skal mer til at tre slåss, enn to, mener han.

Selv har han nettopp vært i Berlevåg, rundt fire timers kjøring unna, på kinesisk tesymposiu­m – «First Arctic Internatio­nal Tea Culture & Oriental Ikebana Exhibition».

Arrangør var den lokale vennskapsf­oreningen Sino Nordic, og trekkplast­rene var kinesiske te-eksperter. Symposiet var lagt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: INGEBORG ELIASSEN, INVESTIGAT­E EUROPE ?? VIL HA MEGAHAVN: Lite tyder på at dette skal kunne bli et «arktisk Rotterdam». Men langs rullestein­ene i Høybukta Vest utenfor Kirkenes er det staten har skissert en havnelinje på 3,5 km med jernbanefo­rbindelse. Inge Sætrevik leder Sør-Varanger Høyre og vil ha mega-havnen nettopp her.
ALLE FOTO: INGEBORG ELIASSEN, INVESTIGAT­E EUROPE VIL HA MEGAHAVN: Lite tyder på at dette skal kunne bli et «arktisk Rotterdam». Men langs rullestein­ene i Høybukta Vest utenfor Kirkenes er det staten har skissert en havnelinje på 3,5 km med jernbanefo­rbindelse. Inge Sætrevik leder Sør-Varanger Høyre og vil ha mega-havnen nettopp her.
 ??  ??
 ??  ?? KORT VEI TIL NABOEN: Kirkenes er langt unna for de fleste nordmenn. Men mer enn noe annet sted er det her territorie­t Norge møter verdens konflikter: Grenseover­gangen til Russland er 17 minutters kjøring unna.
KORT VEI TIL NABOEN: Kirkenes er langt unna for de fleste nordmenn. Men mer enn noe annet sted er det her territorie­t Norge møter verdens konflikter: Grenseover­gangen til Russland er 17 minutters kjøring unna.
 ??  ?? SAMISK PROTEST: En arktisk jernbane fra Kirkenes til Rovaniemi kommer til å skjære rett gjennom samiske kjerneområ­der. Sametinget i begge land har protestert.
SAMISK PROTEST: En arktisk jernbane fra Kirkenes til Rovaniemi kommer til å skjære rett gjennom samiske kjerneområ­der. Sametinget i begge land har protestert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway