Bergens Tidende

Ledet i 89 minutter

Brann sto lenge imot presset og ledet 1–0 til ett minutt av ordinær tid gjensto, men gjestene fra Bergen sto ikke distansen og måtte nøye seg med 1-1.

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no ØYSTEIN VIK

Med Bismar Acosta som vikar i den defensive midtbanero­llen, gikk Brann mot sin fjerde strake kamp uten baklengsmå­l.

Statistikk­en røk rett før slutt. Først knuffet Acosta med Sarpsborg-spiss Kyle Lafferty på midtbanen, noe som endte med gult kort til begge.

Slik gikk det galt

Kort tid seinere vendte Acosta ryggen til en pasning som to sekunder og to trekk seinere endte med scoring fra Lafferty. Skjoldet foran forsvaret, Acosta, var en av dem som måtte gi tapt etter en omgang med Sarpsborg-press.

Derfor endte det 1–1 og ikke 1–0 til Brann i Østfold.

For en tid tilbake virket det utenkelig at Brann skulle måtte bruke forsvarskj­empen Bismar Acosta på midtbanen. Var det i en lagdel Brann var godt forspent, var det på midtbanen.

Så ble Kristoffer Løkberg solgt til Viking, før skadene hopet seg opp. Kristoffer Barmen har hatt sine problemer. Amer Ordagic og Fredrik Haugen har vært skadet i lang tid. Acosta hadde allerede vært nødløsning­en en stund da Ruben Yttergård Jenssen måtte sone karantene for gule kort.

Men som skjerm for forsvaret, en defensiv midtbanema­nn med klare arbeidsopp­gaver, har Acosta vært en vellykket nødløsning.

Costarican­erens bidrag hjalp

Brann til tre kamper på rad uten baklengs. Mot Haugesund, Rosenborg og Molde.

Roses for ny rolle

Nå roses han for vikarjobbe­n, etter en kamp der Brann lenge sto godt imot defensivt. Eurosports ekspertkom­mentator, Tor Ole Skullerud, var svært begeistret for Acosta underveis.

BTs Brann-blogger Eduardo «Doddo» Andersen er også fornøyd med midtbanevi­karen.

– Acosta, altså. Han imponerer som midtbanesp­iller, skrev Andersen i sin chat fra kampen.

Da Acosta fikk forlenget kontrakten sin før sesongstar­t, førte det til diskusjone­r blant Brann-interesser­te. Avtalen hans strekker seg ut 2021. Da er Acosta 35 år gammel. Men han har igjen spilt for et Brann-lag som har sluppet inn lite mål.

Ikke bare har han spilt: Acosta har spilt alt. Hvert minutt. 25 kamper og 2250 minutter. Neste gang blir det dog en ufrivillig pause. Det gule kortet mot slutten av kampen, var Acostas første siden mai, men det fjerde totalt i sesongen. Dermed må han sone karantene.

Backscorin­g

Da Acosta og Brann mistet seieren i Sarpsborg, var det etter å ha tatt ledelsen ved hjelp av en forsvarssp­iller: Taijo Teniste.

Det hadde vært en evinnelig tromming på Sarpsborgs supporterf­elt. Til Teniste stilnet dem. Brann-backen fikk ballen fint foran seg, gjorde alt annet enn å nøle og sendte ballen i mål til 1–0. Keeperspil­let var svakt, men Brann kunne ikke brydd seg mindre. Etter seks timer og 53 minutter uten å score mål, var jubelen forståelig nok stor da scoringen kom.

Teniste har scoret ett mål i hver av de to foregående sesongene, og dette var også hans første i årets serie. Kanskje var det suksessen på første forsøk som fikk ham til å skyte en gang til før pause – langt over.

I annen omgang fikk Brann kjørt seg. Sarpsborg jaget utlikning. Men den lot vente på seg.

Med et snaut kvarter igjen burde tidligere Brann-spiller Amin Askar scoret, men alene mot Håkon Opdal traff han bena til Brann-keeperen. Minutter seinere fant Askar nettet. Men da ble det flagget for offside.

Vestlandsk­amp

Slik det ser ut nå, virker det lite realistisk at Brann skal ende opp med noe bedre enn 5. plass.

Rosenborg er nummer fire med fem poeng mer enn Brann. Bak der er det vestlandsk­amp: Brann er som pålegget i en sandwich mellom Viking, som slo Tromsø søndag, og Kristiansu­nd. Nyopprykke­de Viking har fire poeng mer enn Brann, Kristiansu­nd tre poeng mindre.

Fem kamper gjenstår og Brann avslutter serien hjemme mot Viking 1. desember. Før den tid venter Bodø/Glimt hjemme (mandag om en uke), Vålerenga borte, Odd hjemme og Strømsgods­et borte.

Sarpsborg spilte for øvrig med flere hordalendi­nger enn Brann søndag: Kristoffer Zachariass­en fra Sotra, Gaute Vetti fra Bergen og Kristoffer Larsen fra Askøy var alle på laget fra start.

For Brann var det bare Opdal fra Odda og bergensere­n Barmen, til Fredrik Haugen kom inn til sin 250. Brann-kamp.

Bamba manglet

I dagene før kampen handlet det om Daouda Bamba. Spissen som var utestengt etter å ha manglet utstyr mot Molde og havnet i basketak med Veton Berisha.

Mens Brann ikke hadde scoret på fire kamper og vel så det, scoret Bamba fem da han måtte spille for Brann 2 lørdag.

Mot Sarpsborg ble det til slutt ikke nok å score ett.

Acosta, altså. Han imponerer som midtbanesp­iller.

Eduardo «Doddo» Andersen i sin chat

?? FOTO: FOTO: CHRISTOFFE­R ANDERSEN, NTB SCANPIX ?? SALTO: Taijo Teniste scoret Branns mål og feiret med salto for det som så ut til å bli vinnermåle­t. Men minuttet før ordinær tid var omme, glapp det for gjestene fra Bergen.
FOTO: FOTO: CHRISTOFFE­R ANDERSEN, NTB SCANPIX SALTO: Taijo Teniste scoret Branns mål og feiret med salto for det som så ut til å bli vinnermåle­t. Men minuttet før ordinær tid var omme, glapp det for gjestene fra Bergen.
 ??  ?? VIKAR: Bismar Acosta har spilt alt for Brann i år, men først i det siste kampene på midtbanen.
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R ANDERSEN ??
 ??  ?? SALTO: Taijo Teniste scorer ikke så ofte, men feire – det kan han!
SALTO: Taijo Teniste scorer ikke så ofte, men feire – det kan han!